Contractanten 17 min

Internationale zzp'ers versus werknemers: voor- en nadelen

Geschreven door Preston Wickersham
Preston Wickersham

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Wanneer je je personeel aanvult met internationaal talent, biedt dat je bedrijf ongelooflijke kansen. Heb je te maken met een tekort aan talent in je regio of heb je mensen met speciale vaardigheden nodig, dan is het misschien tijd om in het buitenland rond te kijken. Voordat je begint, moet je echter een lastige vraag beantwoorden: wat is het verschil tussen een internationale zzp'er en een werknemer? En wat zijn de voor- en nadelen van elk van deze opties?

Er is geen eenduidige aanpak voor het samenstellen van een internationaal team. Elk land kent weer andere arbeidswetgeving, rapportageverplichtingen, belastingvoorschriften en zelfs verschillende definities van een dienstverband. Er komt heel wat bij kijken, vooral als je talent in meerdere landen wilt aantrekken.

Je moet beslissen of je in een bepaald land met internationale zzp'ers gaat werken of werknemers in dienst gaat nemen. Dat is een belangrijke beslissing. Je moet rekening houden met verschillende voor- en nadelen, vooral met betrekking tot contractbeheer en het arbeidsrecht in het land waar je teamleden wonen. Het is essentieel dat je precies weet hoe je de voorschriften moet naleven bij het inhuren van internationale zzp'ers en werknemers.

Hieronder lees je alles wat je moet weten over het inhuren van een internationale zzp'er in vergelijking met het inhuren van een internationale werknemer.

Wat is een internationale zzp'er?

Een internationale zzp'er is iemand die geen burger is van jouw land en die in een ander land woont tijdens het uitvoeren van werkzaamheden voor je bedrijf. Een internationale zzp'er is geen werknemer van je bedrijf, maar heeft een overeenkomst gesloten om op een bepaalde manier met je samen te werken:

 • Aan een specifiek project

 • Voor een bepaalde tijd

 • Om ad-hoc specifieke vaardigheden aan te bieden die je voor je bedrijf nodig hebt

Internationale zzp'ers zijn verantwoordelijk voor het werk dat je aan ze uitbesteedt. Zij kunnen meerdere andere klanten hebben naast jouw bedrijf. Zzp'ers zijn technisch gezien verantwoordelijk voor het runnen van hun eigen bedrijf: daarom zijn het zzp'ers en geen werknemers.

Verschil tussen een lokale en internationale zzp'er

Per land gelden er andere regels over wie als zzp'er wordt beschouwd. In de VS, bijvoorbeeld, heeft de IRS regels om te bepalen wie een internationale zzp'er is en wie een lokale zzp'er is. Deze definities maken deel uit van de Amerikaanse belastingwetgeving en zijn niet voor interpretatie vatbaar. De definitie wordt gebruikt om de belastingplicht vast te stellen voor zowel zzp'ers als de bedrijven die het werk aan hen uitbesteden.

Spiekbriefje: verschil tussen een lokale en internationale zzp'er in de VS.

Als vuistregel geldt dat als het werk wordt uitgevoerd in de VS of op Amerikaans grondgebied, de persoon wordt beschouwd als een lokale zzp'er. Ook iemand die Amerikaans staatsburger is of een green card heeft, wordt beschouwd als een lokale zzp'er. Er zijn een paar uitzonderingen, maar de meeste mensen passen in de volgende definities.

Voor de VS voldoet een internationale zzp'er aan al de volgende criteria:

 • Is geen Amerikaans staatsburger.

 • Is inwoner van een land buiten de VS.

 • Voert het merendeel van het werk voor je uit buiten de VS.

Een lokale zzp'er hoeft alleen te voldoen aan een van de volgende criteria:

Amerikaanse burgers en houders van een green card moeten belasting betalen over hun wereldwijde inkomen. Er zijn geen belastingparadijzen voor Amerikaanse staatsburgers waar ze belastingvrij inkomen kunnen verdienen. Er zijn wel belastingverdragen tussen de VS en andere landen die Amerikanen helpen minder of geen dubbele belasting te betalen.

Eigen entiteiten in het buitenland

Als je bedrijf een juridische entiteit heeft in een ander land, ook wel aangeduid als een eigen entiteit kun je internationale werknemers en zzp'ers in dat land inhuren. Wanneer de overheid iemand als jouw werknemer beschouwt, maar jij die persoon als een zzp'er behandelt, wordt dat beschouwd als een verkeerd geclassificeerde werknemer. Dit kan leiden tot sancties en juridische gevolgen hebben, zelfs als er geen opzet in het spel is.

Werknemer of zzp'er: het hangt af van de situatie

Terwijl je het fundament voor je bedrijf legt, is het opbouwen van een wereldwijd team een uitstekende manier om concurrentievoordeel te behalen. Je kunt mensen met de allerbeste vaardigheden inschakelen en tegelijk je voordeel doen met verschillende perspectieven en opvattingen. Ook kun je op zoek naar mensen met vaardigheden die nodig zijn om in te spelen op opkomende trends. Of je de mensen met deze vaardigheden inschakelt als werknemer of als zzp'er, hangt af van je situatie.

Hieronder beschrijven we een paar veelvoorkomende scenario's:

Een superster uit een ander land inhuren

Naarmate remote werken de norm wordt, groeit de pool met kandidaten. Veel mensen hebben de ambitie om te werken voor bedrijven buiten hun eigen land. Supersterren uit de hele wereld kunnen voor je werken, zelfs als ze in hun eigen land willen blijven. Je kunt ze in dienst nemen als werknemer of als internationale zzp'er, maar let er wel op dat je ze op de juiste manier classificeert volgens het arbeidsrecht in het land waar zij wonen.

Help een bestaande werknemer met een overplaatsing

Heb je werknemers die graag wat van de wereld willen zien, waarom zou je ze dan niet helpen met een overplaatsing? Je kunt ze de levensstijl bieden die ze dolgraag willen, zonder dat je alle kennis kwijtraakt die ze binnen je bedrijf hebben opgebouwd. Als internationale werknemer kunnen ze hun senioriteit en secundaire arbeidsvoorwaarden behouden. En dat is een geweldige manier om je bedrijfscultuur in een nieuwe vestiging te versterken.

Schakel een consultant in op een locatie waar je geen eigen entiteit hebt

Als de beste kandidaat voor de baan in een land woont waar je geen eigen entiteit hebt, kun je deze als internationale zzp'er inhuren of via een employer of record in dienst nemen als werknemer. Heb je geen eigen lokale entiteit en wil je de kandidaat niet inhuren als zzp'er maar als werknemer, dan moet je een employer of record in de arm nemen om dit legaal te doen.

Onboarding van een freelancer

Werken met freelancers is een snelle manier om de productiviteitsdoelstellingen te halen, want zij beschikken over alle nodige vaardigheden om meteen aan de slag te gaan. Wanneer je freelancers inhuurt als internationale zzp'ers moet je tijdens de onboarding het juiste papierwerk, contracten en belastingformulieren invullen voor de landen waar ze wonen.

Maak van een parttime werknemer een fulltime werknemer

De overgang van een parttime naar een fulltime functie leidt vaak tot een nieuwe classificatie als iemand eerder als zzp'er is ingehuurd. Je moet hoe dan ook waarschijnlijk nieuwe contracten laten opstellen wanneer een medewerker een andere status krijgt. Bekijk de landenpagina van Remote voor uitgebreide informatie over dienstverbanden en klanten in meer dan 170 landen.

Onderhandel opnieuw over een bestaande relatie

Door van een internationale zzp'er een werknemer te maken kun je een positieve bijdrage leveren aan het moreel van je internationale personeelsbestand en je mensen kansen geven voor loopbaanontwikkeling. Deze wijziging kan door jou of door je internationale zzp'er worden geïnitieerd. Als je een goede indruk hebt gekregen van een zzp'er kun je door deze om te zetten naar een werknemer op een veilige manier je bedrijfsteam opbouwen en sterkere relaties voor de lange termijn smeden. Ontdek je tijdens nieuwe contractonderhandelingen dat je de status van een medewerker onjuist hebt geclassificeerd, wacht dan niet te lang met het corrigeren hiervan.

Achtergrondinformatie: Gids en informatiebronnen over het inhuren van internationale zzp'ers

Welke soorten internationale zzp'ers zijn er?

Er zijn verschillende soorten internationale zzp'ers:

 • Onafhankelijke zzp'ers werken voor jou in een ander land, maar zijn niet jouw werknemers. De relatie wordt geregeld in een contract dat aan de lokale situatie is aangepast en dat direct met de zzp'er wordt afgesloten en waarin de parameters voor de relatie en de te verrichten werkzaamheden zijn vastgelegd.

 • Zzp'ers via detachering werken samen met een intermediair die optreedt als toeleverancier van talent tussen jouw bedrijf en de internationale zzp'er. De intermediair beheert de naleving, met inbegrip van de payroll, belastingen, secundaire arbeidsvoorwaarden en inhoudingen. Je betaalt voor elke buitenlandse zzp'er een periodiek bedrag. Deze optie is over het algemeen duurder dan het direct inhuren van een zzp'er.

 • Zzp'ers bij een bureau zijn in dienst bij een bureau en gaan van het ene contract naar het andere terwijl ze in vaste dienst blijven. Zzp'ers bij een bureau krijgen meestal doorbetaald als ze tussen twee contracten in zitten, dus het bureau wordt gestimuleerd om werk voor ze te vinden. Het bureau zorgt ervoor dat de kwaliteit van het werk gewaarborgd is, maar rekent hiervoor ook een aanzienlijk bedrag, naast elk declarabel uur of het vaste projecttarief. Dit is over het algemeen de duurste manier om internationale zzp'ers in te huren.

Download een checklist voor het internationaal werven van medewerkers

Ga aan de slag met deze checklist en blijf compliant bij het wereldwijd aannemen van medewerkers.

Wat zijn de voor- en nadelen van het werken met internationale zzp'ers?

Als je bezig bent met het opschalen en de groei van je bedrijf, kun je door het inhuren van internationale zzp'ers snel en met vertrouwen handelen, in de wetenschap dat je een goed team achter je hebt. Er zijn echter wel een paar nadelen.

Voordelen van internationale zzp'ers

 • Je kunt je team aanvullen met hoogopgeleide medewerkers die meteen aan de slag kunnen.

 • Zzp'ers hebben goede lokale kennis en dat is handig als je in een nieuwe regio voet aan de grond probeert te krijgen.

 • Zzp'ers beschikken doorgaans over een uitstekend professioneel netwerk, waaruit je kunt putten voor nog meer goed opgeleide medewerkers.

 • Zzp'ers zijn zelfredzaam en hebben maar weinig onboarding of opleiding nodig.

 • Zzp'ers hebben hun eigen kantoorruimte en apparatuur.

 • Zzp'ers werken zelfstandig.

 • Met zzp'ers werken is kosteneffectief voor korte opdrachten.

 • Je hoeft geen vast werk te garanderen, en dat is een voordeel, zeker als je aan het opstarten bent.

Nadelen van internationale zzp'ers

 • Een zzp'er verdeelt zijn aandacht mogelijk over verschillende klanten.

 • Je hebt weinig inspraak of controle over hoe ze hun werk doen.

 • Je kunt de fout in gaan met het classificeren van zzp'ers als hun status verandert, zelfs als je je niet realiseert dat dit is gebeurd.

 • De naleving van het lokale arbeidsrecht en de belastingvoorschriften kan nogal omslachtig zijn.

 • Je moet contracten voor elk land lokaliseren.

 • Als je zzp'ers moet omzetten naar werknemers, moet je een eigen entiteit in het land oprichten of een employer of record vinden die werknemers namens jou in dienst neemt.

 • Jouw intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten zijn misschien niet zo goed beschermd als bij werknemers.

 • Je moet misschien te veel leveranciers beheren, vooral als je werkt met zzp'ers in meerdere landen.

 • Je kunt talent verliezen als mensen verwachten dat je ze in de toekomst in dienst neemt en jij die optie niet kunt bieden.

Wat zijn de voor- en nadelen van het inhuren van internationale werknemers?

Als je in de positie bent om internationale werknemers in dienst te nemen, sta dan even stil bij de voor- en nadelen daarvan vergeleken met het inhuren van zzp'ers.

Voordelen van internationale werknemers

 • Je kunt het beste beschikbare talent inhuren, ongeacht waar die mensen zich bevinden.

 • Als je investeert in werknemers, blijft de kennis in het bedrijf.

 • Werknemers bouwen mee aan een sterke bedrijfscultuur en zijn loyaler dan zzp'ers.

 • Je behoudt meer controle over je intellectueel eigendom.

 • Je kunt je team internationale opdrachten aanbieden.

 • Er is geen risico op verkeerde classificatie.

 • Nieuwe perspectieven en vaardigheden stimuleren innovatie.

Nadelen van internationale werknemers

 • Het opbouwen van een wereldwijd consistente cultuur kan een uitdaging zijn wanneer je team verspreid is.

 • Je moet zorgen voor kantoorapparatuur, kantoorruimte en voorzieningen voor werknemers op meerdere locaties.

 • In sommige landen kun je verplicht worden gesteld om opleidingen en professionele ontwikkeling aan te bieden die verder gaan dan je gebruikelijke beleid.

 • Je moet lokale HR-, juridische en belastingexpertise inwinnen overal waar je mensen in dienst neemt.

 • Arbeidscontracten moeten compliant zijn met de lokale wetgeving.

Wat is beter voor je bedrijf: een internationale zzp'er of een internationale werknemer?

Elk bedrijf is anders, dus er is geen standaard aanpak voor internationaal personeel. Je beslissing om een internationale contractant in te schakelen of een internationale medewerker in te huren, hangt af van diverse aspecten, bijvoorbeeld hoeveel financiële middelen je hebt, de hoeveelheid werk en de redenen waarom je in een nieuwe markt actief wordt.

 1. Model met werknemers - Heb je een geweldige kandidaat in een ander land die een fantastische aanvulling voor je bedrijf zou zijn? Overweeg je een volledige uitbreiding naar een ander land? Als je een paar werknemers wilt inhuren, kun je gebruikmaken van een employer of record. Voor een volledige uitbreiding naar een nieuw gebied kun je eerst werknemers inhuren via een employer of record. Vervolgens plaats je deze werknemers over naar je eigen entiteit zodra deze is opgezet.

 2. Model met zzp'ers - Wil je geen mensen fulltime in dienst nemen, dan kun je overwegen om te gaan werken met internationale zzp'ers in plaats van met werknemers. Dit is een geweldige optie als je hulp nodig hebt bij een bepaald project of om overflow op te vangen wanneer het heel erg druk is. Maar pas op dat je niet te lang dezelfde persoon als zzp'er inhuurt zonder de overeenkomst te herzien. In sommige landen krijgt iemand die als zzp'er is ingehuurd, na een bepaalde periode automatisch een vast dienstverband.

 3. Hybride model - Het is niet ongebruikelijk dat bedrijven werken met een combinatie van werknemers en zzp'ers. Je kunt internationale zzp'ers inhuren en internationale werknemers in dienst nemen in hetzelfde land of in meerdere landen, vooral als je met een EOR werkt. Zo kun je in sommige landen werken met alleen maar werknemers en in andere landen met alleen maar zzp'ers.

Hoe neem ik een internationale werknemer in het buitenland aan?

Een internationale werknemer in dienst nemen is makkelijk als je een eigen juridische entiteit hebt in het land waar de medewerker woont. Als je geen eigen entiteit hebt of als je bedrijf niet klaar is om in dat land op te schalen, is het zinvol om te werken met een employer of record (EOR), zoals Remote, om legaal en efficiënt mensen in dienst te nemen.

Een EOR zorgt voor alle lokale wettelijke vereisten, zodat je fulltime werknemers in dienst kunt nemen en volledig compliant bent met alle bepalingen van het lokale arbeidsrecht. Met een EOR hoef je ook niet op zoek naar advocaten, accountants, payrollaanbieders en HR-professionals in het betreffende land. De EOR treedt in feite op als je lokale HR- en juridische afdeling in het andere land. Je werknemers ontvangen hun salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden via de EOR, maar werken net als je binnenlandse werknemers voor je bedrijf.

Meer lezen Wat doet een employer of record?

Hoe huur ik een internationale zzp'er in het buitenland in?

Ontbreekt je de tijd om een expert in internationaal arbeidsrecht te worden? Geen probleem, want internationale zzp'ers inhuren hoeft niet moeilijk te zijn. Je hebt gewoon een goede manier nodig om je team op te bouwen en eenvoudiger je weg te vinden in de lokale arbeidswet- en regelgeving.

Met de oplossing voor contractor management van Remote kun je overal ter wereld zzp'ers onboarden, betalen en beheren. Creëer lokaal compliant contracten, voer betalingen uit in lokale valuta en beheer facturen op één gebruiksvriendelijk platform. De handige dienst van Remote is bedoeld om groeiende bedrijven te helpen internationale freelancers te beheren en tegelijk de basis te leggen voor schaalvergroting in de toekomst.

Hoe betaal ik internationale zzp'ers?

Bij het betalen van internationale zzp'ers moet je met heel wat aspecten rekening houden. Verschillende landen hebben verschillende kosten van levensonderhoud, en dat kan weer van invloed zijn op je salarisbeleid. In sommige landen zijn secundaire arbeidsvoorwaarden net zo belangrijk als salarissen als je concurrerend op de arbeidsmarkt wilt opereren. Misschien verwacht je het niet, maar het is mogelijk om secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden aan onafhankelijke zzp'ers. Je moet ook rekening houden met lokale vakantieperioden, verwachtingen over vrije dagen en andere culturele aspecten bij het samenstellen van een aantrekkelijk aanbod.

Zodra je het eens bent geworden over een salarispakket, kan de procedure van je bedrijf voor het overmaken van geld aan internationale freelancers nog wel een paar uitdagingen opleveren. Voor je het weet ben je een enorm bedrag kwijt aan bankkosten en wisselkoersen. Kies een betaalmethode waarbij je zzp'ers geen transactiekosten hoeven te betalen.

Meer lezen: Gids van Remote over het betalen van internationale zzp'ers.

Hoe zorg ik voor naleving bij het aannemen van medewerkers in het buitenland?

Het is cruciaal om na te gaan of je internationale zzp'ers en medewerkers worden ingehuurd met naleving van de lokale arbeidswet- en regelgeving. Het arbeidsrecht van je eigen land is meestal ondergeschikt aan het arbeidsrecht van de landen waar je medewerkers wonen. Sommige landen zijn strenger dan andere.

Naleving heeft betrekking op alle aspecten van een dienstverband, waaronder:

 • Arbeidscontracten

 • Secundaire arbeidsvoorwaarden van werknemers

 • Opleidingsvereisten

 • Bedrijfsbeleidsregels

 • Sociale verzekeringen voor zaken als gezondheid en pensioen

 • Beroepsverzekeringen voor zaken als werkgeversaansprakelijkheid en personeelsvergoedingen

 • Belastingen

 • Rapportage aan de overheid

Zorg dat je zzp'ers en werknemers die in het buitenland werken compliant zijn om problemen met buitenlandse overheden te voorkomen.

Wat zijn de sancties voor het verkeerd classificeren van medewerkers?

Net zomin als er een universeel arbeidscontract bestaat dat voor alle medewerkers geldt, bestaat er ook geen algemene sanctie. Elk land hanteert andere regels waar het gaat om het verschil tussen zzp'ers en werknemers. Ga ervan uit dat je een boete moet betalen als je betrapt wordt op een classificatiefout, ook als er geen opzet in het spel was. Opzettelijke fouten kunnen je veel meer kosten, afhankelijk van het land.

De risico's kunnen aanzienlijk zijn en op diverse gebieden impact hebben op je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Achterstallige belastingen, sancties en boetes

 • Verplichting tot nabetalingen van salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden

 • Juridische procedures en rechtszaken

 • Verlies van het recht om in een land te opereren

 • Verlies van intellectueel eigendom

Zorg ervoor dat je inzicht hebt in de gevolgen van het verkeerd classificeren van werknemers als zzp'ers om je bedrijf te beschermen tegen sancties.

Hoe vind ik de juiste software om internationaal te gaan werven?

Je bedrijf is klaar om uit te breiden, spannend! Maar voordat je de volgende stap zet, heb je een tool nodig waarmee je de wet- en regelgeving kunt naleven als je internationale zzp'ers en werknemers in dienst gaat nemen. Als je deze stap overslaat, loop je een groot risico en de problemen worden exponentieel lastiger met elk nieuw land waar je team is gevestigd.

Gelukkig is er een makkelijke manier om je weg te vinden. Met Remote kun je eenvoudig je internationale team beheren en tegelijk compliant blijven in elk land waar je actief bent. Remote bevat een reeks krachtige tools waarmee je het volgende kunt doen:

 • Huur mensen in als zzp'er of werknemer via één eenvoudig platform.

 • Begin binnen een paar minuten met de onboarding van nieuwe medewerkers.

 • Maak en beheer betalingen en facturen met één muisklik.

 • Betaal zzp'ers in meer dan 100 verschillende valuta's, zonder extra kosten.

 • Werk met handige contracttemplates om jou en je medewerkers te beschermen tegen boetes en sancties.

 • Profiteer van de sterkste bescherming in de branche voor je intellectuele eigendoms- en uitvindingsrechten met Remote IP Guard.

Remote geeft je de zekerheid dat je internationale team volledig compliant is met de lokale wetten. Met Remote kun je je wereldwijde recruitmentplannen sneller uitvoeren en je global payroll eenvoudig beheren.

Ben je klaar om internationaal te gaan werven, registreer je dan vandaag nog en begin binnen enkele minuten met het onboarden van internationale zzp'ers en werknemers. Vragen? Neem contact op met een van onze experts op het gebied van wereldwijd werven en laat ons je helpen je internationale team uit te breiden.

Huur een wereldwijd team in en betaal je mensen snel en veilig

Gebruik de employer of record-services en lokale entiteiten van Remote en vermijd de tijd, kosten en risico's van het opzetten van een eigen entiteit.

Aan de slag