Remote en async werken 12 min

Sollicitatietips van Remote: 6 tactieken voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Geschreven door Rhiannon Payne
10 juli 2024
Rhiannon Payne

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Je hebt een topsollicitatie ingediend en een gesprek kunnen regelen voor een leuke nieuwe baan. Je hebt zin in je eerste gesprek via Zoom, maar voelt je enigszins geïntimideerd omdat je jezelf goed moet presenteren in een virtueel sollicitatiegesprek.

Remote sollicitatiegesprekken zijn de standaard geworden, zelfs in situaties waarbij de functie zelf op kantoor of hybride is. Veel werkgevers en hiring managers houden eerste sollicitatiegesprekken liever virtueel, om tijd en moeite te besparen. Als je solliciteert op remote functies, moet je tijdens het sollicitatiegesprek effectief kunnen overbrengen dat je effectief met remote teamleden kunt samenwerken in een remote context.

Het is belangrijker dan ooit om te weten hoe je een remote sollicitatiegesprek de baas wordt. Het interne recruitmentteam van Remote heeft zes praktische tips voorbereid voor een sollicitatiegesprek, waarmee je de grootste kans hebt en je je remote droombaan kunt binnenhalen.

1. Oefen met de technologie die de interviewer gebruikt

Veel onderdelen van het sollicitatieproces zijn hetzelfde, of het gesprek nu in het echt plaatsvindt of virtueel, maar er zitten ook unieke aspecten aan een remote sollicitatiegesprek waar je je niet door uit het veld moet laten slaan.

Anastasia Pshegodskaya, Senior Recruiting Manager bij Remote, legt uit waarom remote sollicitatiegesprekken voor kandidaten stressvoller kunnen zijn, waardoor ze minder zeker van zichzelf worden.

"Bij een sollicitatiegesprek via Zoom ben je niet alleen bezig met je reacties op de vragen, maar kun je ook te maken krijgen met technologische uitdagingen, zoals een stabiele verbinding. Je moet op tijd verbinding maken, je bent misschien bang dat je internet niet snel genoeg is en soms moet je gebruikmaken van tools die je nooit eerder hebt gebruikt."

Neem deze stress weg door op tijd te oefenen met de tools die je voor het sollicitatiegesprek nodig hebt. Scott Entwistle, een recruiter bij Remote, adviseert om minimaal tien minuten voor het gesprek te checken of alles werkt, zodat je nog tijd hebt om technische problemen op te lossen.

"Ik raad altijd aan om vóór een sollicitatiegesprek een check te doen. Videoplatforms zoals Zoom, Whereby, Teams en Google Meet hebben grillen, dus de beste manier om ze te checken is om een vriend uit te nodigen (of jezelf via een ander apparaat) zodat je weet dat het lukt om je bij een vergadering te voegen. Check niet alleen je verbinding. Zorg ook dat je camera en microfoon werken, om verdere stress voor het gesprek weg te nemen."

De interviewer kan je vragen om gebruik te maken van tools, zoals een virtueel whiteboard voor een opdracht of om een presentatie te delen die je voor het gesprek hebt voorbereid. Lees de instructies voor het gesprek goed en stel zo nodig vragen, zodat je kunt oefenen en aan alle technische vereisten voldoet.

Best tools for remote interview

Als je je zorgen maakt over je internetverbinding, oefen dan met een videogesprek met een vriend of familielid in de ruimte waar je het sollicitatiegesprek gaat voeren. Je kunt ook een oefensollicitatiegesprek houden! Een andere optie is een rustige openbare plek met goede wifi te zoeken, zoals de bibliotheek, een café of een hotellobby.

Houd er rekening mee dat je dan nog steeds tegen problemen kunt aanlopen tijdens het sollicitatiegesprek. Maar met de juiste voorbereiding zul je je tijdens het gesprek een stuk zelfverzekerder en rustig voelen.

Als je op de dag van het sollicitatiegesprek problemen ervaart, stel dan voor om door te gaan met je camera uit. Zo verbruik je minder bandbreedte en kunnen je apparaat en internetverbinding het sollicitatiegesprek beter aan. Als de technologie je helemaal in de steek laat, vraag dan of het sollicitatiegesprek opnieuw ingepland kan worden.

Wat er ook gebeurt, blijf kalm en beheerst; je moet in een volledig remote functie ook regelmatig omgaan met dit soort problemen.

2. Presenteer jezelf goed: let op je kleding en de achtergrond

Denk voor het sollicitatiegesprek na over je kleding en omgeving. Het voelt misschien wat gek om in een Zoom-gesprek vanuit je huiskamer op te komen dagen in een jasje, maar het is belangrijk om via je kledingkeuze en omgeving een professionele houding te laten zien.

Een overhemd straalt zakelijkheid uit. Een top met een interessante print laat zien dat je creatief en dynamiek bent. Een nette wollen trui of katoenen shirt laat zien dat je hebt nagedacht over je uitstraling voor tijdens het remote sollicitatiegesprek. De interviewer verwacht een professionele houding, ook al bent je niet op een fysiek kantoor.

Appropriate remote interview attire

Voor functies in meer traditionele sectoren, zoals finance of de juridische sector, moet je nog wat meer plannen. Als je niet zeker weet wat er van je kleding wordt verwacht, kun je het ook altijd vragen. E-mail de recruiter voordat het gesprek plaatsvindt. Hiermee laat je zien dat je oog hebt voor detail en de baan graag wilt hebben.

Denk ook na over de achtergrond. Een lege achtergrond, zoals een muur achter je, en goed, natuurlijk licht werken vaak het beste. Scott geeft aan dat interviewers niet verwachten dat je een volledig thuiskantoor hebt, maar ze willen wel zien dat je in je huis van woonmodus naar werkmodus kunt overschakelen.

"Check je omgeving. Als je niet tevreden bent, kun je altijd een kunstmatige achtergrond gebruiken om het allemaal wat makkelijker te maken."

3. Doe onderzoek naar het bedrijf en de cultuur

Een van de belangrijkste dingen die je voor een sollicitatiegesprek kunt doen, is je eigen achtergrondonderzoek uitvoeren. Begin met het volgende en ga vervolgens dieper in op specifieke kennisgebieden waarmee je vragen over de functiebeschrijving kunt beantwoorden:

  • Nieuwe terminologie in de functiebeschrijving

  • Achtergrondinformatie over het bedrijf

  • De waarden, missie en visie van het merk

  • Het concurrerende landschap

Hoe kun je zo'n onderzoek snel uitvoeren? Yasmine Gray, talent sourcer bij Remote, geeft wat handig advies:

"Ga naar de website van het bedrijf en zorg dat je begrijpt wat het bedrijf doet en waarom het dat belangrijk werk vindt. Vind relevante content op de pagina met vacatures of in het handboek, als dat openbaar is. Maak notities voor jezelf over hoe goed je bij de waarden van het bedrijf past en wat jij aan het team kunt toevoegen."

Company research before interview

Gaby Suarez, Senior Technical Recruiter bij Remote, adviseert kandidaten om alles te zoeken wat ze kunnen vinden over een bedrijf, zowel op de website als via externe bronnen.

"Doe onderzoek naar je interviewer, de bedrijfscultuur, de oprichters en de financieringsrondes. Vind informatie over de investeerders. Zorg dat je weet hoe groot het bedrijf is. Ontdek hoe snel het bedrijf aan het groeien is."

De uitkomsten kunnen tot waardevolle inzichten leiden waarmee je je toegevoegde waarde aan de organisatie kunt aantonen. Het voordeel is tweeledig: je antwoorden (en de vragen die je stelt) zijn relevant en laten je inzichten in het bedrijf en je potentiële rol daarin zien. En je valt ook op tussen de rest door je inzet en vooruitziende blik. Je interviewer ziet dat je écht geïnteresseerd bent in de functie waarvoor je solliciteert.

Extra tip

Zoek het bedrijf op websites op als Crunchbase, Glassdoor, Comparably en vergelijkbare sites voor meer inzicht in hoe het bedrijf werkt en wat de werknemerservaring is. Dit is voor jou als kandidaat belangrijk om te weten of de cultuur van het bedrijf bij je past.

4. Oefen met het beantwoorden van vragen

Hoogwaardige kandidaten weten hoe ze voorbereid, eerlijk en zelfverzekerd een sollicitatiegesprek aangaan.

Het is belangrijk om te weten wat voor soort vragen tijdens het sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden. Technische vragen testen je kennis en vaardigheden. Bij gedragsvragen moet je je aanpak in verschillende scenario's beschrijven.

Dit zijn veelvoorkomende vragen die tijdens remote sollicitatiegesprekken worden gesteld:

  • Waarom wil je voor dit bedrijf werken?

  • Wat stond er in de functiebeschrijving waardoor je besloot om te solliciteren?

  • Welke ervaring heb je die in deze functie van pas kan komen?

  • Wat is je grootste kwaliteit?

  • Wat motiveert je?

  • Wat zijn je professionele doelen op de middellange en lange termijn?

  • Hoe ga je om met druk?

  • Hoe ga je om met constructieve feedback?

Weaknesses in an interview

Extra tip

Benoem bij het beantwoorden van vragen over je grootste uitdagingen en zwakke punten in je sollicitatiegesprek altijd de stappen die je al hebt genomen of aan het nemen bent om aan deze punten te werken. Zo laat je zien dat je zelfbewust bent en krijgt de interviewer een positieve indruk van deze negatieve eigenschappen.

Abstracte sollicitatievragen

Sommige interviewers stellen meer abstracte vragen om inzicht te krijgen in je prioriteiten of om in realtime te zien hoe je omgaat met problemen oplossen. Met deze informatie leren ze je kennen op een manier die de kloof van een virtuele vergadering dicht.

Abstracte vragen kunnen op de volgende vragen lijken:

  • Is het beter om een project op tijd in te leveren terwijl het niet perfect is, of een perfect project in te leveren na de deadline?

  • Wat was je minst favoriete onderdeel van je vorige baan?

  • Op welke prestatie ben je het meest trots?

  • Wat is voor jou de definitie van succes?

  • Hoe ga je om met een conflict met een collega, manager of je baas?

  • Wat is jouw drijfveer?

Het is belangrijk om deze vragen te kunnen beantwoorden, maar het is ook belangrijk dat je antwoorden gemeend overkomen. Zeg niet wat je denkt dat de interviewer wil horen. Probeer te verwoorden wat jou motiveert en wees eerlijk tegen de interviewer.

Denk op tijd na over dit soort vragen, zodat je kunt oefenen om ze beschrijvend, maar beknopt te beantwoorden. Oefenen met antwoorden is het hetzelfde als een script voorbereiden. Het gaat erom dat je leert hoe je je gedachten en gevoelens in duidelijke en betekenisvolle woorden kunt omzetten.

5. Bouw een band op met de interviewer

Een videogesprek is geen traditionele manier om jezelf voor te stellen, maar dat betekent niet dat je geen band kunt opbouwen met de persoon aan de andere kant van het scherm. Gaby pleit er enorm voor om je communicatievaardigheden te gebruiken om te proberen een band te creëren:

"In mijn ervaring kunnen zachte vaardigheden en lichaamstaal net zo goed worden beoordeeld als in een traditioneel sollicitatiegesprek."

Remote interview confidence tips

Het is belangrijk om vriendelijk en open te blijven en je interesses op een authentieke manier te communiceren gedurende het gesprek. Zo kun je meer indruk maken op de hiring manager dan veel kandidaten zich realiseren. Scott gebruikt deze signalen om te bepalen of remote kandidaten passen bij de cultuur van het bedrijf:

"Bij Remote is de belangrijkste waarde vriendelijkheid. Wat mij dus erg enthousiast maakt over een kandidaat, is als ik zie dat iemand achter onze missie staat, de juiste vaardigheden voor de functie heeft en in het algemeen een aardig en open persoon is."

Het is normaal om zenuwachtig te zijn, vooral als je niet gewend bent aan remote sollicitatiegesprekken. En als je dat bent: een remote sollicitatiegesprek is nog steeds een ervaring die niet veel kandidaten onder de knie hebben. Blijf positief en ga ervan uit dat alles goed zal gaan, zelfs als je denkt dat je een fout hebt gemaakt of iets heb gezegd waar je niet tevreden over bent.

Gun het jezelf om een eerlijk gesprek te voeren. Luister, reageer, maak een connectie met je interviewer en wees jezelf. Probeer indien mogelijk een persoonlijke band op te bouwen. Je kunt het gesprek bijvoorbeeld beginnen door over persoonlijke dingen te praten, zoals waar je woont, je hobby's en interesses. Of je kunt de interviewer vragen naar hun dag, weekend of remote werktraject.

Download de Choose Remote-toolkit en overtuig je baas ervan om over te stappen op remote werken.

Volg de praktische tips van onze global HR-experts en overtuig je organisatie ervan om remote te gaan werken.

Remote the choose remote toolkit.

6. Bereid vragen voor en maak notities

Jij bent misschien wel degene die wordt ondervraagd, maar het is ook een kans voor jou om vragen te stellen aan de interviewer. Door de juiste vragen te stellen kun je je interesse in de functie laten zien.

Anastasia benadrukt dat de vragen die mogelijke kandidaten stellen een belangrijk inzicht geven in hun analytische vaardigheden en intelligentie met betrekking tot de functie.

"Het is goed om je vragen van tevoren voor te bereiden. Als ik in een gesprek zit met kandidaten, vind ik een van de belangrijkste onderdelen om te zien wat voor vragen zij stellen. Dat laat namelijk zien hoeveel voorbereiding ze in het gesprek hebben gestoken. Met interessante vragen die specifiek gaan over het bedrijf vallen kandidaten op tussen de rest."

Take interview notes

Het is normaal om notities te maken, naar je notities te kijken of tijdens het gesprek andere gespreksonderwerpen te noteren. Yasmine moedigt kandidaten aan om notities mee te nemen in het gesprek en vindt dit een teken van een goede voorbereiding en indicatie van goede organisatorische vaardigheden:

"Je moet niet gaan voorlezen, maar af en toe een blik werpen op een notitie valt op en vinden recruiters juist goed", deelt ze. "En wees je bewust van de vragen die je stelt. Als het antwoord eenvoudig online te vinden is, verspil je tijd en kom je niet goed voorbereid over."

Je kunt de interviewer de volgende vragen stellen:

  • Wat vind je het leukst aan werken voor dit bedrijf?

  • Wat is binnen deze functie de definitie van succes?

  • Hoe pakt dit bedrijf remote teambuilding en samenwerking aan?

  • Zijn er bepaalde doelen die het bedrijf in de komende vijf jaar wil bereiken?

  • Moet ik voor deze functie een concurrentiebeding tekenen?

  • Heb je er twijfels over of ik bij deze functie pas?

  • Hoe ziet de training voor deze functie eruit, en hoelang duurt deze?

  • Aan wie rapporteer ik en wie rapporteert aan mij?

Door vragen te stellen krijg je een beeld van hoe je dagelijkse werkzaamheden eruit gaan zien als je functie krijgt. Je leert meer over het bedrijf van iemand die er al werkt en kunt ontdekken of je persoonlijke waarden en doelen overeenkomen met die van het bedrijf.

Gebruik deze tijd om eventuele twijfels of misverstanden die tijdens het gesprek zijn ontstaan, uit de weg te nemen. Bedankt de interviewer ten slotte voor hun waardevolle tijd en de kans om kennis te maken.

Wat moet je doen na een sollicitatiegesprek?

Wat gebeurt er als het sollicitatiegesprek is afgerond?

Ontspan en geef jezelf wat tijd om te relaxen. Yasmine adviseert dit aan alle kandidaten, omdat het helpt om de mentale stress van de sollicitatie-ervaring te laten zakken.

"Haal diep adem en ga iets doen wat je leuk vindt. Ga ergens koffie drinken, speel je favoriete videogame, ga wandelen in het park, neem een warm bad. Gun jezelf een moment van ontspanning. En onthoud dat redelijke teams geen perfectie verwachten. Ze verwachten een echte persoon, die waarde aan het team kan toevoegen, en kunnen kleine foutjes echt wel over het hoofd zien. Maak je dus over deze dingen geen zorgen en probeer het gesprek uit je hoofd te zetten."

Als je na een paar dagen nog niets hebt gehoord, kun je een follow-upbericht sturen om te zorgen dat je prioriteit blijft voor de hiring manager. Scott zegt dat dit volledig acceptabel is en je welwillendheid laat zien:

"Er is niets mis met een follow-upmail om iemand te bedanken voor zijn tijd. Een goede strategie is om na het gesprek een contactverzoek via LinkedIn te versturen, en drie tot vier dagen later een follow-upmail om te laten zien dat je graag met het bedrijf in zee gaat."

Je droombaan vinden met Remote

Bij banen zoeken en sollicitatiegesprekken voeren, gaat het om cijfers. Er zijn in de banenmarkt meer hoogwaardige remote kansen beschikbaar dan ooit. Blijf solliciteren en je vindt uiteindelijk een baan die perfect past bij jouw waarden en vaardigheden.

Als je op zoek bent naar een remote, hybride of flexibele baan, kan Remote je helpen. Bekijk nu onze Choose Remote-toolkit voor een lijst van remote vacaturebanken, bedrijven die remote talent aannemen en tips om te pleiten om remote te werken in je huidige baan.

Wil je dat je bedrijf je omzet naar fulltime werknemer?

Je kunt je bedrijf anoniem kennis laten maken met Remote. Wij laten dan zien hoe eenvoudig het is om zzp'ers over te zetten.

Meer informatie

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.