Filipijnen — 10 min
Visa en werkvergunningen — 9 min
Het aantal buitenlanders dat in Maleisië werkt is de laatste tijd toegenomen vanwege de sterke economie van het land en de groeiende vraag naar medewerkers. Bedrijven die medewerkers in Maleisië aannemen of hun teamleden naar het land overplaatsen, moeten zich vertrouwd maken met de eisen die Maleisië stelt aan werkvisums en werkprocedures om ervoor te zorgen dat ze de wet naleven.
Of de werknemer nu een tijdelijke remote medewerker is of een professional voor de lange termijn, het is cruciaal om de regels van de Maleisische overheid te volgen. Inzicht in het plaatselijke arbeidsrecht en belastingrecht is ook nodig om ervoor te zorgen dat je in Maleisië zonder juridische overtredingen kunt werken. De beste manier om om te gaan met de rompslomp van internationaal personeel aannemen, is werken met een betrouwbare employer of record (EOR) die bedrijven kan helpen om met vertrouwen werknemers aan te nemen.
Deze gids is een hulpmiddel om legaal in Maleisië te werken. We bespreken ook hoe werkgevers het volgende kunnen doen:
Een kandidaat in dienst nemen in Maleisië zonder eigen entiteit
Een niet-staatsburger van Maleisië aannemen
Een bestaande werknemer overplaatsen naar Maleisië
Een digital nomad toestaan compliant te werken in Maleisië
In de afgelopen tijd hebben veel bedrijven een beleid voor remote werken ingevoerd waarmee hun werknemers overal kunnen werken.
Mensen die het land binnenkomen als toerist met een kortlopend visum, weten misschien niet dat ze aanvullende documentatie nodig hebben om legaal in Maleisië te kunnen werken. Iemand die zonder werkvisum werkt, loopt het risico financiële straffen te krijgen of het land uitgezet te worden.
Met het visum voor digital nomads in Maleisië is het makkelijker voor remote medewerkers om een langere periode in het land te verblijven en remote te werken.
Wonen in Maleisië zonder geldig werkvisum is een strafbaar feit dat kan leiden tot gevangenisstraf of uitzetting. Bedrijven kunnen een straf krijgen als de autoriteiten ontdekken dat een van hun buitenlandse werknemers zonder de juiste documentatie werkt.
De regering van Maleisië scherpt de immigratieregels en -voorschriften voortdurend aan om illegale immigratie tot een minimum te beperken. Als de autoriteiten een werknemer ontdekken die illegaal werkt, kunnen ze het bedrijf boetes tot MYR 10.000 (ongeveer USD 2.200) en/of maximaal vijf jaar gevangenisstraf opleggen.
Ontdek hoe je met Remote je global HR kunt regelen en hoe je met onze professionele immigratie- en overplaatsingsdiensten werknemers op een compliant en zorgeloze manier kunt overplaatsen.
Elke niet-staatsburger die van plan is om in Maleisië te werken, moet de juiste rechten op werk verwerven, ongeacht de duur van het verblijf. Permanente inwoners, tijdelijke inwoners en houders van een werkvergunning kunnen legaal werken in Maleisië. Mensen die deze documenten of de juiste papieren niet hebben, zoals mensen die het land bezoeken op een toeristenvisum, kunnen in geen enkele hoedanigheid werken, zelfs niet remote. Dit betekent dat controles op het recht op werk essentieel zijn voor buitenlandse medewerkers.
Wanneer werkgevers een buitenlandse werknemer in dienst willen nemen in Maleisië, moeten ze namens de werknemer alle documenten en informatie indienen bij de immigratiedienst van Maleisië. Welke documenten de werknemer nodig heeft, wordt bepaald op basis van de nationaliteit en het soort visum. Dit omvat:
Aanvraagformulier
Arbeidscontract
Geldig paspoort
Foto's
Bevestigingsbrief van werkgever
Nadat het papierwerk is voltooid en ingediend bij de immigratiedienst, krijgt de buitenlandse werknemer een werkvisum of arbeidspas. Pas na ontvangst van de pas kunnen ze legaal in Maleisië gaan werken.
Als je de rompslomp van het papierwerk voor buitenlandse werknemers wilt vermijden, kun je samenwerken met een employer of record zoals Remote.
Maleisië eist van alle buitenlanders dat ze een werkvisum of werkvergunning hebben, zelfs als ze remote werken als digital nomad. De straf op werken in Maleisië zonder vergunning is hoog, dus zorg ervoor dat je je aan de wet houdt voordat je aan het werk gaat.
Nu Maleisië zijn immigratieregels en -voorschriften aanscherpt, heeft de regering een aantal vereisten opgesteld waaraan buitenlanders moeten voldoen om een werkvisum te krijgen, afhankelijk van het soort visum.
Om in aanmerking te komen voor een arbeidspas, moet de werknemer aan de volgende eisen voldoen:
Onderwijskwalificaties (diploma, academische titel of gelijkwaardig)
Geschikte werkervaring
Een salaris van minimaal MYR 3.000 (ongeveer USD 681) per maand
De vereisten voor een tijdelijke arbeidspas (TEP) zijn afhankelijk van de nationaliteit en leeftijd van de werknemer. Er zijn geen specifieke kwalificatie- of ervaringseisen, maar aanvragers moeten tussen de 18 en 45 jaar oud zijn en uit een van de volgende in aanmerking komende landen komen:
Bangladesh (alleen toegestaan om in de plantagesector te werken)
Cambodja
India (mag niet in de productiesector werken)
Indonesië (mannelijke medewerkers mogen niet in de productiesector werken)
Kazachstan
Laos
Myanmar
Nepal
Pakistan
Filippijnen (vrouwelijke medewerkers kunnen zich voor geen enkele sector aanmelden)
Sri Lanka
Thailand
Turkmenistan
Oezbekistan
Vietnam
Mensen uit de volgende categorieën komen in aanmerking voor dit eenmalige inreisvisum:
In dienst van een buitenlands bedrijf
Heeft een sponsor
Islamitische religieuze leraren
Vrijwilligers
Internationale kunstenaars
Overheidswerknemers
Filmploegen
Zorg voor een succesvolle wereldwijde werving door het juiste juridische advies in te winnen en het juiste papierwerk te verkrijgen, zodat werknemers hun vereiste visum krijgen.
Werknemers uit het buitenland die voor langere tijd in Maleisië willen blijven, kunnen de arbeidspas aanvragen, die drie categorieën werkvisums voor langdurig verblijf biedt voor buitenlandse werknemers, gebaseerd op het salaris van de werknemer.
Een arbeidspas is een werkvisum dat wordt afgegeven aan buitenlanders die in Maleisië als werknemer of zzp'er werken bij een bedrijf. Personen die een hooggekwalificeerde baan krijgen, zoals ingenieurs, ondernemers en wetenschappers, kunnen ook in aanmerking komen voor een arbeidspas.
De werkgever heeft goedkeuring nodig van het Expatriate Committee of een relevante toezichthoudende instantie om een arbeidspas te krijgen. De werkgever bepaalt de duur van de pas, die kan variëren van één tot vijf jaar.
Dit type visum is voor hoogopgeleide buitenlanders met een basissalaris van minstens MYR 10.000. Het is maximaal vijf jaar geldig.
Dit type visum is voor geschoolde buitenlandse werknemers met een basissalaris van meer dan MYR 5.000 en met een contract van maximaal twee jaar.
Dit type visum is voor buitenlandse medewerkers met een maandelijks basissalaris tussen MYR 2.500 en MYR 5.000, en een arbeidscontract van één jaar of minder.
Om een werkvisum voor Maleisië te krijgen, moet een werknemer de volgende documenten inleveren bij de dichtstbijzijnde ambassade of het consulaat van Maleisië:
Een ingevuld aanvraagformulier
Een paspoort dat nog ten minste zes maanden geldig is
Pasfoto's in kleur
Origineel arbeidscontract
Bevestigingsbrief van de werkgever
Na goedkeuring krijgen werknemers een visumstempel in hun paspoort. Bij aankomst in Maleisië moeten ze zich binnen zeven dagen registreren bij de immigratiedienst en een werkvergunning aanvragen. Zodra ze de werkvergunning hebben, kunnen ze legaal in Maleisië gaan werken.
Sponsoring van een werkvisum in Maleisië bestaat uit een paar stappen. Dit is het proces:
De werkgever moet goedkeuring voor een buitenlands arbeidsquotum aanvragen bij het Expatriate Committee om buitenlandse werknemers in dienst te kunnen nemen.
Na de aanvraag wordt de werkgever ondervraagd door een vertegenwoordiger van het ministerie voor de specifieke sector van het bedrijf.
Na goedkeuring van het quotum moet de werkgever voor elke werknemer een arbeidspas aanvragen bij de immigratiedienst.
De werkgever moet dan een goedkeuringsbrief krijgen van het Expatriate Committee.
Daarna kan de werknemer een visum aanvragen bij een ambassade of consulaat van Maleisië, afhankelijk van de functie en het werkgebied.
Nadat je de vereiste documenten hebt ingediend, kun je de vergoedingen voor het visum betalen en wachten op goedkeuring. Voor elk land geldt een andere vergoeding voor het verwerken van een visum, dus neem contact op met het plaatselijke consulaat.
Na goedkeuring van het visum kan de werknemer legaal naar Maleisië reizen en in het land werken.
Maleisië heeft een visum voor digital nomads ingevoerd, bekend als DE Rantau Digital Nomad Pass (DNP), om digital nomads uit de hele wereld aan te trekken. De DNP is een verlengbaar visum van 12 maanden waarmee digital nomads in het land kunnen wonen en werken. De aanvrager kan ook zijn echtgenoot/echtgenote en kinderen meenemen onder dit visum.
De meest voorkomende vereisten zijn:
Een geldig paspoort
Remote werk bij een werkgever in het buitenland
Een maandsalaris van minimaal USD 24.000 per jaar
Werknemer in de digitale sector
Geen strafblad
Bewijs van verzekering
Werknemers kunnen deze stappen volgen om een visum voor digital nomads aan te vragen in Maleisië.
Voor het aanvragen van een visum voor digital nomads hebben werknemers de volgende documenten nodig:
Een kopie van hun paspoort
Pasfoto's
Bewijs van inkomen
Huidig cv
Bewijs van werk
Strafblad
Ziektekostenverzekering
Bewijs van relatie tot afhankelijke personen
Deze documenten moet je indienen in het Engels. De verwerking van de aanvraag kan tot vier weken duren. Na goedkeuring ontvangen werknemers een e-mail met een PDF-bestand en de goedkeuringsbrief voor het visum.
Wij begrijpen dat overplaatsing een stressvolle ervaring kan zijn voor zowel werknemers als werkgevers. Omgaan met vereisten voor visums, immigratie, digital nomads en belastingen kan overweldigend en tijdrovend worden. Zelfs gevestigde bedrijven worstelen met de naleving van complexe regels en voorschriften op het gebied van arbeid, belastingen en immigratie.
Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om samen te werken met een EOR die lokale kennis en expertise heeft in het aannemen van personeel in het buitenland. Remote kan alle rompslomp van internationale werving aan, van onboarding, secundaire arbeidsvoorwaarden en payroll tot het beheren van internationale belastingen en naleving van immigratie- en arbeidswetten.
Als je meer wilt weten over de processen die komen kijken bij de overplaatsing van werknemers, download dan de Remote-gids over overplaatsing, die boordevol tips staat over soepele overplaatsing. Neem vandaag nog contact met ons op als je vragen hebt over overplaatsing van werknemers of als je meer wilt weten over onze diensten op het gebied van visumsponsoring.
Maak een account aan bij de door G2 als beste beoordeelde payroll software voor meerdere landen en begin binnen enkele minuten met de onboarding van je eerste werknemers.
Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.