Contractor Management 7 min

De gevolgen van het verkeerd classificeren van werknemers als zpp'ers

Geschreven door Preston Wickersham
Preston Wickersham

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Als je internationale medewerkers in dienst neemt betaal je je team meestal als zzp'ers of als fulltime werknemers. Als je iemand die een werknemer zou moeten zijn classificeert als zzp'er, kan je bedrijf te maken krijgen met hoge boetes en straffen.

Dit risico wordt steeds belangrijker nu bedrijven in de gig-economie de grenzen aan het verleggen zijn van wie zzp'er is en wie niet. Het hooggerechtshof in het VK heeft deze week unaniem een beroep van Uber afgewezen tegen een vonnis over betere secundaire arbeidsvoorwaarden voor chauffeurs, zoals betaald verlof en minimumloon.

Hoe je je medewerkers classificeert hangt af van een aantal factoren. In onze gids over zzp'ers omzetten naar werknemers beschrijven we de voordelen van het anders classificeren van medewerkers. Maar je moet eerst de risico's beseffen zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Lees verder voor meer informatie over de negatieve gevolgen van het verkeerd classificeren van werknemers als zzp'ers.

Overheidsboetes

Overheden over de hele wereld leggen verschillende soorten boetes op aan bedrijven die medewerkers verkeerd classificeren. Deze boetes kunnen uiteenlopen van een eenmalige tik op de vingers tot enorme straffen voor hardnekkige overtreders.

In de VS kan de IRS bijvoorbeeld verschillende boetes voor verkeerde classificatie opleggen. Boetes beginnen bij $ 50,00 per niet-ingediende W-2. Daarbovenop kan 1,5% van het betaalde loon komen en onbetaalde FICA-belastingen voor zowel de werkgever als werknemer. Bedrijven die opzettelijk een verkeerde voorstelling hebben gegeven van een arbeidsrelatie kunnen te maken krijgen met nog zwaardere straffen.

En dat is alleen nog maar de IRS. De staatsoverheid kan eigen boetes uitgeven voor het verkeerd classificeren van medewerkers (en zal dat ook doen).

Buiten de Amerikaanse grenzen worden dingen nog vervelender. In Australië kunnen bedrijven bijvoorbeeld worden verplicht $ 66.000,00 te betalen per schending. Sommige landen verplichten werkgevers om niet alleen voor achterstallige belastingen te betalen, maar ook voor wettelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Overheden kunnen bedrijven ook verplichten onbetaald verlof en andere sociale bijdragen voor hun rekening te nemen, waardoor het totale strafbedrag nog hoger wordt.

Bedrijfsstraffen en -verboden

Zelfs nadat je de boetes hebt betaald en de verkeerd geclassificeerde zzp'ers hebt gecompenseerd voor hun onbetaalde secundaire arbeidsvoorwaarden, kan het nog niet gedaan zijn met de overheidsstraffen.

Strafmaatregelen voor verkeerde classificatie zijn niet beperkt tot geldstraffen. In sommige gevallen krijgen bedrijven een bevel om te stoppen met de werkzaamheden in de staat of het land, of zelfs een geheel verbod op zakendoen. In 2020 werd er in New Jersey een wet ingesteld waarbij de staat het recht kreeg om bevelen voor het stoppen van de werkzaamheden uit te geven voor schendingen van de arbeids- en loonwetgeving. Californië heeft haar eigen wetgeving voor verkeerde classificatie in 2019 vernieuwd.

Landen kunnen hetzelfde doen en dit kan desastreus zijn voor een bedrijf dat internationaal probeert uit te breiden. Zelfs als je maar één medewerker in een land hebt, kan het verlies van een waardevol teamlid je concurrentiemogelijkheden flinke schade berokkenen. Doordat verschillende landen verschillende regels hebben voor classificatie, moet je extra voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat je je medewerkers correct classificeert.

Verlies van intellectueel eigendom

Intellectuele-eigendomsrechten en remote medewerkers is een belangrijk onderwerp, maar staat bij veel bedrijven niet hoog op de agenda. Als je met teamleden in andere landen werkt, kan het overdragen van het intellectuele-eigendomsrecht snel ingewikkeld worden.

Kom meer te weten over hoe Remote je intellectueel eigendom in het buitenland beschermt met Remote IP Guard.

Verkeerde classificatie kan problemen veroorzaken die niets te maken hebben met overheidsstraffen. In sommige gevallen kan een rommelige classificatie een einde maken aan een werkrelatie en blijft het onduidelijk wie nu eigenlijk de eigenaar is van het werk dat is gemaakt. Misschien zie je het probleem niet zo, maar als iemand in een ander land jouw intellectueel eigendom claimt, kan het een zware strijd worden.

Laat je intellectueel eigendom niet voor het oprapen liggen. Zorg ervoor dat je arbeidsovereenkomsten en -contracten met onafhankelijke zzp'ers waterdicht zijn. Niet alleen veroorzaakt verlies van je intellectuele-eigendomsrecht schade aan je bedrijf, juridische vragen over het intellectueel eigendom kunnen er ook toe leiden dat mogelijke partners niet meer met je bedrijf willen werken.

Gebruik onze checklist voor compliance van zzp'ers om verkeerde classificatie te voorkomen

Neem deze checklist door om beter te kunnen bepalen of je nieuwe teamlid een zzp'er of werknemer is.

Juridische geschillen met medewerkers

Geen enkel bedrijf wil in een juridische strijd met zijn medewerkers terechtkomen. Bij een juridische strijd met een werknemer staat de reputatie van je bedrijf meteen op het spel. Zelfs als een bedrijf wettelijk gezien volledig in zijn recht staat, kan de negatieve publiciteit ervoor zorgen dat andere potentiële toekomstige werknemers en partners er liever niet mee samenwerken.

Daarnaast kosten juridische geschillen tijd en geld. In het geval van verkeerde classificatie, vooral in zaken waarbij meerdere medewerkers betrokken zijn, moeten de bestuurders van het bedrijf in hun eigen tijd de strijd aangaan in de rechtbank. Bedrijfsleiders zouden hun tijd moeten besteden aan de ontwikkeling van strategieën en versterking van partnerschappen, niet aan de wereld overvliegen om te strijden in rechtbanken met onbekende regels.

Juridische geschillen kunnen dus snel een duur grapje worden. Eén verkeerd geclassificeerde medewerker kan al leiden tot een lange strijd in de rechtbank en als er meerdere gevallen zijn, kan dit de groei van een bedrijf ernstig in de weg zitten. Het is beter om alles meteen goed op orde te hebben dan classificatie aan het toeval over te laten.

Meer aandacht van toezichthouders

Stel dat je een rechtszaak al redelijk ongehavend overleeft. Je betaalt een paar boetes, ontloopt zwaardere straffen en je hebt de zaak buiten de media gehouden. Zelfs in dit onwaarschijnlijke scenario staat je bedrijf meer ellende te wachten.

De toezichthouders in het betreffende land zijn je bedrijf nu aan de verkeerde kant van de wet tegengekomen. Ze weten dat je iets verkeerd hebt gedaan en zullen je nu beter in de gaten houden om te zien of je ook nog andere regels hebt overtreden. Je merknaam is nu bekend bij de verkeerde mensen om de verkeerde redenen en het kan jaren duren om die reputatie weer te verbeteren.

Werknemers verkeerd classificeren als zzp'ers gaat om veel meer dan alleen geld besparen op de korte termijn. Je loopt het risico dat je merkreputatie schade oploopt, dat je het vertrouwen verliest van meerdere juridische systemen en dat het lastiger wordt succesvol te worden in een land waarin je potentie ziet.

Geen problemen meer met verkeerd geclassificeerde medewerkers

Een internationaal team opbouwen hoeft niet stressvol te zijn. Remote maakt het alle soorten bedrijven makkelijk om met een wereldwijd team te werken via onze optimale wereldwijde personeelsoplossingen. We bieden betalingsdiensten voor zzp'ers en gelokaliseerde payroll, secundaire arbeidsvoorwaarden en naleving, zodat iedereen die voor je werkt correct wordt geclassificeerd en eerlijk wordt behandeld. Of je wereldwijde team nu 10 of 10.000 mensen omvat, wij staan voor je klaar.

Wereldwijd zzp'ers met één klik onboarden, beheren en betalen

Meld je aan bij Remote voor contracttemplates die voldoen aan de lokale regelgeving, voor slechts 28,00 per zzp'er per maand, zonder verborgen kosten.

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.