Databeveiliging en intellectueel eigendom: 9 min

Intellectueel eigendomsrecht en uitvindingsrechten voor wereldwijde teams: wat elk bedrijf moet weten

Geschreven door Preston Wickersham
30 december 2020
Preston Wickersham

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Als iedereen op hetzelfde kantoor werkt, zijn de intellectuele eigendomsrechten vrij eenvoudig. Werknemers werken in bedrijfstijd, met bedrijfsmiddelen, in het kantoor van het bedrijf en het werk is eigendom van het bedrijf. Door deze traditionele structuur zijn bedrijven afgeschermd van de meeste claims omtrent hun intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten.

Bij remote werken is het anders, omdat dit nieuwe kwetsbaarheden met zich meebrengt. We bedoelen hiermee niet dat bedrijven geen werknemers meer moeten werven in andere landen. Integendeel, met een wereldwijd team kunnen bedrijven, ook kleine, juist competitief blijven. Bedrijven moeten echter wel voorzichtig zijn met eventuele onnodige risico's wanneer ze hun wereldwijde teams uitbreiden.

Als de beste aanbieder van global employment solutions beschermt Remote het intellectueel eigendom van bedrijven met medewerkers in tientallen landen tegen interne en externe kwetsbaarheden. Laten we eens kijken naar de uitdagingen van internationale wetgeving en hoe Remote de beste bescherming van je uitvindings- en intellectueel eigendomsrecht in de hele sector biedt.

Weet je zeker dat je intellectueel eigendom van jou is?

Welke bedrijven met remote medewerkers moeten nadenken over intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten?

Het korte antwoord: allemaal. Als je medewerkers hebt in het buitenland, moet je de bescherming van je intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten goed regelen. Ook als je niet denkt dat je veel intellectueel eigendom hebt, heb je dat waarschijnlijk wel. Je merk is bijvoorbeeld al een onderdeel van je intellectueel eigendom.

Bepaalde bedrijven moeten extra aandacht besteden aan intellectuele eigendomsrechten:

  • Tech Intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten voor techbedrijven kunnen ingewikkeld zijn. Veel landen hebben niet de juiste regelgeving om alle verschillende soorten intellectueel eigendom en manieren waarop dingen worden gemaakt in tech voor hun rekening te nemen. Voornamelijk bedrijven die werken met buitenlandse engineers, programmeurs, productmanagers en ander techtalent moeten alert blijven.

  • Finance Elke sterk gereguleerde sector heeft over de gehele linie bescherming van het hoogste niveau nodig. In de financiële sector hebben bedrijven die met nieuwe klanten werken vaak interne audits, waarbij ook wordt gekeken naar de beschermingsniveaus van intellectueel eigendom.

  • Energie Uitvindingsrechten zijn voor energiebedrijven van groot belang. Door een grens te trekken tussen wat eigendom is van het bedrijf en wat van de werknemer kunnen bedrijven in deze sector dure juridische gevechten en negatieve media-aandacht vermijden.

  • Productie Bij productiebedrijven bevat elk onderdeel van de machine verschillende soorten intellectueel eigendom en beschermde uitvindingen. Productiebedrijven zijn enorm voorzichtig met het voorkomen van industriële spionage, dus waarom zouden deze bedrijven dat ook niet zijn met het beschermen van hun intellectueel eigendom?

  • Start-ups die liquiditeitsgebeurtenissen overwegen Vooral start-ups moeten voorzichtig zijn met uitvindingsrechten en intellectueel eigendom. En dat geldt helemaal voor start-ups die op zoek zijn naar een liquiditeitsgebeurtenis, zoals een overname of beursintroductie. De due diligence die vereist is om je op zo'n gebeurtenis voor te bereiden omvat niet alleen evaluaties van de bescherming van intellectueel eigendom, maar ook evaluaties van de relatie met werknemers en zzp'ers. Het laatste waar een start-up op zit te wachten voor een beursintroductie is onzekerheid over het eigendom van het werk dat is gemaakt.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van situaties waarin het van essentieel belang is om intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten te beschermen. Het is nu eenvoudiger dan ooit voor alle soorten bedrijven om internationale medewerkers in dienst te nemen, waardoor elke start-up de bescherming van intellectueel eigendom vanaf het begin serieus moet nemen. Zo kun je kopzorgen in de toekomst vermijden.

Wat zijn de gevaren van slechte bescherming van intellectueel eigendom in het buitenland?

Ten eerste is het van belang om te weten dat de wetgeving voor intellectueel eigendom van land tot land verschilt. De aanpak die een bedrijf heeft om zijn intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten te beschermen in het ene land, kan in een ander land de plank volledig misslaan. Als je niet bekend met de wetgeving in een ander land of deze niet respecteert of volgt, kan dat ertoe leiden dat de intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten van je bedrijf niet beschermd zijn.

En dat kan weer leiden tot andere problemen. Kleine, maar ook rampzalige. Bijvoorbeeld:

  • Je kunt deals verliezen. Veiligheid is belangrijker dan ooit. Partners willen samenwerken met bedrijven die hun bescherming goed geregeld hebben. Als jij mogelijke klanten niet kunt beloven dat alles waarvan je zegt dat het jouw eigendom is dat ook is (en blijft), kun je grote deals verliezen die je anders gewonnen zou hebben.

  • Je kunt slecht uit de verf komen in een audit. Ben je op zoek naar een liquiditeitsgebeurtenis, zoals een verkoop of een beursintroductie? Gaan toezichthouders onderzoek naar je doen? In dat geval kun je het je niet veroorloven om je intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten aan het lot over te laten.

  • Je kunt je reputatie beschadigen. Geen enkel bedrijf wil om de verkeerde redenen in het nieuws komen. Een beschuldiging van een werknemer of zzp'er dat het bedrijf intellectueel eigendom heeft gestolen, is zeker geen goede reden. Met de juiste bescherming kun je geschillen oplossen voordat ze vervelend worden.

  • Je kunt in een dure juridische strijd belanden. Zonder de juiste bescherming voor remote medewerkers in het buitenland kun je in een buitenlands rechtbanksysteem terechtkomen om je intellectueel eigendom te behouden. Deze strijd is moeilijk te winnen, vooral in landen waar de wetgeving over aanmaak makers voor bedrijven stelt.

In sommige landen behoort intellectueel eigendom automatisch toe aan de maker, niet aan de opdrachtgever. Als je bedrijf dus werkt met een zzp'er in een ander land, kan het intellectueel eigendom van het werk dat de zzp'er maakt standaard toebehoren aan de zzp'er, als dit niet goed is beschreven in het contract. Arbeidscontracten zijn vaak veiliger dan overeenkomsten met zzp'ers, maar bedrijven kunnen in sommige gevallen alsnog de bescherming van intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten verliezen.

Het grootste gevaar ontstaat echter als een bedrijf denkt dat zijn intellectueel eigendom veilig is en dat niet het geval is. Sommige aanbieders van global employment solutions zijn afhankelijk van derde partijen, waarbij het intellectueel eigendom van hun klanten van plek naar plek gaat. Dit is een van de grootste voordelen van een global employment solution met een eigen entiteit in vergelijking met een global employment solution die partnerafhankelijk is.

Hoe Remote je intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten wereldwijd beschermt

Als je je intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten niet goed beschermt, heeft dat gevolgen. Aan de andere kant kun je je bedrijf schade besparen als je deze rechten goed beschermt waardoor je je wereldwijde team zorgeloos uit kunt breiden.

Remote biedt de veiligste en betrouwbaarste bescherming van je intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten in de sector. De global employment solution van Remote is zelfs zo sterk dat we een hoger beschermingsniveau aanbieden dan je zou bereiken met een rechtstreekse overdracht van je intellectueel eigendom van je internationale werknemers naar je bedrijf.

Ontdek hoe Remote je intellectueel eigendom over de hele wereld beschermt met Remote IP Guard.

Het klinkt misschien gek, maar doordat landen verschillende wetten hebben over hoe intellectueel eigendom het land in- en uitkomt, kan de global employment solution van Remote een betere beveiliging bieden dan een rechtstreekse internationale overdracht van de werknemer naar het bedrijf.

Remote kan het hoogste beschermingsniveau aanbieden om de volgende redenen:

We hebben onze eigen entiteiten in landen.

Sommige aanbieders van global employment solutions hebben geen eigen entiteiten. In plaats daarvan zijn ze afhankelijk van partners die de werklast namens hen uitvoeren. Dit model is niet alleen duurder voor klanten, maar het betekent ook dat je intellectueel eigendom via meerdere partijen gaat voordat het bij jou terechtkomt. Door al die handelingen wordt je intellectueel eigendom bij elke uitwisseling onnodig aan risico blootgesteld.

Remote heeft eigen juridische entiteiten in elk land waar we wereldwijde personeelsdiensten verlenen. Dat betekent dat we nooit een tussenpersoon inschakelen voor het beheer van je intellectueel eigendom. We zijn je partner in wereldwijde personeelsdiensten en leveren onze services rechtstreeks aan jou.

We maken gebruik van een waterdicht overdrachtsproces voor intellectueel eigendom, dat bestaat uit twee stappen.

Als aanbieder van global employment solutions bieden we verschillende services. We kunnen bijvoorbeeld alleen de global payroll voor je eigen lokale entiteiten regelen. Maar we kunnen ook werknemers namens jou in dienst nemen via onze entiteiten in het land, waardoor jij over de hele wereld kunt werven zonder hoge personeelskosten.

Als we namens jou werknemers in dienst nemen, gebruiken we een tweestapsaanpak om het intellectueel eigendom over te dragen van de werknemer naar jou. Eerst zetten we het intellectueel eigendom over van de werknemer naar Remote, volgens onze landspecifieke arbeidsovereenkomsten. Vervolgens dragen we het intellectueel eigendom over aan jou. Als internationale experts in de wetgeving over intellectueel eigendom en uitvindingsrechten kunnen we altijd de beste overdracht van intellectueel eigendom garanderen. Het intellectueel eigendom behoort vanaf het begin toe aan jou en we garanderen dat je het op een eenvoudige en juridisch correcte manier ontvangt dankzij onze uitstekende service.

We zorgen voor maximale bescherming volgens de lokale wetgeving van elk land.

Je hoeft geen expert te zijn in internationale wetgeving voor intellectueel eigendom om internationaal te kunnen werven. Wij regelen alles, zodat jij in elk land waar je werknemers hebt de beste bescherming hebt. Remote's teams van lokale juridische experts stellen contracten op die voldoen aan alle geldende lokale wetten, waardoor jij rustig achterover kunt leunen.

Wat gebeurt er als je werknemers naar een nieuw land verhuizen? Geen zorgen, ook dat regelen we. Omdat we onze eigen juridische entiteiten beheren, hebben we van begin tot eind een internationaal netwerk van juridische expertise. De kracht van een wereldwijde infrastructuur met de precisie van een lokaal juridisch team: Remote maakt het verschil.

Je intellectueel eigendom en wereldwijde team beschermen met Remote

Onder de global employment solutions van Remote vallen payroll, secundaire arbeidsvoorwaarden, belastingen en naleving zodat alle soorten bedrijven het beste wereldwijde talent in dienst kunnen nemen. Wij beschermen je intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten het beste en bieden je bedrijf en internationale werknemers naadloze HR-processen. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe Remote jouw wereldwijde team veilig kan helpen uitbreiden.

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.