Remote en async werken 16 min

De beste remote banen vinden

Geschreven door Preston Wickersham
25 oktober 2021
Preston Wickersham

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

De uitbreiding van remote werken leidt tot geweldige kansen voor werkzoekenden en bedrijven die het beste talent willen werven. Maar als je niet weet waar je wilt gaan zoeken, is het lastig om de juiste baan of de juiste kandidaten te vinden. Remote werkzoekenden moeten bedenken waar ze naar op zoek zijn in hun ideale remote baan. En HR moet zorgen dat werkzoekenden de informatie die ze nodig hebben makkelijk kunnen vinden.

Onze CEO Job van der Voort weet het een ander over remote banen. En hij werkt hard om ervoor te zorgen dat de juiste mensen de juiste banen vinden, waar ze ook wonen. Daarom heeft hij een aantal tips samengesteld voor remote werkzoekenden.

Deze gids is handig voor zowel werkzoekenden als werkgevers.

Remote werkzoekenden: gebruik deze tips om gerichter te zoeken naar functies die je aanspreken en de kans te vergroten dat je de ideale remote baan vindt.

Hiring managers, oprichters en HR-teams: maak op je eigen manier gebruik van deze tips om het beste talent over de hele wereld aan te trekken!

De beste remote banen vinden

Hier moet je op letten bij het zoeken naar een prettige remote werkervaring.

Zorgen dat je kunt werken vanaf je favoriete plek

Wacht. Als het een remote baan is, maakt het dan eigenlijk uit waar het is?

Het korte antwoord: ja, dat maakt uit.

Lees verder voor het lange antwoord.

"Het is niet zo moeilijk om een remote baan te vinden, maar het is wel heel moeilijk om een remote baan te vinden die goed bij je past. Als je je in de VS bevindt, is dat makkelijker, aangezien de meeste banen alleen in de VS beschikbaar zijn. Begin door te kijken of je de baan vanaf jouw locatie kunt doen."

Je wilt je tijd niet verspillen aan bedrijven waar je toch niet kunt werken. Zorg er dus voor dat het bedrijf ervoor openstaat om je vanaf je thuislocatie aan te nemen.

Wat betekent dit voor de hiring manager?

Als recruiter of HR-professional moet je bekend zijn met de juridische consequenties van remote medewerkers in dienst nemen. Je moet goed begrijpen hoe het risico op permanente vestiging en de classificatieregels werken in de landen waar je remote medewerkers en zzp'ers wonen. Door remote medewerkers aan te nemen vergroot je je talentenpool, maar elk land is anders. Weet waar je wel en niet mensen kunt aannemen en gebruik dat als startpunt.

Kijk naar de teamsamenstelling van de werkgever die je op het oog hebt

"Probeer een idee te krijgen van hoe het team is verspreid (bijv. door de LinkedIn-profielen van werknemers te bekijken). Als je de enige persoon bent in een tijdzone ver van de rest van het team, kan het lastig zijn om daar een nieuwe functie te vinden."

Veel bedrijven zijn in de nasleep van Covid overgestapt naar remote werken, maar dat betekent niet automatisch dat ze een wereldwijd verspreid team hebben. De werknemers wonen misschien allemaal in dezelfde stad en wachten op een seintje om weer op kantoor te komen werken. Denk erover na of je zin hebt om als enige om 04:00 uur op te staan voor een teamvergadering. Als er geen teamleden zijn in jouw tijdzone (of in de buurt van jouw regio) kun je aan de recruiter of hiring manager vragen hoe het team is samengesteld voordat je tijd en moeite steekt in een sollicitatie.

Zelfs als het bedrijf openstaat voor remote medewerkers uit jouw regio, moet je checken of ze een remote-first werkmodel hanteren. Zo kun je bepalen welke mate van inzet je nodig hebt voor de functie. Zonder een cultuur van remote werken, kan het zo zijn dat je op onhandige tijdstippen moet werken.

Wat betekent dit voor de hiring manager?

Tijdzones zijn ook voor HR van belang. Je weet dat teamcommunicatie van cruciaal belang is. En dat kan lastig zijn met werknemers die aan het slapen zijn tijdens jouw hele werkdag. Misschien blijf je de hele nacht op om te zorgen dat je werknemers alles krijgen wat ze nodig hebben, als je nog geen async werkvormen en een cultuur van remote-first communicatie en documentatie hebt.

Denk na over burgerschap en wettelijke arbeidsstatus

Ingezetenschap en burgerschap kunnen belangrijke factoren zijn bij de overweging of je klaar bent voor remote werken. Misschien heb je speciale visums, toestemmingen of belastingdocumenten nodig om juridisch compliant te blijven bij remote werken (en dit is natuurlijk vooral belangrijk als je graag als digital nomad wilt werken).

"Het kan een uitdaging zijn als je wilt werken vanuit een ander land dan het land waar je burgerschap hebt. Zorg ervoor dat je weet of dat mag. En als je hulp nodig hebt van je werkgever, geef dat dan vroeg in het sollicitatieproces al aan."

Wat betekent dit voor de hiring manager?

Bij het werven van remote medewerkers moeten HR-managers en recruiters weten of kandidaten in het land waar ze wonen mogen werken. Vervolgens moet je bepalen of je bedrijf deze medewerkers kan ondersteunen. Bereid je erop voor om hier tijdens de sollicitatie vragen over te beantwoorden als deze aan de orde komen. Vaak kunnen de services van een employer of record (EOR) dit proces vereenvoudigen. Een EOR-leverancier met een juridische entiteit in het betreffende land kan je specifiek advies geven over de juridische vereisten die je in overweging moet nemen.

Vraag naar hybride werkvereisten

"Zorg er tenslotte voor dat je weet wat de verplichten voor kantoor en vergaderingen zijn. Sommige bedrijven willen dat je af en toe vergaderingen bijwoont op het hoofdkantoor of soms andere locaties bezoekt. Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden kan dit heel leuk zijn, of juist een uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan reistijd en visums."

De wereld wordt toegankelijker en veel bedrijven kunnen je vragen om af en toe langs te komen. Bedenk of je dat wilt en kunt doen. Ben je gezond genoeg om te reizen? Heb je de juiste reisdocumenten? Waar is het dichtstbijzijnde kantoor van het bedrijf? Kun je de nodige reizen maken in je huidige levensomstandigheden?

Als je daarentegen graag remote wilt werken omdat je van reizen houdt, kun je je juist richten op bedrijven waarbij reizen een mogelijkheid is.

Wat betekent dit voor de hiring manager?

Internationaal reizen kan duur zijn, dus bedrijven moeten zich bewust zijn van deze kosten. HR-managers moeten zorgen dat de verwachtingen duidelijk zijn. Aan de andere kant kun je reizen inzetten als een secundaire arbeidsvoorwaarde om ambitieuze kandidaten aan te trekken die de digital nomad lifestyle aanspreekt. Deze kandidaten zijn specifiek op zoek naar deze mogelijkheden (en zijn vaak zeer gespecialiseerd en hebben veel ervaring). Zo krijg je wellicht toegang tot een nieuwe pool van waardevol en ambitieus talent.

Download de Choose Remote-toolkit en overtuig je baas ervan remote te gaan werken!

Volg de praktische tips van onze global HR-experts en overtuig je organisatie ervan om remote te gaan werken.

De arbeidsovereenkomst en classificatie van een baan checken

Bedrijven met een wereldwijd verspreid team kunnen op verschillende manieren te werk gaan. Zorg ervoor dat je weet hoe je in dienst wordt genomen. Of je nu gaat werken als een remote zzp'er of een remote werknemer, je moet je bewust zijn van de risico's en overwegingen die bij de arbeidswetgeving van je land horen.

"Een bedrijf kan je zelf lokaal in dienst nemen of een bedrijf als Remote gebruiken om je aan te nemen als zzp'er of werknemer."

Het hangt af van het bedrijf en de betreffende landen. Als het bedrijf waar je naar kijkt een employer of record zoals Remote gebruikt, kun je ervan uitgaan dat je overeenkomst compliant is met alle lokale vereisten. De employer of record (EOR) is je juridische wetgever en betaalt je salaris of facturen. Als de werkgever geen gebruik maakt van een EOR, kijk dan goed of het bedrijf een volledig eigen juridische entiteit heeft in je land om ervoor te zorgen dat je arbeidscontract juridisch compliant is.

Bedrijven kunnen medewerkers classificeren als werknemers of zzp'ers. Zoek uit wat jouw classificatie zou zijn, zodat je beter begrijpt wanneer je misschien moet worden overgezet van de status van zzp'er naar de status van werknemer.

"Als zzp'er heb je geen baan en wordt je duidelijk anders behandeld dan andere werknemers. In sommige landen ben je verplicht om meerdere opdrachtgevers te hebben om als zzp'er te worden gezien."

Werknemers hebben volgens de nationale arbeidswetgeving doorgaans veel meer secundaire arbeidsvoorwaarden en juridische bescherming dan zzp'ers. Soms lopen bedrijven tegen problemen aan doordat zzp'ers verkeerd worden geclassificeerd en ze volgens de lokale wetgeving werknemers zouden moeten zijn. Dit heeft gevolgen voor de belasting en kan leiden tot boetes en andere aanzienlijke straffen.

"Als je niet daadwerkelijk onafhankelijk bent van het bedrijf, ben je waarschijnlijk verkeerd geclassificeerd als zzp'er. Dit is een risico voor jou en je werkgever (met geldboetes en baanverlies als gevolg). Als je twijfels hebt, laat je toekomstige werkgever dan eens in gesprek gaan met Remote. Wij kunnen werkgevers helpen compliant te blijven bij alle vormen van wereldwijde arbeid."

Wat betekent dit voor de hiring manager?

De straffen voor verkeerde geclassificeerde medewerkers zijn hoog voor werkgevers. Je kunt denken aan achterstallige belastingen, straffen en rechtszaken. Steeds meer landen handhaven strenger op verkeerde classificaties. Je kunt altijd contact opnemen met het team van arbeidsexperts bij Remote om ervoor te zorgen dat je je medewerkers juist classificeert. Je kunt ook onze gids bekijken over het verkeerd classificeren van werknemers en zzp'ers.

Zoek bedrijven met een sterke remote-first bedrijfscultuur

Als een bedrijf een remote medewerker wil en kan werven, betekent dat niet meteen dat je de flexibiliteit kunt verwachten die je zoekt. Bedrijven zonder een remote-first cultuur kunnen remote medewerkers zonder de juiste ondersteuning onbedoeld buitensluiten. Dit is vooral het geval bij bedrijven met een werkmodel gebaseerd op hybride werken of werken op locatie. Een remote cultuur werkt het effectiefst voor bedrijven met meerdere remote medewerkers. Probeer indicatoren van een remote cultuur te vinden als je op zoek gaat naar een functie die helemaal remote is.

De beste remote bedrijven combineren de volgende factoren:

Bedrijfshandboek

"Een bedrijfshandboek waar iedereen iets aan bijdraagt, kan ook voor remote teamleden waardevol zijn. Hier staan alle belangrijke processen in en ook bijvoorbeeld belangrijke bedrijfswaarden."

Een handboek laat ook zien hoeveel waarde het bedrijf hecht aan transparantie, eerlijkheid en heldere procedures. Als werknemer weet je altijd waar je staat. En een handboek waaraan iedereen bijdraagt laat zien dat het bedrijf de dialoog aangaat en het handboek up-to-date wil houden.

Wat betekent dit voor de hiring manager?

Moeten HR-managers zorgen dat het handboek beschikbaar is voor werknemers en potentiële werknemers? Heb je er geen? Dan kun je dit nu op je to-dolijst zetten. Het werknemershandboek van Remote is openbaar en een goede template om aan te passen aan de bedrijfscultuur en praktijken van jouw bedrijf.

Wereldwijd vergoedingsbeleid

Salaris en vergoeding zijn voor werkzoekenden uiteraard zeer belangrijk. Je wilt een eerlijk aanbod krijgen dat past bij je levensstijl. Denk nooit dat je een functie moet aannemen die niet genoeg betaalt. En als je meer wilt, kun je dat altijd vragen.

"Hoe weet je of het aanbod dat je hebt gekregen een eerlijk aanbod is? Een goede start is om te vragen wat het salarisbereik is van de functie waarop je solliciteert. Als dit bereik zeer groot is en jouw aanbod aan de lage kant zit, dan weet je waar je staat. Als je in een lagekostengebied woont, heeft de werkgever dit misschien meegenomen in het aanbod. In het algemeen is een aanbod dat lager is dan ~ 35.000 USD (op jaarbasis) te laag om serieus te nemen. Als je solliciteert op een functie die zeer gewild is, is het goed om vrienden of bekenden bij andere bedrijven en in andere landen te vragen wat zij verdienen."

"De beste manier om een beter aanbod te krijgen is om ernaar te vragen. Dat kan lastig zijn, maar het is een win-winsituatie: als het antwoord tegenvalt, weet je meteen dat je toekomst bij dat bedrijf waarschijnlijk ook zal tegenvallen. En als het positief is, heb je zojuist meer geld voor jezelf geregeld!"

"Kijk of er een wereldwijd salarisbeleid is. Vraag of het bedrijf zo'n beleid heeft. Jongere bedrijven hebben misschien geen duidelijk beschreven beleid en dat is oké, maar hoe groter het bedrijf, hoe beter het antwoord moet zijn. Het is aan jou wat je een acceptabel antwoord vindt."

Wat betekent dit voor de hiring manager?

Als je gaat werven en het beste talent wilt aantrekken, moet je een competitieve vergoeding aanbieden. Begin met je vergoedingsbeleid en doe onderzoek.

Heeft je bedrijf een wereldwijd vergoedingsbeleid? Als je remote medewerkers wilt gaan werven, is het goed om dat uit te zoeken. En als je een kleiner bedrijf bent, is nu het moment om er een te ontwikkelen. Het zal je bedrijf alleen maar aantrekkelijker maken voor toptalent.

Remote's gids over wereldwijde vergoeding beheren is het perfecte startpunt!

Beleid voor effectief vergaderen

Voor je het weet staat je hele agenda vol met vergaderingen. En het is veel leuker om het werk te doen waarvoor je bent aangenomen dan eindeloze virtuele vergaderingen bij te wonen.

Zoek naar remote bedrijven met het volgende: "Interne verwachtingen waar vergaderingen wel en niet voor zijn. Als je ernaar vraagt en je hoort niet de woorden async of aysnchroon werken, wees dan gewaarschuwd. Een simpele check is om de mensen in je sollicitatiegesprek te vragen hoeveel vergaderingen ze op een dag hebben."

Wat betekent dit voor de hiring manager?

Als je in HR werkt en meteen aan je eigen volle agenda met vergaderingen denkt, is het tijd om te overwegen een beleid voor effectief vergaderen op te stellen voor je bedrijf. En nu is ook meteen een goed moment om te kijken hoe async werken de productiviteit binnen je baan en je bedrijf kan vergroten. Remote's gids voor een succesvolle vergadering runnen is speciaal ontwikkeld voor bedrijven met een wereldwijd verspreid team. Gebruik deze bron om je interne praktijken vorm te geven.

Een duidelijk verlofbeleid

Onbeperkt verlof is een steeds meer voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarde. En het klinkt prachtig, vind je niet? Wie wil er nu niet zoveel mogelijk verlof opnemen? Maar zo'n beleid kan cultureel gezien verwarrend zijn voor werknemers, vooral als teamleden in verschillende landen verschillend wettelijk jaarlijks verlof hebben. Helaas komt het voor dat mensen geen verlof opnemen als zo'n beleid niet wordt gecombineerd met een minimum verlof, wat tot burn-outklachten kan leiden. En dat is slecht nieuws voor zowel medewerkers als het bedrijf.

"Een beleid voor onbeperkt verlof is niet meer voldoende. Er moet een minimum zijn (waarbij je gewoon het wettelijke minimum kunt aangehouden). Hoe gaat jouw bedrijf om met nationale feestdagen? De beste remote werkgevers zetten dit duidelijk uiteen."

Wat betekent dit voor de hiring manager?

Wees voorbereid op remote werkzoekenden die van tevoren vragen naar details over het verlofbeleid. Veel mensen vinden de flexibiliteit van remote werken aantrekkelijk en een betere werk-privébalans is vaak een belangrijke motivatiefactor. HR-managers moeten een duidelijk antwoord gereed hebben. Natuurlijk hebben de beste remote bedrijven deze informatie ook duidelijk in hun bedrijfshandboek staan.

Inclusiviteits- en diversiteitsbeleid

"Organisaties die daadwerkelijk op afstand werken hebben weinig tot geen excuses om niet divers te zijn. Je kunt overal ter wereld werven, wat inhoudt dat je bedrijf een goed idee heeft van hoe de wereld eruitziet."

Gelukkig is dat eenvoudig te beoordelen.

"Vraag naar de cijfers en kijk naar met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Vraag naar diversiteits- en inclusiviteitsprojecten binnen het bedrijf. Ook hier kun je van grotere bedrijven verwachten dat ze meer (en niet minder) doen op dit gebied dan jongere bedrijven."

Wat betekent dit voor de hiring manager?

HR-managers en recruiters kunnen zekere een rol spelen bij het aanpakken van diversiteitsproblemen. Het is goed om KPI's op te stellen en op te volgen om de ontwikkeling van je organisatie in de gaten te houden. Zorg er daarnaast voor dat je je team regelmatig enquêtes laat invullen zodat ze de kans krijgen om directe feedback te geven. Zo kun je hun tevredenheid meten en waar nodig verbeteringen doorvoeren.

Stel een specifiek en meetbaar beleid op om meer diversiteit binnen je organisatie te bevorderen. Begin bij het begin en zorg ervoor dat je vacatures op zo'n manier zijn geschreven dat ze kandidaten met alle soorten achtergronden aanspreken en zet praktische stappen voor een breder bereik van meer diverse kandidaten. Lees voor meer informatie onze gids voor remote-first recruitment.

Gebruik de Choose Remote-toolkit om gerichter te zoeken

Bij Remote is het onze missie om iedereen overal te helpen bij het vinden van die droombaan. We zijn gedreven om te proberen bedrijven te helpen met wereldwijd werven en het makkelijker voor ze te maken om betrouwbare wereldwijde teams op te zetten.

Als je graag remote wilt werken, hebben we de tools die je nodig hebt om te bekijken wat het betekent om te werken met de juiste werk-privébalans. Met onze Choose Remote-toolkit kun je snel ontdekken hoe je dit kunt bereiken. Denk aan handige inzichten van experts over hoe je pleit voor meer flexibiliteit op het werk, hoe je de beste remote kansen op een baan vindt of hoe je overplaatsing kunt krijgen terwijl je je baan remote houdt!

Download onze exclusieve toolkit en ga aan de slag.

Wil je dat je bedrijf je omzet naar fulltime werknemer?

Je kunt je bedrijf anoniem kennis laten maken met Remote. Wij laten dan zien hoe eenvoudig het is om zzp'ers over te zetten.

Meer informatie

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.