Filipijnen — 10 min
Maleisië — 10 min
Als bedrijf dat de concurrent voor wil blijven en het bereik wil uitbreiden naar nieuwe markten, kun je het je niet veroorloven om de strijd om talent te verliezen. Sommige organisaties voelden zich veilig in de stabielere omgeving van de afgelopen jaren, maar door de steeds internationalere en snel veranderende economie moeten ze veranderingen doorvoeren en zich snel aanpassen.
Internationaal personeel aannemen is een van de beste stappen die bedrijven kunnen zetten om concurrerend te blijven in hun sector. Veel internationale organisaties willen mensen gaan aannemen in Maleisië, en met een goede reden. Het land is multicultureel en de mensen die er wonen zijn goed opgeleid. Het land heeft een geletterdheid van 95%. Openbare universiteiten in Maleisië nemen jaarlijks meer dan 500.000 studenten aan, van wie de meesten bedrijfskunde, sociale wetenschappen en rechten studeren.
De arbeidskosten in Maleisië liggen doorgaans hoger dan in andere Zuidoost-Aziatische landen, maar zijn nog steeds veel lager dan in andere regio's in de wereld. Met de hoge opleidingsniveaus en Engelse geletterdheid is Maleisië een aantrekkelijke bron voor bedrijven die internationaal mensen aannemen.
Mensen in dienst nemen in Maleisië heeft veel voordelen, maar is ook een ingewikkeld proces. Als je internationaal werknemers aanneemt, moet je altijd zorgen dat je de lokale arbeidswetgeving naleeft. Je kunt hiervoor in Maleisië je eigen bedrijfsentiteit oprichten en samenwerken met lokale juridische experts om ervoor te zorgen dat je bedrijf werknemers betaalt, secundaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt en op de hoogte blijft van alle wijzigingen in de wetgeving. De kosten, complexiteit en tijd die deze aanpak met zich meebrengt zijn echter enorm.
Er is een veel eenvoudiger alternatief: je kunt een employer of record (EOR) zoals Remote inschakelen om alles voor je te regelen, zodat jij tijd en geld bespaart en je bedrijf compliant blijft.
In Maleisië hebben alle werknemers die meer dan twee maanden onafgebroken voor hun werkgever hebben gewerkt recht op secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn onder andere het Employee Provident Fund (EPF), de verzekering van de Social Security Organization (SOCSO) en vakantiedagen. Specifieke rechten en toekenningscriteria voor secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen verschillen en zijn afhankelijk van de grootte van je bedrijf, de bedrijfssector en andere factoren.
In de Maleisische arbeidswetgeving wordt een werknemer omschreven als iemand die een contract is aangegaan om werk te verrichten voor een werkgever, in ruil voor een vergoeding. De werknemer moet onder toezicht en leiding van de werkgever staan en werk uitvoeren dat integraal is aan het bedrijf. De arbeidsvoorwaarden, zoals werkuren, salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, moeten in de arbeidsovereenkomst worden vastgesteld.
Maleisië is een van de meest bedrijfsvriendelijke landen ter wereld. Maar als een bedrijf er wil werken of mensen in dienst wil nemen, moet het zich houden aan de Maleisische arbeidswet. Deze wetgeving beschrijft de verplichte secundaire arbeidsvoorwaarden die je je werknemers moet aanbieden, waaronder:
De duur van betaald verlof hangt af van de duur van de arbeidsrelatie. Hoe langer een werknemer bij een bedrijf werkt, hoe meer betaald verlof de werknemer krijgt.
De voorwaarden zijn als volgt:
Werknemers met maximaal 2 jaar dienstverband bij het bedrijf: 8 dagen betaald verlof per jaar.
2 tot 5 jaar bij het bedrijf: 12 dagen betaald verlof.
5 jaar of meer bij het bedrijf: 16 dagen betaald verlof.
Voor zwangerschapsverlof geldt een minimum van twee maanden betaald verlof. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten werknemers de laatste vier maanden in dienst zijn geweest en daarvan in de negen maanden voorafgaand aan de bevalling minimaal drie maanden bij dezelfde werkgever. Als een werknemer hiervoor in aanmerking komt, moet tijdens de verlofperiode het volledige salaris worden betaald.
Hoewel vaderschapsverlof niet verplicht is, is de standaardpraktijk minimaal drie werkdagen verlof.
Pensioenbijdragen worden automatisch ingehouden op het maandelijkse salaris van de werknemer, in twee vormen: het Employees' Provident Fund (EPF) en de Social Security Organization (SOCSO). Alle burgers en permanente inwoners van Maleisië zijn verplicht bij te dragen aan de EPF. Voor niet-ingezetenen en expats is dit echter optioneel.
Zowel werkgevers als werknemers doen bijdragen aan de EPF. Het exacte bedrag hangt af van de leeftijd en het inkomensniveau van de werknemer.
De EPF-salarisbijdragen zijn als volgt:
Werknemers onder de 60 jaar die 5.000 Maleisische ringgit of meer verdienen: 12%
Werknemers onder de 60 jaar die minder dan 5.000 Maleisische ringgit verdienen: 13%
Werknemers krijgen vanaf 55 jaar toegang tot hun EPF-fondsen.
EPF-bijdragen zijn gebaseerd op leeftijd, vormen een percentage en zijn beperkt tot ongeveer 69 Maleisische ringgit (ongeveer 14 euro) per maand.
De secundaire arbeidsvoorwaarden van de SOCSO en EPF die aan werknemers worden aangeboden, moeten tijdens het sollicitatieproces worden gespecificeerd. Werkgevers zijn verplicht om ze duidelijk te omschrijven in de arbeidsovereenkomst of aanstellingsbrief.
Als werknemers niet in aanmerking komen voor deze pensioenregelingen, zijn werkgevers verplicht om bij te dragen aan het arbeidsverzekeringsstelsel.
In 2020 verhoogde de regering het maandelijkse minimumloon voor werknemers in Maleisië naar 1.200 Maleisische ringgit (ongeveer 245 euro) voor werknemers in een gemeenteraad of gemeente, en 1.100 Maleisische ringgit (ongeveer 228 euro) voor werknemers die niet in een gemeenteraad of gemeente werken. De werkuren in Maleisië zijn beperkt tot acht uur per dag en 48 uur per week. Voor kantoorwerk ligt de grens iets lager, op 45 uur per week.
Hoewel de werkuren in Maleisië duidelijk zijn, kunnen er situaties zijn waarin je werknemers langer moeten werken. De overheid heeft hier begrip voor en heeft bepalingen opgesteld om ervoor te zorgen dat werknemers eerlijk worden vergoed voor overuren.
Als een werknemer meer dan 48 of 45 uur per week werkt, moeten werkgevers overuren uitbetalen. Voor elk extra uur hebben werknemers recht op 1,5 keer het normale loon.
Hoewel er geen wettelijk verplichte verzekeringen zijn, wordt er van werkgevers in Maleisië verwacht dat ze zorgen voor een dekking om werknemers te beschermen. Veelvoorkomende verzekeringen in Maleisië die vallen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere:
Poliklinische en intramurale ziektekostenverzekering
Tandheelkundige dekking
Optische dekking
Persoonlijke ongevallenverzekering
Naast ouderschapsverlof hebben werknemers in Maleisië recht op ziekte- en ziekenhuisverlof (met goedkeuring van een arts):
Werknemers die minder dan twee jaar in dienst zijn, hebben recht op 14 dagen per jaar.
Werknemers die twee tot vijf jaar in dienst zijn, hebben recht op 18 dagen per jaar.
Werknemers die meer dan vijf jaar in dienst zijn, hebben recht op 22 dagen per jaar.
Als een werknemer in het ziekenhuis wordt opgenomen, is er recht op maximaal 60 dagen ziekteverlof. Tijdens het ziekteverlof hebben werknemers recht op hun normale loon.
Wil je een volledig kostenoverzicht voor nieuwe werknemers in Maleisië? Bekijk onze gratis kostencalculator voor werknemers.
De experts van Remote in global HR delen praktische tips om secundaire arbeidsvoorwaarden op te stellen die lokaal relevant en wereldwijd compliant zijn, zodat je overal ter wereld het beste talent aan kunt trekken en behouden.
Om het beste talent aan te trekken, is het belangrijk dat werkgevers meer doen dan de door de overheid opgelegde verplichtingen en hoogwaardige extra arbeidsvoorwaarden aanbieden. Wat betreft de secundaire arbeidsvoorwaarden die je moet aanbieden, is er geen pasklare oplossing. Het hangt af van de grootte van je bedrijf, de sector en wat andere toonaangevende bedrijven in de regio aanbieden.
Enkele populaire voordelen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:
aanvullende gezondheidszorg,
mogelijkheden voor leren en professionele ontwikkeling,
vergoedingen voor een thuiskantoor,
extra betaald verlof (buiten wat wettelijk verplicht is),
Moderne werknemers, en vooral remote werknemers, verwachten ook secundaire arbeidsvoorwaarden op het gebied van welzijn. Dergelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bedoeld om werknemers meer onafhankelijkheid en flexibiliteit te geven, en een algehele hogere levenskwaliteit buiten het werk.
Enkele van de secundaire arbeidsvoorwaarden die werknemers voor welzijn verwachten, zijn:
Bewegingsvrijheid: Geef remote werknemers de optie om te verhuizen of te werken tijdens het reizen.
Tijdsflexibiliteit: Door de aard van remote werken hoeven werknemers geen tijd te besteden aan woon-werkverkeer en werken ze vaak in verschillende tijdzones, wat betekent dat ze effectiever kunnen werken buiten de beperkingen van een 9-tot-5-schema.
Als je een klein bedrijf hebt, met maar een paar werknemers en een klein budget, kun je toch aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden bieden. Remote bespreekt de voordelen voor kleine bedrijven in onze online gids, met ideeën zoals vouchers voor eten en drinken, een lidmaatschap voor de sportschool of een budget voor persoonlijke ontwikkeling. Zulke voordelen laten zien dat je bedrijf niet alleen oog heeft voor tijd en salaris, maar ook voor het welzijn en de groei van je werknemers.
Ga aan de slag met deze checklist en blijf compliant bij het wereldwijd aannemen van medewerkers.
Een internationaal team heeft veel voordelen. Eén die eruit springt is de veerkracht die het je bedrijf geeft. Als er zich een probleem voordoet in een kantoor, heb je andere teamleden over de hele wereld om de zaak draaiende te houden. Je bedrijf zal ook de internationale aanwezigheid vergroten (wat kansen biedt voor nieuwe markten) en meer perspectieven gaan zien, wat de bedrijfscultuur kan verrijken.
Het kan echter een uitdaging zijn om de secundaire arbeidsvoorwaarden van internationale werknemers te beheren. Het is in Maleisië een vereiste dat bedrijven een juridische entiteit in het land hebben om mensen compliant te kunnen aannemen.
Gelukkig is er een eenvoudige oplossing. Met de EOR-service van Remote kun je eenvoudig internationaal verspreide teams opzetten en beheren, inclusief marktspecifieke secundaire arbeidsvoorwaarden.
Met ons team van internationale arbeidsexperts hoef je je ook geen zorgen te maken over de complexiteit van het beheer van global HR-activiteiten. Remote regelt het voor je, zoals:
het beheer van payroll en verlof,
het regelen van lokale arbeidsbelastingen,
zorgen dat je voldoet aan wettelijke en aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden,
het ontwikkelen van concurrerende en eerlijke internationale vergoedingen.
Door teams op te zetten in Maleisië (en andere internationale markten) kun je toptalent bereiken en de internationale bekendheid van je merk vergroten. Het is echter van cruciaal belang om je internationale recruitment en secundaire arbeidsvoorwaarden goed te regelen. Ga naar Remote voor meer informatie over het werken met een EOR in landen als Maleisië en daarbuiten, zodat je je bedrijf op een compliant manier kunt uitbreiden en internationale teamleden kunt aannemen en beheren in de beste markten over de hele wereld.
Gebruik de employer of record-services en lokale entiteiten van Remote en vermijd de tijd, kosten en risico's van het opzetten van een eigen entiteit.
Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.
Filipijnen — 10 min
Employer of record en PEO — 14 min
Global Payroll — 9 min
Global Payroll — 16 min