Zwitserland 10 min

Secundaire arbeidsvoorwaarden in Zwitserland: Alles wat je moet weten

Geschreven door Bruce Gilbert
Jan 17, 2022
Bruce Gilbert

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Naast de typische Zwitserse horloges, chocolade en kaas heeft de Zwitserse Confederatie ook van de meest geavanceerde dienstensectoren met veel hoogopgeleid, kundig en internationaal georiënteerd talent. Bedrijven die op zoek zijn naar internationaal talent, vinden een schat aan ervaring in dit schitterende Alpenland.

Zwitserse werknemers hebben alleen wel een van de hoogste salarissen en levensstandaarden ter wereld. Dat betekent dat je een sterk en globaal concurrerend secundaire arbeidsvoorwaardenpakket (en een goed salaris) moet opstellen om kans te maken om Zwitsers toptalent aan te trekken.

Naast inzicht in het vergoedingspakket dat je moet bieden, moet je er ook voor zorgen dat je compliant blijft met alle bijbehorende arbeidswetgeving in Zwitserland.

In dit artikel leer je het volgende:

  • Werknemers classificeren en bepalen of ze recht hebben op secundaire arbeidsvoorwaarden

  • De verplichte secundaire arbeidsvoorwaarden die je Zwitserse werknemers moet bieden

  • Extra secundaire arbeidsvoorwaarden waarmee je toptalent kunt aannemen en behouden

  • Internationaal talent aannemen in het tijdperk van remote werken

Wie heeft recht op secundaire arbeidsvoorwaarden in Zwitserland?

Zwitserland maakt onderscheid tussen werknemers en zzp'ers. Werknemers hebben recht op alle secundaire arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in het Zwitserse arbeidsrecht.

Het is belangrijk dat je nieuwe teamleden correct classificeert. Ongeacht of jij iemand als een werknemer of zzp'er beschouwt, bepaalt de wetgever welke status van toepassing is. Je moet voldoen aan de lokale classificatieregels of je stelt je bedrijf bloot aan de ernstige risico's van misclassificatie en eventuele boetes of straffen die daaruit voortvloeien.

Je vindt meer gedetailleerde informatie over dit concept in onze handleiding over verkeerde classificatie.

Dat mag je er echter niet van weerhouden om je Zwitserse zzp'ers bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden.

Als je je zzp'ers waardeert, zijn secundaire arbeidsvoorwaarden een manier om ze aan je bedrijf te binden, vooral in een remote setting. Je moet wel oppassen voor het gevaar van permanente vestiging of misclassificatie met het type secundaire arbeidsvoorwaarden dat je aanbiedt.

Op waarde gebaseerde bepalingen zoals betaald verlof, flexibele werkuren en ouderschapsverlof kunnen je vaak zonder al te veel risico aanbieden. Lees meer hierover in onze gids voor het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden aan internationale zzp'ers. Een employer of record (EOR) zoals Remote kan je specifiek advies geven om de bijbehorende risico's te minimaliseren volgens de arbeidswetgeving van Zwitserland en andere landen.

Wettelijke en veelvoorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden

Wettelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn rechten die werkgevers wettelijk verplicht zijn om aan hun werknemers aan te bieden. Bekende voorbeelden zijn betaald verlof, ouderschapsverlof, arbeidsongeschiktheidsbijdragen en betaald ziekteverlof.

Zwitserland staat steevast bovenaan de lijst van gelukkigste landen ter wereld en het is de thuisbasis van de best betaalde werknemers van Europa.

De Zwitserse Confederatie verplicht een universele dekking van de ziektekostenverzekering, een royaal ouderschapsverlof en een breed scala aan vangnetten die het makkelijker maken om een goedbetaalde carrière op te bouwen. De lange geschiedenis van de Zwitserse banksector, diplomatie en internationale betrekkingen hebben bijgedragen aan de indrukwekkend hoge arbeidsnormen.

Met andere woorden, je bent niet alleen verplicht om goed voor je Zwitserse teamleden te zorgen, maar zult ook wat extra's moeten bieden om talent te bereiken op de Zwitserse arbeidsmarkt.

Verlofrechten in Zwitserland

Zwitserse werknemers die minstens een jaar in dienst zijn hebben jaarlijks recht op minimaal vier weken volledig doorbetaalde vakantie, oplopend tot vijf weken voor werknemers jonger dan 20 jaar.

Daarnaast kan er individueel of gezamenlijk onderhandeld worden over langere vakanties en mogen werkgevers vakantiedagen niet uitbetalen.

Moeder- en vaderschapsverlof in Zwitserland

Zwangere werknemers hebben recht op 14 weken betaald moederschapsverlof. Gedurende deze periode verdient de werknemer 80% van haar normale loon, met een maximum van 196 CHF ($ 212) per dag, of ongeveer $ 20.776 gedurende het moederschapsverlof.

Vaders hebben recht op twee weken betaald vaderschapsverlof binnen zes maanden na de bevalling van hun kind. Vaderschapsuitkeringen zijn vergelijkbaar met zwangerschapsuitkeringen: 80% van het salaris, met een maximum van 196 CHF per dag, of ongeveer $ 3000.

Het vaderschapsverlof kan desgewenst worden opgesplitst binnen de periode van zes maanden.

Werknemer kunnen tot 14 weken verlof opnemen om zieke of ernstig gewonde kinderen te verzorgen met secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast hebben werknemers recht op verplicht kinderopvangverlof van drie dagen per keer (gemaximeerd op tien dagen per jaar) waarin ze terug kunnen blijven om zieke kinderen te verzorgen.

Pensioenen en pensioenbijdragen

Werkgevers met permanente vestiging in Zwitserland zijn net als hun werknemers verplicht om bijdragen voor sociale zekerheid te betalen. De tarieven verschillen per kanton en variëren van 9,463% in Genève tot maar liefst 23,40% in Zürich.

Deze payroll-bijdragen dekken pensioenen, werkloosheidsverzekeringen, arbeidsongeschiktheid en arbeidsgerelateerde letselverzekeringen.

Minimumloon

De Zwitserse kiezers hebben pogingen om een federaal minimumloon in te stellen herhaaldelijk verworpen en de lonen worden over het algemeen bepaald door collectieve onderhandelingen.

In de afgelopen tien jaar hebben drie Zwitserse kantons minimumlonen ingesteld variërend van 19 CHF ($ 20,64) per uur in Ticino tot 23 CHF ($ 25) per uur in Genève, het hoogste minimumloon ter wereld.

Overuren

Het Zwitserse arbeidsrecht maakt onderscheid tussen reguliere overuren en zogenaamde 'extra uren'. Overuren hebben over het algemeen betrekking op extra werkuren die in het arbeidscontract staan vermeld. Overuren komen meestal om de hoek kijken als de maximale werkuren van een werknemer minder zijn dan het door de overheid verplichte maximum van 45-50 uur per week.

Bijvoorbeeld, een werknemer heeft een contract van 37 uur. Elk werk dat 37 uur per week overschrijdt, wordt beschouwd als overuren, zolang het wettelijke maximum van 45-50 uur per week niet wordt overschreden.

Extra uren verwijst naar alle tijd die langer wordt gewerkt dan de door de overheid vastgestelde werkuren.

Reguliere werktijden en extra uren moeten worden vergoed met verlof in plaats van overuren of in de vorm van een premie van 25% bovenop het reguliere salaris.

Verzekeringen

Een particuliere ziektekostenverzekering is verplicht voor alle Zwitserse burgers en inwoners, dat wil zeggen dat de lokale overheid je automatisch kan inschrijven voor een particuliere ziektekostenverzekering als je dat zelf niet doet.

Daarnaast hebben alle werknemers een ongevallenverzekering bij hun werkgever die dekking biedt voor alle ongevallen waar een werknemer bij betrokken kan raken, zowel tijdens of buiten het werk.

Omdat werkgevers niet verplicht zijn om naast een ongevallenverzekering ook een ziektekostenverzekering af te sluiten, kan het aanbieden van een ziektekostenverzekering als secundaire arbeidsvoorwaarde een goede manier zijn om potentieel Zwitsers talent aan te trekken.

Remote raadt je sterk aan om een ziektekostenverzekering toe te voegen aan je salarispakketten, zodat je het beste Zwitserse talent kunt aantrekken en behouden.

Aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden voor Zwitsere werknemers

Zwitserland staat al tientallen jaren hoog op internationale ranglijsten voor menselijke ontwikkeling, geluk, werknemerstevredenheid en werk-privébalans.

Op een krappe arbeidsmarkt zorgt een goede mix van secundaire arbeidsvoorwaarden en voordelen ervoor dat het talent dat je zoekt graag bij jouw bedrijf wil werken.

Particuliere ziektekostenverzekering

In Zwitserland moet iedereen een particulier gezondheidszorgpakket hebben.

Gemiddeld betalen Zwitserse medewerkers van 26 jaar en ouder 396 CHF (425 dollar) per maand of ruwweg 5.000 dollar per jaar voor een verzekering. Door je werknemers wat van deze financiële verplichting uit handen te nemen, houden ze aan het eind van de maand meer over en zullen ze minder snel op zoek gaan naar een andere baan.

Concurrerende salarissen

Zwitserland is de thuisbasis van veel grootverdieners en Zwitserse werknemers verwachten dan ook standaard een hoog salaris.

Gemiddeld verwachten Zwitserse afgestudeerden een startsalaris van iets meer dan 84.000 dollar per jaar. Dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde startsalaris voor afgestudeerden in de VS (40.153 dollar).

Je bent dan wel niet wettelijk verplicht om een concurrerend salaris te betalen. Maar als je dat niet doet, is de kans erg klein dat je Zwitserse topkandidaten kunt aantrekken.

Kosteneffectieve voordelen en voordelen

Als je als klein bedrijf op een kosteneffectieve manier concurrerende secundaire arbeidsvoorwaarden wilt bieden, kun je onze gids voor kleine bedrijven gebruiken om betaalbare alternatieven te vinden die nog steeds aantrekkelijk zijn voor remote werknemers.

Zoals je in onze gids voor zachte secundaire arbeidsvoorwaarden kunt lezen, verwachten remote werknemers bepaalde niet-verplichte voordelen. Als je deze aanbiedt, heb je een streepje voor op een globale arbeidsmarkt waar bedrijven overal talent kunnen werven. Flexibele werkuren, vergoedingen voor apparatuur, co-working en lidmaatschappen van sportscholen zijn goedkope, maar zeer gewaardeerde voordelen voor Zwitserse werknemers.

Een concurrerend en compliant internationaal secundaire arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen

Je hebt een strategie nodig waarmee je concurrerende internationale secundaire arbeidsvoorwaarden kunt bieden om toptalent aan te trekken. Maar hoeveel extra voordelen je ook biedt, het wordt lastig om globaal toptalent aan te trekken als je ze geen internationaal concurrerend salaris aanbiedt.

Ontwikkel een globaal benchmarksysteem om je werknemers overal ter wereld een salaris te betalen dat concurreert met de internationale gemiddelden in je branch. De gids van Remoter voor het berekenen van globale vergoedingen geeft een aantal mechanismen die je kunt overwegen om eerlijke en concurrerende aanbiedingen te doen.

In een wereldwijde Arbeidsmarkt volstaat het niet langer om het absolute minimum voor je medewerkers te doen. Remote kan je ook helpen om een global benefits pakket op maat te maken voor je team, zodat je de knapste koppen van over de hele wereld kunt aannemen en behouden op een manier die bij je bedrijf past.

Secundaire arbeidsvoorwaarden ontwikkelen en beheren

Een global HR-partner kan je helpen om de tijdrovende taken die komen kijken bij internationale teams, te automatiseren. Een employer of record (EOR) als Remote kan alle gecompliceerde nalevingsvereisten in goede banen leiden, zodat jij je kunt richten op de groei van je bedrijf.

Door samen te werken met Remote als je global EOR, kun je je internationale team schalen zonder je zorgen te maken over de administratieve rompslomp.

We hebben een team van lokale HR-specialisten in elk continent. Wij worden je lokale experts en stellen interessante en cultureel relevante secundaire arbeidsvoorwaardenpakketten samen die voldoen aan de wettelijke minimumvereisten. Wij maken het mogelijk om overal ter wereld het beste talent aan te trekken en te behouden en we helpen je het vertrouwen op te bouwen van je globale team.

Wanneer kun je gebruikmaken van een employer of record?

Een EOR kan je helpen om je globale groei te stroomlijnen en direct op te schalen. De EOR service van Remote geeft je toegang tot onze lokale HR-experts die je helpen bij het samenstellen van concurrerend secundaire arbeidsvoorwaardenpakketten in Zwitserland en andere landen.

De samenwerking geeft je ook de basis om op schaal arbeidscontracten en HR-processen te ontwikkelen die aan de regels voldoen.

We hebben al eerder een hele gids gewijd aan wanneer je gebruik moet maken van een employer of record, maar er zijn een paar specifieke gevallen waarin je met een EOR meteen kosten, tijd en risico's tot een minimum beperkt:

  • Een compliant arbeidscontract opstellen voor een nieuw teamlid

  • Een sterk lokaal of globaal vergoedingen- en secundaire arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen

  • De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een nieuw teamlid beheren volgens alle lokale arbeidswetten

  • Een werknemer ontslaan volgens de lokale arbeidswetgeving

  • Je intellectueel eigendom en patenten beschermen die je remote werknemers hebben ontwikkeld

Een employer of record als Remote beheert de lastige onderdelen van global HR. Ontdek meer informatie over hoe je met Remote makkelijk werknemers kunt aannemen in Zwitserland. We kunnen je helpen om een sterk verbonden, gemotiveerd en krachtig globaal team op te bouwen.

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.