Global Payroll 20 min

Aandelenopties (ESO's) aanbieden aan buitenlandse werknemers

Geschreven door Roderick van Vliet
10 oktober 2023
Roderick van Vliet

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Een aandelenplan voor werknemers (ESOP) is een krachtig middel om toptalent voor je bedrijf aan te trekken en te behouden. Maar aandelenopties aanbieden aan fulltime werknemers in andere landen is een complex proces.

Als je optimaal wilt profiteren van de voordelen van aandelenopties voor je internationale team, moet je je een effectieve ESOP-strategie opzetten en uitvoeren. Hierbij moet je rekening houden met waar je werknemers wonen, hoe je hun belastingen regelt en hoe je global benefits-pakketten eruitzien.

In dit artikel leggen we uit hoe je een ESOP opstelt en aandelenopties toekent aan je buitenlandse werknemers. We behandelen belangrijke definities en praktische stappen, en geven antwoord op veelgestelde vragen over aandelenopties.

Laten we aan de slag gaan.

Wat is een ESOP?

Een ESOP is een systeem dat bedrijven gebruiken om aandelenopties voor werknemers (employee stock options, ESO's) te verstrekken aan hun personeel. Met deze aandelenopties krijgen werknemers het recht om een bepaald aantal aandelen in het bedrijf te kopen tegen een vastgestelde prijs.

Deze prijs is afhankelijk van de 'uitoefenprijs', die wordt vastgesteld wanneer de opties aan de werknemer worden aangeboden. Als de prijs van het aandeel hoger is dan de uitoefenprijs, kan de werknemer het aandeel kopen voor minder dan de huidige prijs van de aandelen.

Stel dat je werknemer 1000 aandelenopties krijgt met een uitoefenprijs van 10 euro per aandeel. Als de werknemer ervoor kiest om de optie uit te voeren, moet hij 10.000 euro betalen om alle 1000 aandelen te ontvangen (10 euro x 1000). Als het aandeel meer waard is dan 10 euro per aandeel, maakt de werknemer winst op het verschil.

Wat betekent vesting?

In de meeste gevallen moeten werknemers een bepaalde periode voor een bedrijf werken voordat ze hun aandelen kunnen uitoefenen. Deze periode wordt de vestingperiode genoemd.

Bedrijven kunnen op verschillende manieren een vesting opleggen. Veel start-ups bieden bijvoorbeeld aandelenopties met een vestingperiode van vier jaar en een cliff van één jaar. Dit betekent dat de werknemer geen aandelen krijgt tijdens het eerste jaar (de cliff), maar na één jaar 25% van de totale verleende aandelenopties krijgt. Daarna kan de werknemer in elke maand van de resterende drie jaar 1/36e van de resterende aandelen krijgen.

Voorbeeld:

Een werknemer komt in dienst bij je bedrijf en krijgt via het ESOP 200 aandelen. Er geldt een vestingperiode van vier jaar met een cliff van één jaar.

Toegekende aandelen

Totale toegekende aandelen

Resterende aandelen

0 jaar

0

0

200

1 jaar

50 (d.w.z. 25%)

50

150

2 jaar

50 (1/36 x 12)

100

100

3 jaar

50 (1/36 x 12)

150

50

4 jaar

50 (1/36 x 12)

200

0

Na vier jaar heeft de werknemer de volledige vestingrechten en kan deze alle toegekende aandelenopties kopen.

Bekijk onze gedetailleerde gids voor meer informatie over wat een ESOP is en hoe het werkt:

Wat zijn de voordelen van aandelenopties beschikbaar stellen aan buitenlandse werknemers?

Het is een goede manier om toptalent aan te trekken en te behouden. Het is ook een stimulans om goed te presteren. Als het bedrijf het financieel goed doet, worden de aandelenopties meer waard en daar profiteren je werknemers van.

Dit is vooral belangrijk als je buitenlandse werknemers hebt. Je kunt je met aandelenopties onderscheiden van andere werkgevers. Veel bedrijven weten niet hoe ze aandelen kunnen aanbieden aan werknemers in andere landen. Als jou dit wel lukt, kan dit de doorslag geven in jouw voordeel.

Download de Global Benefits Guide en trek internationaal toptalent aan

De experts van Remote in global HR delen praktische tips om secundaire arbeidsvoorwaarden op te stellen die lokaal relevant en wereldwijd compliant zijn, zodat je overal ter wereld het beste talent aan kunt trekken en behouden.

Modern global benefits guide download

Wat zijn de verschillende typen aandelenopties?

Voordat je begint met het aanbieden van aandelenopties aan je teamleden in het buitenland, moet je weten welke typen aandelenbonussen het meest geschikt zijn. Het is vooral belangrijk om te weten of je teamleden hiervoor in aanmerking komen.

Dit komt doordat niet alle aandelenbonussen hetzelfde zijn. Voor aandelenopties moeten werknemers bijvoorbeeld hun aandelen kopen voordat ze eigenaar worden, maar met een aandelenkoopplan voor werknemers (employee stock purchase plan, ESPP) kunnen werknemers regelmatig beleggen in de aandelen van het bedrijf tegen een lagere prijs. Toekenningen zijn aandelen die bedrijven gratis aan werknemers geven als bonus.

In de onderstaande lijst staan de populairste typen aandelenbonussen:

Incentive stock options (ISO's)

Bonussen in aandelenopties (ISO's) zijn een type aandelenoptie in de VS die werkgever direct verstrekken aan werknemers. Ze kunnen alleen worden verstrekt aan werknemers (niet aan investeerders) en in de VS zijn er belastingvoordelen aan verbonden.

De uitgever van ISO's moet de directe werkgever van de ontvanger zijn. Het is dus niet mogelijk om ISO's uit te geven via een employer of record (EOR), omdat een EOR werknemers namens jou in dienst heeft in andere landen.

Non-qualified stock options (NSO's)

Niet-gekwalificeerde aandelenopties (NSO's) worden in de VS fiscaal anders behandeld dan ISO's. In tegenstelling tot ISO's, kun je via een EOR wel NSO's aanbieden aan werknemers in andere landen. Zo kunnen buitenlandse werknemers op legale wijze aandelen in je bedrijf ontvangen, net zoals je binnenlandse werknemers.

NSO's zijn de meest gebruikelijke manier om aandelen aan te bieden aan internationale teamleden.

Restricted stock units (RSU's)

Beperkte aandelenopties (RSU's) zijn een vorm van vergoeding waarbij je bedrijf aan werknemers aandelen verstrekt wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Ze worden toegekend volgens een vestingplanning en hoeven niet te worden uitgeoefend. Dit betekent dat werknemers niet hoeven te betalen om de aandelen te ontvangen. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om RSU's in cash te betalen in plaats van in aandelen.

RSU's die minder dan één jaar worden aangehouden en RSU's die worden verstrekt als aandelen, worden in de VS behandeld als regulier inkomen waarover normaal belasting moet worden betaald. RSU's die worden ontvangen als aandelen en meer dan één jaar worden aangehouden, zijn onderhevig aan belasting op vermogenswinst.

RSU's kunnen opties met één of twee triggers zijn. Bij een RSU met één trigger hoeft maar aan één voorwaarde te worden voldaan voor vesting (meestal hoelang je bij je bedrijf werkt). Voor een RSU met twee triggers is er vaak een vereiste aan de tijd die je bij je bedrijf werkt en een liquiditeitsvoorwaarde, zoals een secundaire verkoop of beursgang (IPO).

Virtuele aandelenopties (VSO's)

Technisch gezien is een VSO geen aandeel, maar een cashbonus die is gekoppeld aan de aandelenkoers. Hierdoor zijn ze in de VS onderhevig aan inkomstenbelasting.

Je bedrijf kan besluiten om VSO's aan te bieden als beloning voor goede prestaties, zonder werkelijk aandelen te hoeven uitgeven (vergelijkbaar met RSU's die worden verstrekt als cash). Hiermee kun je ook bonussen in aandelen geven zonder stemrechten op te geven.

VSO's zijn met name populair in Europa en worden meestal uitbetaald na een liquiditeitsgebeurtenis (zoals een beursgang of bedrijfsovername).

Belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het uitgeven van aandelenopties aan buitenlandse werknemers

Het is geen verrassing dat er meerdere zorgen over compliance zijn bij het implementeren van een internationaal aandelenplan, zoals belasting, inhouding, rapportage, sociale verzekeringen en andere factoren.

Over het algemeen zijn er drie dingen waarmee je rekening moet houden als je je plan opstelt:

  1. Werkgeverbelastingen: Zorg dat je inzicht krijgt in de vereisten voor belastinginhouding en -rapportage in de landen waar je teamleden werken. Als je geen correcte belastingaangifte doet in deze landen, kan dit leiden tot straffen en boetes voor je bedrijf.

  2. Werknemerbelastingen: Sommige landen bieden belastingvoordelen voor werknemers, andere niet. Het VK heeft bijvoorbeeld meerdere belastingvoordelen en voor elk voordeel gelden verschillende vereisten en belastingverplichtingen.

  3. Belastingrapportageverplichtingen: Het is lastig om precies te weten wat je verplichtingen zijn op het gebied van belastingrapportage in verschillende landen. Je moet op de hoogte zijn van de specifieke vereisten van elk land en weten hoe je hieraan voldoet als buitenlands bedrijf.

Bij het bestuderen van de verschillende typen aandelenopties voor elk land, moet je weten welke goedgekeurde programma's beschikbaar zijn en of er negatieve fiscale gevolgen voor werknemers zijn.

Houd ook rekening met het volgende:

Het verschil tussen een EOR en een buitenlandse dochteronderneming

Als je mensen in andere landen wilt aannemen, moet je een van de volgende twee dingen doen:

a) een buitenlandse dochteronderneming openen door een lokale juridische entiteit op te zetten; of

b) samenwerken met een EOR.

Een buitenlandse dochteronderneming is je eigen bedrijf. Dit betekent dat je de wetten van dat land moet kennen en aandelen volgens die wetten toekent. Als je je eigen juridische entiteit hebt, heb je meer flexibiliteit in de manier waarop je aandelen aanbiedt. Maar als je werknemers in meerdere landen aanneemt, kan dit al snel inefficiënt en onhaalbaar worden.

Daarom werken de meeste bedrijven met een EOR, zoals Remote. Een EOR neemt lokale werknemers namens jou in dienst, zodat jij wereldwijd werknemers kunt aannemen zonder dat je meerdere entiteiten hoeft te openen. Samenwerken met een EOR kan ook stukken voordeliger zijn, met name als je bedrijf maar een beperkt aantal werknemers in een bepaald land wil aannemen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle EOR's hetzelfde zijn. Sommige EOR's, zoals Remote, hebben en beheren hun eigen lokale juridische entiteiten in elk land. Andere besteden hun EOR-services uit aan derde partijen, waardoor er hiaten ontstaan in juridische bescherming voor werknemers en intellectuele-eigendomsrechten. Bekijk voor meer informatie over de verschillen EOR's met eigen entiteiten en partnerafhankelijke EOR's onze gedetailleerde gids.

Lokale arbeidswetten

Het is niet mogelijk om aandelenopties aan te bieden aan werknemers in andere landen zonder enige kennis te hebben van de arbeidswetten van deze landen. Sommige landen verbieden bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde prestatiecijfers als factor voor de toekenning van aandelen, terwijl je in andere landen prestaties mogelijk helemaal niet mag meewegen. In sommige landen is het mogelijk toegestaan dat bedrijven aandelen bieden in plaats van cash, terwijl in andere landen alle werknemers dezelfde typen activa moeten krijgen.

Met zoveel landen in de wereld en zoveel ESOP-reguleringen waar je je aan moet houden, is je strategie afhankelijk van je vermogen om compliant te blijven terwijl je je buitenlandse werknemers nog steeds de aandelen biedt die ze willen.

Wat zijn de regels rondom aandelenopties voor externe werknemers?

Wettelijke vereisten voor ESO's zijn afhankelijk van het betreffende land. Over het algemeen zijn de wetten van het land waar het uitgevende bedrijf is gevestigd bepalend voor de manier waarop de aandelenopties worden afgehandeld.

Naast de geldende compliancevereisten kan dit ook aanzienlijk invloed hebben op je belastingverplichtingen.

Belastingwetten in het land waar de werknemer woont

Werknemers moeten over het algemeen belasting betalen over aandelenopties, aandelentoekenningen en equivalente uitkeringen in cash. Hoe die belastingen eruitzien en op welke activa ze van toepassing zijn, kan enorm verschillen.

In de VS wordt bijvoorbeeld over RSU's die minder dan een jaar in bezit zijn, belasting geheven als vermogenswinst op korte termijn tegen hetzelfde tarief als het inkomen van de aandeelhouder. Maar over aandelenopties die meer dan één jaar in bezit zijn, wordt belasting geheven op basis van vermogenswinst op lange termijn. Andere landen hebben vergelijkbare wetten waarmee je rekening moet houden.

Aandelenopties met en zonder belastingvoordeel

Bij aandelenopties met belastingvoordeel betalen werknemers minder belastingen wanneer ze aandelen krijgen (of wanneer ze hun aandelen verkopen). Bepaalde typen aandelen, zoals ISO's of RSU's die meer dan een jaar worden aangehouden, kunnen worden beschouwd als aandelenopties met belastingvoordeel.

VSO's en RSU's in cash worden niet beschouwd als opties met belastingvoordeel, hoewel de belastingvoordelen per land verschillen.

Welke fiscale behandeling voor aandelenplannen voor werknemers het voordeligst is, is ook afhankelijk van de arbeidsrelatie. In sommige gevallen kan het aanbieden van aandelen aan werknemers bij samenwerking met een EOR, ertoe leiden dat ze niet in aanmerking komen voor bepaalde gunstige fiscale regelingen.

ESOP-belasting voor buitenlandse werknemers

Zoals je ziet, kunnen belastingen voor buitenlandse werknemers ingewikkeld zijn voor beide partijen. We gaan gedetailleerd kijken naar enkele zaken waarmee je rekening moet houden.

Wat zijn de belastingverplichtingen rondom aandelenopties voor werknemers?

Zoals altijd is de fiscale behandeling van aandelenopties voor buitenlandse werknemers afhankelijk van het land. Je teamleden hoeven alleen belasting te betalen aan de lokale overheid, maar je bedrijf moet mogelijk belasting betalen (of ten minste belasting inhouden) op beide locaties. Dit is afhankelijk van de wetten in het betreffende land. Win dus deskundig juridisch advies in voordat je een ESOP aanbiedt.

Houd er ook rekening mee dat werknemers die aandelenopties ontvangen, uitoefenen en verkopen mogelijk bij elke transactie belasting moeten betalen. Werknemers betalen meestal belasting in het jaar waarin ze hun aandelen uitoefenen (meestal als inkomstenbelasting) en in het jaar waarin ze deze verkopen (meestal als belasting op vermogenswinst). Belasting betalen op het moment van uitoefenen kan moeilijk zijn als het bedrijf nog niet beursgenoteerd is of als de aandelen niet particulier worden gekocht na uitoefening, omdat werknemers belasting betalen op basis van de waarde van de aandelen die ze nog niet hebben verkocht.

Je vindt meer informatie in onze gids over waar remote werknemers belasting betalen.

Wat is vermogenswinst van ESOP voor buitenlandse werknemers?

Voor buitenlandse werknemers wordt belasting op vermogenswinst berekend op basis van het land waar ze wonen. De belasting kan ook verschillen op basis van de verdiensten. In Frankrijk bijvoorbeeld betalen mensen met een hoog inkomen meer, terwijl werknemers met een lager salaris mogelijk in een andere belastingschaal vallen, waardoor een ander belastingtarief op vermogenswinst van toepassing is.

Elk land heeft zijn eigen wetten met betrekking tot vermogenswinst en daarom wordt aangeraden om het advies van een specialist in te winnen. Als je vragen hebt over wetten voor belasting op vermogenswinst in de landen waar je werknemers wonen, kan Remote helpen.

Hoe zit het met de rechten van internationale werknemers?

Afhankelijk van waar ze wonen, hebben werknemers meestal:

  • Rechten met betrekking tot informatie. Dit betekent meestal toegang tot gegevens over vestingperiodes en de reële marktwaarde van het aandeel.

  • Vrijheid van uitoefening. In sommige landen is het mogelijk verplicht dat je werknemers hun aandelen na een bepaalde periode mogen uitoefenen. Ook is het mogelijk niet toegestaan om bepaalde vestingplanningen op te leggen.

  • Bepaalde niveaus van bedrijfseigendom. In sommige landen, bijvoorbeeld Mexico, moeten bedrijven winst delen met hun werknemers.

Daarom is het essentieel om te werken met een global HR-partner die niet alleen eigen lokale juridische entiteiten heeft en runt in het land waar je werknemers aanneemt, maar ook veel expertise heeft over verschillende entiteiten en de bijbehorende rechten en verantwoordelijkheden.

Verschillende typen bedrijven worden verschillend geclassificeerd en deze classificaties zijn voor elk land uniek. Voorkom dat je door complicaties geen aandelenopties kunt aanbieden om het beste internationale talent aan te trekken. Ga op zoek naar een vertrouwde partner zoals Remote en laat ons je helpen om je bedrijf compliant en met vertrouwen uit te breiden.

Een internationaal ESOP opzetten

Als je de juiste ondersteuning hebt voor belastingen, juridische zaken en compliance, kun je aandelenopties gaan aanbieden aan je internationale werknemers. Dit proces bestaat uit de volgende stappen:

  1. Bepaal hoeveel aandelen je wilt reserveren voor je werknemers.

  2. Werk samen met je juridische team om een waterdicht plan op te stellen.

  3. Bepaal in welke landen je opties moet aanbieden.

  4. Bespreek met je EOR wat je opties zijn voor internationale ESOP's.

  5. Leef de wetten na van het land waar je hoofdkantoor is gevestigd, zodat je het plan en de reële marktwaarde van de aandelen kunt bepalen.

  6. Bepaal welke typen aandelen (RSU's, VSO's enz.) je wilt aanbieden aan je internationale werknemers.

  7. Beheer je plan voor aandelenopties en gebruik het om het beste internationale talent aan te trekken.

Als je klaar bent om te beginnen, kun je met de Remote-integratie met Easop eenvoudig aandelenopties aanbieden aan je internationale werknemers.

Hoe kan Remote helpen met je ESOP?

We gaan veel verder dan je alleen te ondersteunen bij onderzoek naar de verschillende aandelenopties die je kunt aanbieden. Remote kan je helpen, of je nu al een bonusplan met aandelen hebt of hiermee wilt beginnen.

We zorgen er op de volgende manier voor dat internationale bonussen in aandelen geen giswerk meer zijn:

  • Aandelenplannen. Onze juridische experts kunnen je juridische documentatie checken om je te helpen bepalen of je plan compliant is. En als je nog geen documentatie hebt, kunnen we best practices delen voor het opzetten van plannen die eerlijk en inclusief zijn.

  • Lokale belastingwetten. Onze experts in belastingrecht kunnen je inzicht geven in de fiscale consequenties van het aanbieden van bonussen in aandelen in de landen waar we actief zijn. Wij doen het ingewikkelde juridische werk, zodat jij je kunt concentreren op talent aantrekken en behouden.

  • Inhouding en rapportage. Stel dat een van je teamleden in Noorwegen woont en een ander teamlid in Canada. Je hoeft dit alleen aan ons te laten weten en dan zorgen wij voor de belastinginhouding en -rapportage. Het is goed om te weten dat de meeste EOR-aanbieders deze service niet leveren.

In sommige landen, zoals Zwitserland, heb je mogelijk nog inhoudings- en rapportageverplichtingen. Wij zorgen ervoor dat je precies weet wat je moet doen. Om je te helpen met vooruit plannen, houden we je ook op de hoogte van eventuele komende fiscale gebeurtenissen in de rechtsgebieden waar je teamleden zich bevinden.

Kunnen Remote-klanten aandelenopties aanbieden aan hun werknemers onder hun aandelenoptieplan?

Ja. Onze klanten kunnen direct aandelenopties aanbieden aan een werknemer die in dienst is via de EOR-service van Remote. Je moet aandelenopties alleen aanbieden (of omzetten voor aanbieding) op een manier die compliant is met de regels in het land, zoals NSO's in plaats van ISO's.

Als je bedrijf gevestigd is in de VS, kun je ISO's aanbieden aan je binnenlandse werknemers. Aangezien het niet mogelijk is om een EOR in te schakelen om ISO's aan te bieden aan buitenlandse werknemers, moet je een alternatief bieden, zoals NSO's, RSU's of VSO's.

Kan Remote zijn klanten aandelenopties aanbieden als onderdeel van een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers?

Remote kan je ondersteuning bieden bij het aanbieden van aandelenopties aan je werknemers. Je moet de aandelenopties echter altijd direct aan de werknemer geven, omdat aandelenopties een financieel instrument zijn en alleen het uitgevende bedrijf (in dit geval jij als klant) het financiële instrument wettelijk mag aanbieden en aanhouden.

Er zijn veel verschillende typen optiecontracten, maar de meeste van deze financiële instrumenten hebben veel beperkingen en je moet bepaalde vergunningen hebben om ze te kunnen aanbieden, beheren of aanhouden. Je kunt bepaalde financiële instrumenten als bedrijf aanbieden (schuld- of optierechten uitgeven), maar dat betekent niet dat een derde partij actief kan zijn zonder een vergunning.

Verder moeten aandelenopties gescheiden zijn van de secundaire arbeidsvoorwaardenpakketten van je buitenlandse werknemers. Als je geen eigen juridische entiteit hebt en runt in het betreffende land, kan Remote helpen met het aanbieden van NSO's, RSU's en VSO's naast het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket. Met de hulp van Remote kun je aandelenopties van je bedrijf direct aanbieden aan je werknemers.

Remote x Carta

Remote-klanten krijgen gratis toegang tot Carta Launch plus 20% korting op hun eerste jaarabonnement wanneer ze upgraden naar een betaald abonnement.

Carta helpt bedrijven en investeerders met het beheren van waarderingen, investeringen en aandelenplannen. Via Carta kun je op één plek een nauwkeurige tabel met eigenaren bijhouden, tools en benchmarks voor fondsenwerving gebruiken en je SAFE's genereren en tracken.

Als Carta-klant kun je een aantal unieke functies gebruiken, waaronder deze twee populaire functies:

  • Beheer van eigenaren: Met Carta wordt je tabel met eigenaren automatisch bijgewerkt wanneer je elektronische aandelen uitgeeft, een financieringsronde doet of een 409A-waardering krijgt (beoordeling door een onafhankelijke partij van de reële marktwaarde van een aandeel).

  • Totale vergoeding in Carta: De totale vergoeding in Carta (Carta Total Compensation) biedt je de grootste set aandelengegevens en krachtige HR-integraties waarmee je sneller en beter vergoedingsbeslissingen kunt nemen.

Bied je internationale team een ESOP

Heb je hulp nodig bij ESOP's voor je internationale werknemers? Onze fiscale en juridische experts kunnen je helpen.

We helpen je om het goed te doen, zodat je aantrekkelijke en eerlijke vergoedingspakketten kunt aanbieden aan al je werknemers, ongeacht waar ze wonen. Als je benieuwd bent hoe we precies kunnen helpen, meld je dan aan voor een gratis consult van 30 minuten over internationale aandelen.

Run je een start-up en wil je meer weten over het aanbieden van aandelen aan je internationale werknemers? Remote heeft speciaal advies voor oprichters van start-ups en biedt ook speciale tarieven.

Bied je internationale team aandelenopties met Remote

Ons team van aandelenexperts begeleidt je bij elke stap, van planning tot belastinginhouding en rapportage.

Aan de slag
Remote is the G2 top-ranked multi-country payroll software

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.