Canada 10 min

Je als zzp'er vestigen in Canada

Geschreven door Ellen Sutton

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Klaar om je carrière in eigen hand te nemen en je brood te verdienen op jouw voorwaarden?

Dan is Canada een ideale locatie om je reis als zelfstandige te beginnen.

Dat komt niet alleen door de vriendelijke mensen, het adembenemende landschap en (natuurlijk) de ahornsiroop van wereldklasse. Het Grote Witte Noorden is een echt ondernemerscentrum dat zzp'ers ondersteunt en mogelijkheden biedt. De grootste stad, Toronto, is misschien wel 's werelds beste bestemming voor remote werk.

Maar voordat je aan de slag gaat, moet je eerst weten hoe de volgende dingen werken:

 • Je bedrijf registreren in Canada.

 • Verkeerde classificatie als werknemer voorkomen.

 • Contracten opstellen die aan de regels voldoen en je beschermen.

 • Betalingen factureren en incasseren vanuit de hele wereld.

In deze gids bespreken we al deze dingen. We helpen je ook bij je belastingverplichtingen als zelfstandige en bespreken enkele andere risico's en aansprakelijkheden waar je je bewust van moet zijn.

Maar eerst is het belangrijk om te verduidelijken hoe Canada zzp'ers definieert.

Wat is een zzp'er volgens de Canadese wet?

Zzp'ers zijn werknemers die betaalde diensten leveren aan een andere partij. Ze worden echter anders geclassificeerd dan werknemers en hebben geen recht op dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden.

Zie ook: Waarom bedrijven zzp'ers in plaats van internationale werknemers aannemen

Om te bepalen of een werknemer een zzp'er of een werknemer is, past de Canada Revenue Agency (CRA) meerdere drempeltoetsen toe, waaronder:

 • Of de werknemer werk mag uitbesteden.

 • Wie verantwoordelijk is voor de blootstelling aan financieel risico.

 • Wie de tools en de apparatuur voor de klus levert.

 • Wie de prijs bepaalt en het werk controleert.

 • De exclusiviteit van de overeenkomst.

 • De mate van integratie binnen het bedrijf (hebben werknemers bijvoorbeeld een intern e-mailadres van het bedrijf? Zijn ze aanwezig bij interne bedrijfsbijeenkomsten en evenementen?)

Als je je vestigt als zzp'er, is het belangrijk dat je correct geclassificeerd bent om boetes en straffen te voorkomen.

Bedrijfsregistratie in Canada

Om als zzp'er te werken in Canada, moet je een juridische structuur voor je bedrijf kiezen. Een paar van de populairste modellen zijn:

 • Eenmanszaak: Een eenvoudige structuur die ideaal is voor individuele zzp'ers. Je hebt volledige controle over de onderneming, hoewel er geen juridische scheiding is tussen jou (de eigenaar) en het bedrijf; je bent persoonlijk verantwoordelijk voor alle schulden en verplichtingen.

 • Partnerschap: Een eenvoudige partnerschapsovereenkomst. Nogmaals, er is geen juridische scheiding tussen het individu en het bedrijf; jij en je partners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor alle schulden en verplichtingen.

 • Bedrijf: Een formele, juridische entiteit die los staat van jou, het individu. Alle inkomsten en verliezen worden toegerekend aan het bedrijf in plaats van aan jou persoonlijk. In Canada kun je je bedrijf oprichten via de federale of provinciale/territoriale autoriteiten. 

Er zitten voor- en nadelen aan elke structuur, maar de meeste zzp'ers kiezen voor de eenmanszaak. Dat komt omdat deze vrij eenvoudig op te zetten en te gebruiken is.

Als je voor deze structuur kiest, moet je je bedrijf registreren bij je lokale provinciale/territoriale overheid, in plaats van bij de federale overheid. Elke provincie heeft eigen registratievereisten, dus het is een goed idee om je plaatselijke overheid te raadplegen.

In sommige gevallen heb je ook een federaal bedrijfsnummer nodig. Als je in British Columbia, Manitoba, Nova Scotia, Ontario of Saskatchewan woont, krijg je dit nummer automatisch bij het voltooien van je bedrijfsregistratie. Anders moet je er een aanschaffen via het CRA.

Ga voor meer informatie over het registreren van een eenmanszaak in Canada naar de website van de Canadese overheid.

Hoe word ik als zzp'er in Canada betaald?

Als zzp'er moet je zelf je facturen en de inning van betalingen regelen. Helaas betekent dit dat je elke klant afzonderlijk moet factureren en de betaling moet innen via de betaalmethode van hun voorkeur. Dit kan inefficiënt en tijdrovend zijn.

Enkele van de meest voorkomende manieren om betalingen te innen zijn:

 • bankoverschrijvingen;

 • automatische incasso;

 • papieren cheques;

 • betalingsopdrachten;

 • virtuele wallets;

 • digitale overschrijvingsdiensten, zoals PayPal en Wise.

Al deze methoden hebben hun eigen voor- en nadelen. Bankoverschrijvingen en digitale overschrijvingen kunnen bijvoorbeeld behoorlijk snel zijn, maar hebben vaak hoge servicekosten. En als je klanten hebt in andere landen dan Canada, kan het incassoproces nog ingewikkelder zijn. 

Je kunt ook een betrouwbare solution zoals Remote gebruiken. Ons platform is een eenvoudige, veilige en betrouwbare manier om snel betaald te worden in Canadese dollars, zonder verborgen kosten. Lees meer over wat ons platform voor jou kan doen.

Belastingen voor zzp'ers in Canada

Als zzp'er ben je ook verantwoordelijk voor het berekenen en betalen van je eigen belastingen en sociale premies. Zoals de meeste landen heeft Canada een progressief inkomstenbelastingtarief dat bepaalt hoeveel je verschuldigd bent.

Als je een eenmanszaak hebt, betaal je inkomstenbelasting over je bedrijfswinst. Specifiek moet je:

 • Je bedrijfsinkomsten opgeven via het T2125-formulier.

 • Vul formulier 428 in om je provinciale belasting te berekenen (als je in Quebec woont, moet je een aparte provinciale belastingaangifte invullen).

Beide formulieren zijn opgenomen in de algemene T1 aangifte inkomstenbelasting.

Als je bedrijfswinst meer dan 3500 dollar is, moet je ook bijdragen aan het Canada Pension Plan (CPP) (of het Quebec Pension Plan (QPP), als je daar gevestigd bent). Als zelfstandige ben je aansprakelijk voor de volledige bijdrage van 11,4% over je bedrijfswinst, hoewel de maximale jaarlijkse bijdrage is gemaximeerd op 7.508,90 dollar.

Het Canadese belastingjaar loopt van januari tot december en de uiterste indieningsdatum voor zelfstandigen is 15 juni. Als je echter meer dan 3.000 dollar aan nettobelastingen verschuldigd bent (of 1.800 dollar in Quebec), moet je driemaandelijks betalen, waarbij de eerste termijn in maart moet worden voldaan. Je kunt meer te weten komen over het betalen van je belasting in termijnen op de website van CRA.

Aan de positieve kant kun je belastingaftrek claimen voor meerdere zakelijke uitgaven, waaronder:

 • kantoorbenodigdheden en -apparatuur;

 • zakelijke kilometers en reizen;

 • professionele en juridische kosten;

 • reclamekosten;

 • verzekeringen;

 • energierekeningen;

 • onderhoud en reparaties.

Btw-informatie voor zzp'ers in Canada

In Canada staat de btw bekend als de Goods and Services Tax en Harmonized Sales Tax (GST/HST). Als je minder dan 30.000 dollar verdient in vier opeenvolgende kwartalen, dan beschouwt de CRA je als een 'kleine leverancier' en hoef je geen GST/HST in rekening te brengen.

Als dit verandert en je meer dan 30.000 dollar verdient in vier kwartalen, moet je je registreren voor GST/HST en beginnen met het in rekening brengen van deze btw. De CRA heeft een handige gids gemaakt waarin duidelijk wordt uitgelegd of en wanneer je GST/HST moet betalen.

Aansprakelijkheidsoverwegingen voor zzp'ers in Canada

Als eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor financiële en belastingschulden, wat betekent dat je privévermogen onder dwang kan worden gebruikt om je zakelijke schulden af te lossen. Veel zzp'ers sluiten een aansprakelijkheidsverzekering af om dit risico te beperken.

Het is ook belangrijk om jezelf in te dekken bij het opstellen en ondertekenen van overeenkomsten met klanten. Onze juridische experts kunnen je voorzien van volledig conforme contractsjablonen voor zowel Canadese als internationale klanten.

Boekhoudkundige vereisten voor zzp'ers in Canada

Als eenmanszaak hoef je geen openbare jaarrekening op te stellen. Je moet echter nog steeds een basisboekhoudprogramma (of zelfs een Excel-spreadsheet) gebruiken om je transacties en uitgaven te registreren en bij te houden. Dit maakt het ook makkelijker voor je om het T2125-formulier in te vullen bij je belastingaangifte.

Het is niet verplicht om een aparte zakelijke bankrekening te openen, maar het wordt over het algemeen wel aangeraden als een manier om de boekhouding van je zakelijke inkomsten en uitgaven te vereenvoudigen. 

De gevaren van verkeerde classificatie van zzp'ers in Canada

Zoals we al hebben gezegd, worden zzp'ers anders geclassificeerd dan werknemers. De bescherming en secundaire arbeidsvoorwaarden waar werknemers recht op hebben, gelden meestal niet voor zzp'ers.

Als gevolg daarvan kunnen bedrijven je opzettelijk verkeerd classificeren om hun wettelijke verplichtingen te omzeilen. Ook kan dit per ongeluk gebeuren. Of het nu opzettelijk is of niet, verkeerde classificatie kan leiden tot straffen en boetes voor zowel jou als je cliënt.

Als zzp'er kun je er samen met je klanten voor zorgen dat dit niet gebeurt. Bespreek je rol en verantwoordelijkheden met hen en evalueer de werkafspraken regelmatig. Als je nog steeds niet zeker weet hoe je moet worden geclassificeerd, neem dan contact op met de CRA om een ruling aan te vragen.

Als je werkrelatie na verloop van tijd verandert en je meer geïntegreerd raakt in het bedrijf van een klant, kun je vragen om te worden omgezet in een werknemer.

Hoe vraag ik het bedrijf waar ik werk in Canada om me om te zetten naar een werknemer?

Ga in gesprek met je klant en bespreek de risico's en voordelen van de overstap naar een werkgever-werknemerrelatie zorgvuldig. Wees vooral duidelijk over hoe beide partijen er baat bij hebben, niet alleen jij.

Je kunt hiervoor de hulp inroepen van een oplossing van derden, zoals Remote, om de overgang te vergemakkelijken. Onze wereldwijde arbeidsdiensten helpen beide partijen compliant te blijven door de belangrijkste HR-functies (zoals payrollmanagement en de administratie van secundaire arbeidsvoorwaarden) in lijn met de Canadese wet uit te voeren.

4 manieren waarop Remote het leven van zzp'ers en hun klanten gemakkelijker maakt

Zoals je kunt zien, is er veel om rekening mee te houden als je je vestigt als zzp'er. Remote kan je helpen met veel van deze uitdagingen, zodat jij je kunt richten op de groei van je bedrijf en je werk voor klanten. Dat gaat als volgt:

1. Internationale betalingen in landen over de hele wereld

Navigeren door alle verschillende facturatie-, goedkeurings- en betalingssystemen van je klanten kan ingewikkeld en tijdrovend zijn. En handmatige methoden voor het factureren en innen van betalingen kunnen het risico op kosten, fouten en vertragingen vergroten.

Met Remote krijg je toegang tot een zeer veilig, gestroomlijnd dashboard dat factuurbeheer en internationale betalingen kosteneffectief en efficiënt maakt. Je kunt ons platform gebruiken om probleemloos betaald te worden in Canadese dollars, zonder verborgen kosten.

2. Gelokaliseerde in-appcontracten en -advies

Wanneer je overeenkomsten en contracten opstelt voor je klanten, loop je het risico dat je de lokale arbeidswetgeving niet naleeft, vooral wanneer je met internationale klanten werkt. Remote biedt gelokaliseerde contracten die zijn afgestemd op de Canadese wetgeving, zodat je aan de regels blijft voldoen. Onze juridische experts kunnen ook begeleiding bieden bij complexe kwesties, zoals lokale classificatie en bescherming van intellectueel eigendom.

3. Facturering automatiseren

Met Remote ben je niet langer afhankelijk van spreadsheets en andere handmatige tools om betalingen te factureren; we nemen veel van de onnauwkeurigheden en vertragingen weg die worden veroorzaakt door archaïsche processen en handmatig beheer. Met ons platform kun je facturen maken, deze ter goedkeuring indienen en vervolgens betaald krijgen in je lokale valuta zonder nog een andere tool of software te hoeven gebruiken.

4. Belastingbeheer

Het is algemeen bekend dat belastingbeheer ingewikkeld werk is. Met Remote regel je snel en efficiënt je belastingbeheer. Wij verzamelen namelijk gegevens over je inkomsten op basis van je facturen en ontvangen betalingen.

Vestig je vandaag nog als zzp'er in Canada

De vrijheid en flexibiliteit hebben om op je eigen voorwaarden te werken voelt bevrijdend. Maar je administratieve verantwoordelijkheden kunnen je afleiden van wat je echt wilt doen: je klanten helpen, goed werk leveren en facturen innen.

Door gebruik te maken van een stabiel, vertrouwd platform als Remote kun je deze verplichtingen snel en efficiënt beheren, zodat je je kunt richten op je bedrijfsdoelen. We kunnen je specifiek helpen met het volgende:

 • Intermediaire kosten en vertragingen bij internationale klantbetalingen vermijden.

 • Compliant contracten opstellen voor Canadese en buitenlandse klanten.

 • Je factuurbeheer verbeteren en handmatige processen voorkomen.

 • Voldoen aan de lokale arbeidswetgeving met betrekking tot werkpraktijken.

Met ons platform ga je snel, eenvoudig en naadloos als zzp'er aan de slag. Kom vandaag nog meer te weten over hoe je tijd en middelen kan besparen met onze expertise.

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.