Belastingen en naleving 5 min

Wederkerigheidsovereenkomsten voor belastingen tussen staten in de Verenigde Staten

Geschreven door Preston Wickersham
9 februari 2024
Preston Wickersham

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

In de Verenigde Staten zijn federale belastingen van toepassing op werknemers, ongeacht waar ze wonen. De staatsbelastingen kunnen echter variëren, vooral voor werknemers die in verschillende staten wonen en werken. In deze gids vind je informatie over hoe wederkerigheidsovereenkomsten voor belastingen werken en voor welke staten momenteel overeenkomsten gelden.

Wat is een wederkerigheidsovereenkomst voor staatsbelasting?

In staten met wederkerigheidsovereenkomsten betalen werknemers alleen belasting in de staat waar ze wonen, niet in de staat waar ze werk uitvoeren. Iemand die bijvoorbeeld in Arizona woont maar in Californië werkt, hoeft geen staatsbelasting te betalen in Californië, omdat de twee staten een wederkerigheidsovereenkomst voor de belasting hebben.

Werknemers hoeven alleen belastingaangifte te doen in de staat waar ze worden belast. Ze hoeven geen belastingaangifte in te dienen in de staat of staten waar ze werken, ook niet om hun inkomen als vrijgesteld aan te merken. Een werknemer is alleen verplicht om belastingaangifte te doen in een andere staat als die staat geen wederkerigheidsovereenkomst heeft. Werknemers moeten echter wel het juiste belastingformulier indienen bij hun werkgever om te voorkomen dat er ten onrechte staatsbelastingen worden ingehouden.

Voor werkgevers maken wederkerigheidsovereenkomsten op het gebied van staatsbelastingen de belastinginhouding eenvoudig. Het bedrijf hoeft alleen staats- en lokale belastingen in te houden in de staat waar de werknemer woont.

Werknemers die werken in staten zonder wederkerigheidsovereenkomst hoeven niet alle belastingen in beide staten te betalen. De federale wetgeving in de Verenigde Staten verbiedt dat meerdere staten staatsbelasting heffen over hetzelfde inkomen. Mensen die in staten zonder wederkerigheidsovereenkomst werken, moeten echter in beide (of meerdere) staten belastingaangifte voor de staat doen.

link to Internationale werknemers betalen
22 min

Internationale werknemers betalen

Door de juiste tool te kiezen voor je payroll voor internationale werknemers kun je tijd besparen, compliant blijven met de lokale wetgeving en je werknemers tevreden houden.

Staten met wederkerigheidsovereenkomsten

De volgende staten hebben wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met ten minste één andere staat:

Arizona

Arizona heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Californië, Indiana, Oregon en Virginia.

Formulier voor werknemers: WEC

Illinois

Illinois heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Iowa, Kentucky, Michigan en Wisconsin.

Formulier voor werknemers: IL-W-5-NR

Indiana

Indiana heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Kentucky, Michigan, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin.

Formulier voor werknemers: WH-47

Iowa

Iowa heeft een wederkerigheidsovereenkomst voor staatsbelastingen met één staat: Illinois.

Formulier voor werknemers: 44-016

Kentucky

Kentucky heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Illinois, Indiana, Michigan, Ohio, Virginia, West Virginia en Wisconsin. De overeenkomsten van Virginia en Ohio zijn echter voorwaardelijk. Inwoners van Virginia komen alleen in aanmerking voor de wederkerigheidsovereenkomst als ze voor alle reguliere werkdagen naar Kentucky pendelen. Inwoners van Ohio komen alleen in aanmerking als ze niet 20% of meer aandelen bezitten in een S-vennootschap.

Formulier voor werknemers: 42A809

Maryland

Maryland heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Pennsylvania, Virginia, West Virginia en Washington D.C.

Formulier voor werknemers: MW507

Michigan

Michigan heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Illinois, Indiana, Kentucky, Minnesota, Ohio en Wisconsin.

Formulier voor werknemers: MI-W4

Minnesota

Minnesota heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Michigan en North Dakota.

Formulier voor werknemers: MWR

Montana

Montana heeft een wederkerigheidsovereenkomst voor staatsbelastingen met één staat: North Dakota.

Formulier voor werknemers: MW-4

New Jersey

New Jersey heeft een wederkerigheidsovereenkomst voor staatsbelastingen met één staat: Pennsylvania.

Formulier voor werknemers: NJ-165

North Dakota

North Dakota heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Minnesota en Montana.

Formulier voor werknemers: NDW-R

Ohio

Ohio heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Indiana, Kentucky, Michigan, Maryland, Pennsylvania en West Virginia.

Formulier voor werknemers: IT 4NR

Pennsylvania

Pennsylvania heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Indiana, Maryland, New Jersey, Ohio, Virginia en West Virginia.

Formulier voor werknemers: REV-419

Virginia

Virginia heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Kentucky, Maryland, Pennsylvania, Washington, D.C. en West Virginia.

Formulier voor werknemers: VA-4

Washington, D.C.

Washington D.C. heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Maryland en Virginia.

Formulier voor werknemers: D-4A

West Virginia

West Virginia heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Kentucky, Maryland, Ohio, Pennsylvania en Virginia.

Formulier voor werknemers: WV/IT-104

Wisconsin

Wisconsin heeft wederkerigheidsovereenkomsten voor staatsbelastingen met Illinois, Indiana, Kentucky en Michigan.

Formulier voor werknemers: W-220

Staten zonder inkomstenbelasting

Er zijn negen staten zonder staatsbelastingen. Werknemers die in deze staten werken maar in een andere staat wonen, hoeven geen documentatie in te dienen voor het werken buiten hun thuisstaat, maar ze moeten wel staatsbelastingen indienen en betalen in de staat waar ze wonen. De staten zonder inkomstenbelasting zijn Alaska, Florida, Nevada, New Hampshire, South Dakota, Tennessee, Texas, Washington en Wyoming.

Wat moeten bedrijven weten?

Bedrijven met werknemers die in staten met wederkerigheidsovereenkomsten werken, moeten ervoor zorgen dat hun werknemers het juiste formulier voor hun staat indienen, zoals aangegeven in de laatste paragraaf. Bedrijven zijn verplicht om voor elke werknemer staatsbelastingen in te houden, dus het is belangrijk dat dat het juiste bedrag is. Dit geldt ook voor internationale werkgevers van werknemers in de Verenigde Staten.

Staten zonder wederkerigheidsovereenkomsten kunnen nog steeds opties hebben voor werkgevers en hun werknemers, waaronder kredieten voor inkomstenbelasting. Zorg ervoor dat je je belastingsituatie zorgvuldig beoordeelt om er zeker van te zijn dat zowel het bedrijf als de werknemer het juiste bedrag betalen.

Vertrouw op de leider op het gebied van payroll in meerdere landen volgens G2 en blijf wereldwijd compliant

Werf en betaal je wereldwijde team met Remote en werk samen met ons team van wereldwijde belastingexperts.

Aan de slag

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.