Frankrijk 13 min

Alles wat je moet weten over secundaire arbeidsvoorwaarden in Frankrijk 

Geschreven door Preston Wickersham
Preston Wickersham

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Als je je recruitmentplannen deelt met online werknemers, krijgt je bedrijf toegang tot het beste talent ter wereld. In dit artikel gaan we in op een deelaspect van het aannemen van personeel in Frankrijk: secundaire arbeidsvoorwaarden voor Franse werknemers en andere gangbare secundaire arbeidsvoorwaarden in Frankrijk.

Frankrijk is het perfecte voorbeeld van een land vol hoogopgeleide professionals met veel ervaring in het werken in verschillende culturen in een breed scala aan sectoren. Veel Franse bedrijven zijn multinationaal en werknemers zijn gewend om met hun collega's en klanten in het Engels te communiceren. In de EF English Proficiency Index scoort Frankrijk nu bovengemiddeld.

Ambitieuze, op groei gerichte bedrijven van alle soorten kunnen naar Frankrijk kijken om de kwaliteit van hun recruitmentprocessen te versterken en de diversiteit van hun teams te vergroten. Als je geen bedrijf in Frankrijk hebt, is het aannemen van een Franse zzp'er of werknemer zonder eigen entiteit echter niet zo eenvoudig als het aannemen van iemand uit je eigen land.

Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden in Frankrijk?

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het aannemen van personeel in Frankrijk is de naleving van de verplichte secundaire arbeidsvoorwaarden voor Franse werknemers. Als je het beste Franse talent wilt aantrekken en behouden, moet je ook kijken naar de gangbare en aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden die op de Franse markt verwacht of gevraagd worden.

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor Franse werknemers verschillen van de secundaire arbeidsvoorwaarden in andere landen. Terwijl de verplichte secundaire arbeidsvoorwaarden in andere landen van de Europese Unie vergelijkbaar zijn, kent Frankrijk unieke verschillen in secundaire arbeidsvoorwaarden waarvan je goed op de hoogte moet zijn.

Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar het regelen van secundaire arbeidsvoorwaarden voor Franse werknemers kan ook gemakkelijk zijn. Als je eenmaal weet wat Franse werknemers verwachten en waar ze recht op hebben, kun je gemakkelijk een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden samenstellen dat voor de Franse werknemer het verschil kan maken bij het accepteren van je aanbod boven dat van een concurrent.

Dit artikel geef je op een heldere manier inzicht in de secundaire arbeidsvoorwaarden die je moet aanbieden om de beste Franse kandidaten voor een functie aan te trekken en tegelijk te voldoen aan de Franse wetgeving.

Wie hebben in Frankrijk recht op secundaire arbeidsvoorwaarden?

Alle Franse burgers die in Frankrijk wonen en werken komen in aanmerking voor socialezekerheidsuitkeringen. Het Franse socialezekerheidsstelsel is verdeeld in vijf secties die verschillende groepen in de bevolking bestrijken, van werknemers tot studenten tot werklozen. Als werkgever heb je te maken met de eerste sectie, de algemene regeling, waaronder de meeste werknemers vallen.

Via de algemene regeling ontvangen Franse ingezetenen dekking voor gezondheidszorg en ouderschaps- en gezinsuitkeringen via de sociale zekerheid, die wordt betaald uit bijdragen en ingehouden belasting. Zowel werkgevers als werknemers dragen bij en de bijdragen worden beheerd door de overheid.

Verplichte en secundaire arbeidsvoorwaarden in Frankrijk

Recht op verlof

Als je ooit iemand uit Frankrijk hebt ontmoet die in de zomer een hele maand vakantie heeft genomen, zal het je niet verbazen dat Franse werknemers recht hebben op minimaal vijf weken betaalde vakantie per jaar.

Voor werknemers die langer in dienst zijn, is dit vaak nog meer. Werknemers krijgen ook verlof voor gezinsgerelateerde gebeurtenissen. Autonoom werkende leidinggevenden wiens werktijden niet vooraf kunnen worden vastgesteld, krijgen ook vaak veel extra verlof, al onderhandelen zij meestal over een overeenkomst voor een bepaald aantal gewerkte dagen per jaar.

Gezinsgerelateerd verlof geeft je Franse werknemer recht op het volgende:

  • Vier dagen vrij bij eigen huwelijk of geregistreerd partnerschap

  • Een dag vrij bij huwelijk van een kind

  • Vijf dagen vrij bij overlijden van een kind

  • Drie dagen vrij bij overlijden van een partner

  • Drie dagen vrij bij overlijden van naast familielid, zoals een ouder of broer of zus

Frankrijk kent ook 10 officiële feestdagen per jaar, al zijn enkele daarvan geen verplichte vrije dagen. De enige dag die absoluut moet worden gerespecteerd is 1 mei, de Dag van de Arbeid. Bovenop deze vrije dagen krijgen Franse werknemers vaak meer verlof door de RTT of Reduction du temps de travail in het land, waarop we in het volgende gedeelte nader ingaan.

Zie ook: Hoe beheer je een beleid voor onbeperkt verlof?

Overwerk en RTT (Réduction du temps de travail)

Een artikel over secundaire arbeidsvoorwaarden in Frankrijk is niet compleet zonder de Franse werkweek te bespreken. Franse werknemers staan erom bekend dat ze een kortere werkweek hebben dan de werknemers in veel andere landen. Alle bedrijven met meer dan 20 werknemers moeten een 35-urige werkweek aanbieden, maar dat betekent niet dat elke Franse werknemer maar 35 uur werkt. Veel Franse werknemers maken heel wat overuren.

Maar als je Franse werknemers meer dan 35 uur per week werken, moet je ze daarvoor vergoeden, in geld of vrije tijd. Gebruikelijke overwerkvergoedingen in Frankrijk zijn 25% van het uurloon voor de eerste acht overuren in een week en 50% voor de uren daarna.

Een vaker voorkomende overeenkomst is het inruilen van uren voor vrije dagen in het jaar, de zogenoemde RTT (Réduction du temps de travail of arbeidstijdverkorting). Omdat veel werknemers in werkelijkheid langere werkweken maken, betekent dit dat je naast de bestaande verlofrechten een bepaald aantal vrije compensatiedagen aanbiedt gedurende het jaar.

Franse werknemers kunnen daardoor flexibeler zijn in hun werkuren. En hoewel het misschien ingewikkeld klinkt, kun je je eigen standaardovereenkomst vaststellen en afspraken maken over de voorwaarden voordat de Franse werknemer een contract tekent. Je kunt met je nieuwe werknemer onderhandelen over het aantal verlofdagen dat wordt opgenomen in het contract. Ook kun je de werknemer vragen om RTT-dagen een bepaalde tijd van tevoren aan te geven of tijdens drukkere seizoenen helemaal geen RTT op te nemen.

Zelfs met de flexibiliteit van RTT zijn er bepaalde beperkingen. Wettelijk gezien mogen Franse werknemers gedurende 12 opeenvolgende weken niet meer dan gemiddeld 44 uur per week werken en maximaal 48 per week en 10 uur per dag.

Ouderschapsverlof

Alle Franse ouders hebben recht op verlof bij geboorte en adoptie, maar de regelingen voor zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof en adoptie zijn verschillend.

Beginnend met het Franse zwangerschapsverlof: je moet werknemers die gaan bevallen 16 weken betaald zwangerschapsverlof geven. De zwangere werknemer (en de arts) beslist vaak hoe lang er wordt doorgewerkt. Dit kan tot voor of na de geboorte zijn.

In bijzondere omstandigheden kan er aanvullend verlof worden gegeven (bij medische situaties zoals complicaties tijdens de zwangerschap of de geboorte). Geboortes van meerlingen komen in aanmerking voor aanvullend verlof (24 weken in plaats van 16). Ook kunnen er extra weken worden gegeven voor ouders die nog andere kinderen thuis hebben.

Om in aanmerking te komen voor zwangerschapsverlof, moet de werknemer gedurende de 10 maanden voor de bevalling zijn ingeschreven bij de sociale zekerheid en in de drie voorafgaande maanden ten minste 200 uur voor het bedrijf hebben gewerkt.

De meeste Franse topwerknemers verwachten dat hun salaris tijdens het zwangerschapsverlof volledig wordt doorbetaald, maar op grond van de Franse wetgeving mag de daguitkering worden berekend op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie maanden voorafgaand aan het zwangerschapsverlof. De Franse zwangerschapsuitkering is gebonden aan een maximum van 10.284 euro per kwartaal, dus sommige werknemers zullen een salarisverlaging accepteren. Werknemers die een kind krijgen, zijn tijdens het zwangerschapsverlof beschermd tegen ontslag.

De partners van deze werknemers krijgen minder vrije dagen, maar hebben nog steeds recht op een aantal dagen betaald verlof. Na een geboorte krijgen partners 11 opeenvolgende dagen vrij, inclusief het weekend. Bij de geboorte van een tweeling krijgen vaders 18 dagen vrij.

Het adoptieverlof is 10 weken bij één kind en 22 weken als een gezin meer dan één kind in huis neemt. Mensen die vóór de adoptie twee of meer kinderen thuis hebben, krijgen 18 weken vrij.

LGTB-rechten in Frankrijk

Frankrijk heeft een van de meest progressieve wetten met betrekking tot de erkenning en bescherming van LGTB-rechten. Ouders in LGTB-relaties komen doorgaans in aanmerking voor alle vormen van ouderschapsverlof.

Regelingen bij ziekte

In de Franse wetgeving is niet vastgelegd dat elke werknemer een bepaald aantal uren voor ziekteverzuim krijgt, maar wordt wel de mogelijkheid voor een bepaald aantal ziektedagen geboden, mits er binnen 48 uur na het begin van het ziekteverzuim een doktersverklaring wordt overlegd aan zowel de werkgever als de Franse sociale zekerheid.

De daguitkering bij ziekteverzuim is 50% van het standaard dagloon, maar dat bedrag gaat na een aantal dagen ziekteverzuim omhoog. Hoeveel het omhoog gaat, hangt af van een aantal factoren, zoals de tijd dat een werknemer voor een bedrijf heeft gewerkt, hoeveel kinderen hij of zij heeft en uw pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Meer informatie vind je hier.

Gezondheidsvoorzieningen maken deel uit van de sociale zekerheid in Frankrijk en de meeste, maar niet alle, medische kosten worden waargenomen door de staat. Om alles vergoed te krijgen, hebben de meeste werknemers een aanvullende particuliere verzekering, ook wel bekend als de 'mutuelle'.

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om de helft van de kosten van de 'mutuelle' te betalen, maar veel Franse topwerknemers verwachten dat hun werkgever dit volledig opneemt in het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden en ook dekking voor partners en gezinsleden biedt.

Pensioenen en pensioenbijdragen

Het Franse pensioensysteem voor werknemers bestaat uit drie onderdelen, waarvan er twee verplicht zijn: het basispensioen en het complementair pensioen. Zowel de werkgever als de werknemer draagt bij aan deze pensioenen. Het derde pensioentype (aanvullende pensioenen) wordt alleen door de werknemer betaald.

Je kunt een door de werkgever betaald particulier pensioenplan aanbieden, hoewel dat meestal is voorbehouden aan hogere managementsfuncties.

Zie ook: Gids over global payrollbeheer

Minimumloon

Het Franse minimumloon wordt meestal per maand berekend in plaats van per uur. In 2021 bedroeg het landelijk minimumloon 1.554,60 euro per maand, oftewel 18.655 euro per jaar. Dit is op basis van 12 maandelijkse betalingen en wordt regelmatig herzien.

Wil je een volledig overzicht van de arbeidskosten voor nieuw personeel in Frankrijk? Bekijk onze gratis kostencalculator voor werknemers.

Aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden voor Franse werknemers

Hoewel secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn, zullen veel Franse werknemers meer verwachten dan het standaardpakket. Hieronder zie je een aantal andere secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt aanbieden om toptalent aan te trekken.

Maaltijdvouchers

Franse bedrijven bieden hun werknemers vaak een lunch aan. Als een bedrijf in Frankrijk geen eigen kantine heeft, worden er vaak restaurantbonnen aan werknemers gegeven. Je kunt de bonnen opladen op een kaart of op de telefoons van je werknemers zetten. Een werknemer kan maximaal 38 euro per dag uitgeven aan restaurantvouchers en kan ze ook in het weekend of op vrije dagen gebruiken.

Online werken is nog vrij nieuw in Frankrijk. Voor online werkers kun je dus ook als voordeel aanbieden dat ze buitenshuis kunnen gaan lunchen om andere mensen te zien. Ze hebben dan misschien het liefst de traditionele maaltijdvouchers.

Als je medewerkers op kantoor echter geen vouchers ontvangen (medewerkers online en op locatie moeten gelijk behandeld worden) is het specifiek aanbieden van maaltijdvouchers niet wettelijk verplicht. Je kunt dan wellicht online alternatieven proberen.

Betaling van '13e maand; in Frankrijk

Veel bedrijven in Frankrijk betalen hun werknemers een zogenoemde '13e maand' als bonus. Deze '13e maand' is bedoeld om de Franse werknemers te helpen bij hun belastingafdracht. Afhankelijk van het bedrijf wordt het bedrag jaarlijks in december of januari uitgekeerd of met tussenpozen, d.w.z een deel in juni en de rest aan het eind van het jaar.

Omdat de 13e maand niet wettelijk verplicht is, heb je enige vrijheid in wanneer en hoe je deze bonus uitkeert. Wel wordt de 13e maand opgeteld bij het totale brutosalaris van je werknemer en overeenkomstig belast.

Apparatuur

Zorg ervoor dat je medewerkers beschikken over de hulpmiddelen die ze nodig hebben om hun werk te doen door hen de benodigde apparatuur te geven. Als je hen bijvoorbeeld een laptop geeft, weet je zeker dat ze aan de slag kunnen en dat hun verbinding veilig is en voldoet aan de betreffende regelgeving op het gebied van cyberbeveiliging.

Zie ook: Hoe ik mijn thuiskantoor bouwde voor maximale productiviteit

Franse secundaire arbeidsvoorwaarden opzetten en beheren

Het is de taak van een werkgever om ervoor te zorgen dat de werknemers zijn aangemeld bij de sociale zekerheid en de aanvullende werkloosheids- en pensioenregelingen. Als je werknemers niet eerder ingeschreven hebben gestaan, is dat iets wat jij moet regelen. Als eerste stap kun je contact opnemen met het Nationale centrum voor buitenlandse bedrijven en alle verplichte verklaringen invullen. De socialezekerheidsbijdragen worden ook aan dit centrum afgedragen.

Franse medewerkers worden beschermd door een lange en ingewikkelde arbeidswet, die veel rechten toekent; en sancties oplegt aan werkgevers die zich niet aan de wettelijke eisen houden. Zo kunnen werkgevers die de regels voor werkuren niet in acht nemen, met fikse boetes te maken krijgen. En sommige inbreuken op de privacy van werknemers (zoals het lezen van hun e-mail) kunnen zelfs als strafbaar feit worden aangemerkt.

Je team in Frankrijk in dienst nemen met Remote

Personeel aannemen in Frankrijk lijkt misschien een moeilijke opgave, maar het is minder ingewikkeld dan het lijkt. Als experts in het in dienst nemen van internationale werknemers helpt Remote bedrijven van elke omvang bij het aanbieden van eersteklas arbeidsvoorwaarden aan Franse werknemers. Wij kunnen je bedrijf helpen om een breed scala aan pakketten aan te bieden, zodat je aantrekkelijk bent voor toptalent en tegelijkertijd aan alle Franse en EU-wetgeving voldoet.

Wil je meer weten over het aannemen van medewerkers in Frankrijk? Onze landenpagina over Frankrijk is een korte, eenvoudige handleiding over Frankrijk, het Franse arbeidsrecht en de Franse loonbelastingen. Hierin vind je in één oogopslag alle praktische informatie die je nodig hebt, zodat je op een conforme manier Franse online medewerkers kunt gaan aannemen.

Download je Gids over global benefits en trek internationaal toptalent aan

De experts in global HR van Remote delen praktische tips om secundaire arbeidsvoorwaarden op te stellen die lokaal relevant en wereldwijd compliant zijn, zodat je overal ter wereld het beste talent aan kunt trekken en behouden.

Modern global benefits guide download

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.