Contractor Management 25 min

Internationale zzp'ers betalen: expertgids

Geschreven door Preston Wickersham
7 januari 2022
Preston Wickersham

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Bij het betalen van internationale zzp'ers moet je op een aantal extra vereisten letten om ervoor te zorgen dat iedereen eerlijk wordt behandeld - en je je bedrijf niet blootstelt aan onnodige risico's. Voordat je nieuwe teamleden kunt onboarden, moet je een plan hebben voor het afhandelen van zaken als betaalmethoden en wisselkoersen.

Vergeet niet dat een global payroll meer inhoudt dan even wat geld overmaken. Op zijn minst wil je ervoor zorgen dat je bedrijf compliant is met de functiegroepen van medewerkers en verplichte aangiftes in je eigen land en in elk land waar je verspreide team werkt.

En dan kan het verwarrend worden.

Bij het betalen van internationale zzp'ers krijg je bij elke locatie te maken met uniek arbeidsrecht (vooral als je team over meerdere landen verspreid is). Dat kan frustrerend en duur zijn, vooral als je daar in elk land professioneel belastingadvies en een payrollbedrijf voor nodig hebt.

Start-ups en bedrijven die willen profiteren van de voordelen van internationale medewerkers, moeten inzicht hebben in hoe de betaling van buitenlandse zzp'ers in zijn werk gaat en hoe ze dat op schaal kunnen doen. In deze uitgebreide gids vind je alles wat je moet weten over het betalen van onafhankelijke zzp'ers in andere landen. En nu het goede nieuws: met de juiste dienstverlener hoeft dit helemaal niet stressvol en duur te zijn.

Wat is een internationale zzp'er?

Als je bedrijf in de VS is gevestigd, is een internationale zzp'er iemand die niet in de VS verblijft of werkt en geen staatsburger van de VS is. Andere landen maken hetzelfde onderscheid: een ander land EN geen staatsburger. Het is belangrijk om te benoemen dat deze definitie meer te maken heeft met de plaats waar de diensten worden uitgevoerd dan met welk paspoort de onafhankelijke zzp'er heeft. Als de feitelijke werkzaamheden plaatsvinden in een land buiten de VS, ook als ze door een staatsburger van de VS worden uitgevoerd, legt de lokale overheid bijna altijd een verplichte inkomensaangifte en mogelijk een inhoudingsverplichting op. Eenvoudig gezegd: je kunt in het buitenland werkende zzp'ers uit de VS niet zomaar betalen zonder rekening te houden met de plaats waar ze hun werk uitvoeren.

Werken met internationale zzp'ers kan gunstig of ongunstig zijn, dus zorg ervoor dat je compliant bent met de lokale definities. In sommige landen is de situatie afhankelijk van de duur van de relatie met een dienstverlener. Als je niet oplet, kun je op een dag tot de ontdekking komen dat je favoriete, vertrouwde zzp'er nu technisch gezien een medewerker is en recht heeft op secundaire arbeidsvoorwaarden. Iemand verkeerd classificeren als zzp'er kan ernstige gevolgen hebben, ook als dit niet opzettelijk gebeurt.

Kan ik een internationale zzp'er betalen?

Niets weerhoudt je ervan om buitenlandse zzp'ers te betalen. Je kunt betalen vanaf een zakelijke rekening in de VS of talloze andere betaalmethoden gebruiken, waaronder fintech-services, digitale portemonnees of veelgebruikte betaalplatforms zoals PayPal. Wereldwijde partners zoals Remote zorgen ervoor dat het betalen van wereldwijde zzp'ers eenvoudig te beheren is op een snelle, simpele en compliant manier.

Hoe betaal ik internationale zzp'ers?

Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van een aantal populaire manieren om internationale zzp'ers te betalen.

Bankoverschrijvingen

Je bank kan je internationale overschrijvingen regelen, maar dit is meestal de duurste manier om buitenlandse zzp'ers te betalen. Bij bankoverschrijvingen worden geen concurrerende wisselkoersen gehanteerd en voor elke overschrijving moet je administratiekosten betalen. Een andere vervelende bijkomstigheid bij bankoverschrijvingen zijn de verborgen kosten. Afhankelijk van de route kunnen voor één enkele overschrijving verschillende keren kosten van tussenbanken worden geheven. Deze worden ook wel 'kosten van de ontvangende bank' genoemd. De kosten liggen tussen de 15 en 30 dollar en zijn moeilijk te voorspellen. Bij de ene overschrijving worden er verschillende kosten in rekening gebracht en bij de volgende geen enkele. Ook ontvang je geen verantwoording van deze kosten. Door deze kosten kan je internationale zzp'er uiteindelijk minder betaald krijgen voor een factuur, waardoor je overkomt als een onbetrouwbare klant.

Papieren cheques

Je kunt een cheque uitschrijven van je zakelijke rekening en die per post of koerier naar je zzp'er sturen. Cheques zijn niet erg populair bij internationale zzp'ers, omdat het geld kost om cheques op een rekening te laten storten. Ze zijn ook overgeleverd aan de wisselkoers van de bank en het geld wordt vastgehouden totdat ze de cheque innen. Met wereldwijde vertragingen in de post vanwege Covid-19 en een inningsperiode van 4 tot 6 weken, kan het voorkomen dat je buitenlandse zzp'er maanden op het geld moet wachten.

Internationale betaalopdrachten en elektronische overschrijvingen

Hoewel dit ooit een snelle en veilige manier was om geld over te maken, zijn elektronische overschrijvingen via bedrijven als Western Union nu bijna net zo ouderwets als papieren cheques. Zowel bij betaalopdrachten als elektronische overschrijvingen worden hoge stortingskosten gerekend en moet het geld fysiek gestort worden. In landen waar geen digitale betalingen worden geaccepteerd is dit misschien de enige optie, maar dat is tegenwoordig een zeldzaamheid.

PayPal

De meest bekende manier om digitale betalingen te uit te voeren is via PayPal. Het platform is handig om internationale zzp'ers in verschillende valuta te betalen en je kunt blokbetalingen doen voor tot 5.000 leveranciers per keer. Je kunt ook een creditcard aan je PayPal-account koppelen. Je betaalt een vergoeding van ongeveer 4% van de totale betaling, wat snel kan oplopen. Het andere nadeel van PayPal is dat de ontvanger een PayPal-account moet hebben om de betaling te ontvangen, wat ook niet in elk land even makkelijk is.

Wise

Wise, voorheen bekend als Transferwise, is een van de beste fintechplatforms voor betalingen aan internationale zzp'ers. Op Wise kun je rekeningen in verschillende buitenlandse valuta instellen, heb je beveiliging op bankniveau en kun je met één klik batchbetalingen van maximaal 1.000 transacties uitvoeren. Je kunt naar meer dan 70 landen geld overmaken met de werkelijke wisselkoers en het is de snelste manier om geld bij je internationale team te krijgen. Wise claimt dat de helft van alle betalingen meteen of binnen een uur op de ontvangende rekening staat. Jij bepaalt hoeveel je op de rekening van je buitenlandse zzp'er wilt storten en er zijn geen verborgen kosten. Wise is een van de meest voordelige manieren om geld naar het buitenland over te maken en is ongeveer 19 keer goedkoper dan PayPal.

Remote

Remote heeft het ideale platform om betalingen aan internationale zzp'ers eenvoudiger te maken. De financiële transacties bij internationale overschrijvingen zijn snel en gemakkelijk. Er zijn geen aanvullende of verborgen kosten.

Met Remote blijf je wereldwijd compliant en verlaag je je risico bij werken met buitenlandse zzp'ers over de hele wereld. Ook kun je je internationale team schalen.

Je kunt eenmalige en terugkerende facturen eenvoudig beheren en goedkeuren met het Remote-platform en één betaling instellen voor alle zzp'ers in je eigen valuta.

Meer weten: Je vindt meer informatie over Remote's platform voor contractor management in het overzicht.

Wat is de beste manier om internationale zzp'ers te betalen?

Een beleid instellen voor de betaling van buitenlandse zzp'ers kan riskant zijn, met name als je geen interne personeels- of juridische afdeling hebt met verstand van internationaal arbeidsrecht. Afhankelijk van het land waar je zzp'ers werken, kan de betalingsstructuur die je hanteert consequenties hebben voor hun status als zzp'er.

Er zijn verschillende betalingsstructuren:

Projectvergoeding

Een projectvergoeding is een vooraf afgesproken bedrag voor een bepaald eindproduct. Dit wordt ook wel een vaste projectvergoeding genoemd. Beide partijen weten aan het begin wat het budget is voor het project. Als je werkt met projectvergoedingen, is het belangrijk om een dichtgetimmerd contract te hebben waarin zaken als projectmijlpalen, voortgangsrapportage en sancties voor gemiste deadlines zijn geregeld. Bij grotere projecten zoals ontwikkeling van technologie of technische ontwerpen wordt vaak een overeenkomst met een vast bedrag gehanteerd. Zorg ervoor dat je in deze (en alle andere) overeenkomsten met zzp'ers ook een bepaling opneemt over wie het intellectueel eigendom bezit.

Voorschot

Een voorschot is een vastgesteld bedrag dat op regelmatige basis wordt betaald. Een gangbare voorschotovereenkomst omvat betalingen per maand waarover aan het begin van het financiële jaar opnieuw wordt onderhandeld. Je moet in het contract duidelijk aangeven wat onder het voorschot valt met betrekking tot te leveren resultaten en/of uren die voor je gewerkt worden. Dit kan een aantrekkelijke overeenkomst zijn als je meerdere opdrachten hebt of verschillende werkzaamheden die je regelmatig wilt laten uitvoeren. Zorg ervoor dat je ook iets opneemt over wat er gebeurt als je niet genoeg werk hebt om je zzp'er voor de voorgeschoten uren bezig te houden. Worden die uren kwijtgescholden of worden ze overgeheveld naar de volgende maand? Het is ook belangrijk om te weten of het in het land waar de zzp'er verblijft legaal is om te verwachten dat de zzp'er de uren naar de volgende periode overhevelt.

Tijd en materialen

Projecten op basis van tijd en materialen zijn geschikt voor werk dat je makkelijk op taakniveau kunt beheren. De zzp'er dient een factuur in met een urenoverzicht en een onkostendeclaratie als bewijs voor de tijd en gebruikte materialen tijdens de betaalperiode. Als je vrij precies kunt inschatten hoeveel tijd het kost om het resultaat te bereiken dat je wilt, kan dit voor jou de beste betaalregeling zijn. In de creatieve sector kan betalen op basis van tijd en materiaal kostbaar zijn, omdat het moeilijk is te bepalen hoelang het duurt om tot het gewenste resultaat te komen. Het andere probleem is dat contracten op basis van tijd en materiaal geen prikkels bieden om efficiënt te werken. Hoe langer het duurt om het resultaat te leveren, hoe meer de zzp'er betaald krijgt.

Gebruik onze checklist voor compliance van zzp'ers om verkeerde classificatie te voorkomen

Neem deze checklist door om beter te kunnen bepalen of je nieuwe teamlid een zzp'er of werknemer is.

Pas op voor de gevaren van het verkeerd classificeren van zzp'ers

Houd in je achterhoofd dat verschillende landen de arbeidsstatus bepalen op basis van het contract en de betaalwijze. Je kunt bijvoorbeeld tegen een situatie aanlopen waarin een land langdurige overeenkomsten met zzp'ers niet erkent en bedrijven verplicht om zzp'ers als fulltime medewerkers in dienst te nemen.

Na een bepaalde periode, bijvoorbeeld 6 maanden aansluitende werkzaamheden bij hetzelfde bedrijf, kan je zzp'er op grond van het arbeidsrecht van het land als medewerker worden aangemerkt. Het is dus belangrijk om de plaatselijke formule voor classificatie van zzp'ers te begrijpen (d.w.z. hoe de betaalwijze en contractduur van invloed zijn op de plaatselijke classificatie van je in het buitenland gecontracteerde personeel).

Het verkeerd classificeren van zzp'ers is een ernstige zaak en kan fikse boetes opleveren.

Bepalen in welke valuta zzp'ers betaald worden

Voordat je weet hoeveel je moet betalen, moet je eerst weten in welke valuta de zzp'er wordt betaald. Omdat wisselkoersen voortdurend veranderen, kan de manier waarop je de betaling aan onafhankelijke zzp'er in andere landen aanpakt een groot verschil maken in je cashflow en operationele kosten. Je hebt de volgende opties:

 • Iedereen in Amerikaanse dollars betalen. Dit werkt goed als je internationale zzp'ers een dollarrekening hebben. Hebben ze die niet, dan moeten ze kosten betalen om Amerikaanse dollars op hun rekening te ontvangen.

 • Elke zzp'er in de eigen lokale valuta betalen. Dit is goed voor de zzp'er, maar houdt in dat je zelf meerdere buitenlandse rekeningen moet hebben of een betaalplatform moet gebruiken dat de omwisseling voor je verzorgt. Je bent vaak ook meer kwijt aan wisselkosten. De aansluiting in je boekhouding kan ingewikkeld zijn.

 • Een hybride manier van betalen gebruiken. Gebruik een platform voor Contractor Management of een digitale betaaltool zodat je profiteert van koersschommelingen.

Voor- en nadelen van gangbare opties voor het betalen van internationale zzp'ers

Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende opties om internationale zzp'ers te betalen:

Remote:

Voordelen: Opgezet om internationale zzp'ers te beheren met onder meer betalingen, contracten en bescherming van intellectueel eigendom. Met Remote's platform voor Contractor Management kun je:

 • contractanten snel en veilig onboarden met lokale contracten.

 • zzp'ers op tijd betalen in hun lokale valuta zonder wisselkosten.

 • alle HR-documenten beheren via één veilig platform.

 • je uitvindings- en intellectueel eigendomsrechten beschermen.

 • gebruikmaken van 24 uur per dag ondersteuning.

Nadelen: Omdat Remote in 2019 is opgericht, zijn Remote's betaalservices voor zzp'ers minder bekend dan die van Wise of PayPal.

Wise:

Voordelen: Alles wat je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien en internationaal te werken zonder de hoge kosten, pijn en moeite van het openen van bankrekeningen in meerdere landen. Wise biedt een transparante tariefstructuur, waardoor je precies weet hoeveel er naar de rekening van je zzp'ers wordt overgemaakt.

Nadelen: Biedt geen contractbeheer of bescherming van intellectueel eigendomsrechten.

PayPal:

Voordelen: Uitgebreid platform met wijdverbreid gebruik. Transactiekosten bedragen gemiddeld 4% van het factuurbedrag.

Nadelen: Biedt geen contractbeheer of bescherming van intellectueel eigendomsrechten. Ontvangers moeten een PayPal-account hebben.

Bankoverschrijvingen:

Voordelen: Je bank wordt gemotiveerd om je persoonlijke aandacht te geven via een accountmanager.

Nadelen: Slechte wisselkoersen en hoge servicekosten. De kans is groot dat je zzp'ers te maken krijgen met verborgen kosten en minder ontvangen dan je hebt overgemaakt. Biedt geen contractbeheer of bescherming van intellectueel eigendomsrechten.

Internationale betaalopdrachten en elektronische overschrijvingen

Voordelen: Mensen kunnen geld ontvangen als er waar ze wonen geen mogelijkheden voor digitale betalingen zijn.

Nadelen: Hoge kosten. Moet persoonlijk verschijnen om het geld te ontvangen.

Papieren cheques

Voordelen: Er zitten weinig voordelen aan het gebruik van papieren cheques om zzp'ers te betalen, al kunnen sommige traditionele leveranciers de voorkeur geven aan cheques voor bepaalde soorten werk.

Nadelen: Afhankelijk van internationale postdiensten. Erg fraudegevoelig. Hoge kosten. Lange betaalcycli.

Hoeveel verdienen internationale zzp'ers?

In het ideale geval wil je op het juiste moment het juiste talent aantrekken, vasthouden en motiveren zodat je bedrijf zijn doelstellingen kan realiseren op een financieel duurzame manier. Voordat je met iemand in zee gaat, is het de moeite waard te kijken naar de financiële en sociale gevolgen van je betalingsstructuur.

Met een wereldwijd personeelsbestand kan het vaststellen van een eerlijk beleid voor beloningen ingewikkeld zijn. De salarisverwachtingen van zzp'ers voor dezelfde functie zijn van land tot land verschillend. Die verwachtingen worden in belangrijke mate bepaald door de kosten van levensonderhoud in elk land. Sommige zzp'ers zullen aangeven wat ze nodig hebben of met je onderhandelen om tot een wederzijds acceptabel tarief te komen. Anderen onderhandelen misschien helemaal niet en zullen je eerste aanbod gewoon accepteren of afwijzen.

#1. Een wereldwijde norm instellen per functie en iedereen hetzelfde bedrag betalen in Amerikaanse dollars

Voordelen:

 • Je weet precies hoeveel het je kost om nieuwe zzp'ers aan het werk te zetten.

 • Niemand in de organisatie zal zich tekortgedaan of niet gerespecteerd voelen.

Nadelen:

 • Je kosten voor zzp'ers zullen hoger dan gemiddeld zijn.

 • Je arbeidskosten bewegen mee met een sterke of zwakke dollar.

 • Je tarieven zijn wellicht niet aantrekkelijk voor mensen in landen met hogere kosten van levensonderhoud dan in de VS.

#2. Je betalingsstructuur afstemmen op de lokale situatie zodat je aan het geldende tarief voor elk land voldoet.

Voordelen:

 • Je weet dat je een in de lokale markt concurrerend tarief biedt, zonder je zzp'ers teveel te betalen.

 • Je internationale zzp'ers kunnen er een lokale levensstandaard op nahouden die overeenkomt met hun opleiding en vaardigheden.

Nadelen:

 • Het kan je zzp'ers storen dat ze niet evenveel verdienen als collega's uit andere landen.

 • Als een internationale zzp'er naar een ander land verhuist, zal hij of zij niet zo gelukkig zijn met een salarisverlaging op grond van de lokale economie.

Onbedoelde gevolgen:

Je bedrijf kan worden gezien als een bedrijf dat profiteert van goedkope arbeidskrachten, fragiele economieën of het steunen van landen met een onderdrukkend regime als je de lokalisering niet op een doordachte manier benadert. Remote vindt het belangrijk dat iedereen en overal een billijke en rechtvaardige vergoeding krijgt aangeboden. We raden onze klanten en partners aan hetzelfde te doen en delen inzichten met hen over hoe ze dat in de praktijk kunnen aanpakken.

Meer weten: Neem Remote's gespecialiseerde gids door waarin wordt ingegaan op hoe vergoedingen voor remote medewerkers wordt berekend.

Secundaire arbeidsvoorwaarden voor internationale zzp'ers

Een aanvullend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden kan een goede manier zijn om de beste zzp'ers in een regio aan te trekken en is in sommige gevallen misschien nog wel belangrijker dan het salaris. Net zoals de salarissen verschillen per land, geldt dat ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Als de zzp'er toegang heeft tot universele gezondheidszorg, zoals in het Verenigd Koninkrijk en Australië, heeft een ziektekostenverzekering niet zoveel meerwaarde. In andere landen is het de norm om aanvullende voordelen te bieden die in de Verenigde Staten ongebruikelijk zijn. In Latijns-Amerikaanse landen zijn zzp'ers misschien op zoek naar een bijdrage voor kinderopvang of een toeslag voor levensmiddelen. Je kunt ook overwegen betaald verlof aan te bieden voor officiële feestdagen, culturele of religieuze feesten en vakantie.

Houd er wel rekening mee dat aanvullende secundaire voorwaarden in het buitenland anders worden belast. Voor elk land waar je zzp'ers hebt, moet je op de hoogte zijn van de belastingverplichtingen voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast kan het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden aan zzp'ers leiden tot een verkeerde classificatie.

Meer weten: Gebruik Remote's landenpagina om specifieke gegevens te vinden over kenmerkende secundaire arbeidsvoorwaarden en vakanties in meer dan 170 landen.

Als je niet goed weet hoe je de betaling en secundaire arbeidsvoorwaarden voor internationale zzp'ers moet benaderen, heeft Project FAIR een aantal beginselen en normen voor eerlijke beloning ontwikkeld. Project FAIR wordt ondersteund door de Business School van de Universiteit van Edinburgh. Het helpt internationale hulporganisaties met een combinatie van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden eerlijk vergoedingenpakketten samen te stellen. Elk bedrijf dat gebruikmaakt van internationale zzp'ers kan hun toolkit gebruiken. Deze biedt onder meer:

Alle inspanningen van Project FAIR zijn gebaseerd op de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en volgen de Core Humanitarian Standard on Quality and Accountability. De 5 beginselen en normen voor eerlijke vergoedingen die de internationale grenzen overstijgen, bieden een uitstekende richtlijn voor start-ups en bedrijven die ervoor willen zorgen dat hun zzp'ers zich gewaardeerd en betrokken voelen.

 1. Ethisch belonen: je vergoedingenbeleid voor internationale zzp'ers is volledig in lijn met je missie en waarden.

 2. Transparantie: de vergoeding is transparant, gebaseerd op aantoonbare criteria en eenvoudig te begrijpen.

 3. Gelijkheid: de vergoedingenpakketten voor verschillende zzp'ers zijn eerlijk, consistent en te rechtvaardigen.

 4. Duurzaamheid: je biedt een vergoeding die de financiële zekerheid van de organisatie op de lange termijn waarborgt en salarisschalen die een toereikend loon voor alle zzp'ers in alle landen garanderen.

 5. Compliance en risico: het beleid en de werkwijzen voor vergoedingen voldoen volledig aan de lokale en internationale wet- en regelgeving, en tegelijkertijd wordt de bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid van de organisatie in acht genomen.

Meer weten: Lees over de inzet van Remote voor medewerkers met een vluchtelingenstatus.

Arbeidscontracten voor internationale zzp'ers opstellen

Helaas bestaat er geen universeel contract voor een wereldwijd personeelsbestand. Zodra je hebt besloten hoe je de vergoeding wilt aanpakken, kun je lokale deskundigen inschakelen om je te helpen met het voorbereiden van de juiste papieren om te voldoen aan de lokale arbeidswetgeving.

Een andere mogelijkheid is om te werken met een employer of record (EOR) zoals Remote om zzp'ers in meerdere landen over de wereld te onboarden, beheren en betalen. Je kunt ook Remote's Contractor Management-service gebruiken om je team zo snel mogelijk te schalen. En dit is het beste deel: je kunt internationale zzp'ers op een compliant manier onboarden in een paar minuten met aanpasbare contracten. Zo kun je je richten op het uitbreiden en opschalen van je bedrijf in plaats van je te verliezen in de details van het internationale arbeidsrecht en contracten.

Kom meer te weten over de snelle en zorgeloze manier om internationale zzp'ers te onboarden en betalen met Remote.

Moeten buitenlandse zzp'ers belasting betalen?

Ja, je internationale zzp'ers moeten belasting betalen in het land waar ze wonen en werken. Je moet voldoen aan de lokale belastingwetgeving in elk land. Het kan zijn dat je belastingen moet inhouden, zoals inkomstenbelasting, sociale lasten of bijdragen aan de nationale pensioenfondsen, al zijn dergelijke inhoudingen op de payroll van zzp'ers niet gebruikelijk. Ga er niet vanuit dat je zzp'er op de hoogte is van de lokale wetgeving. Je wilt er zeker van zijn dat je bedrijf voldoet aan de verplichtingen van buitenlandse overheden.

Voor belastingdoeleinden omschrijft de Internal Revenue Service (IRS) in de VS iemand die geen staatsburger van de VS is en niet in de VS woonachtig is, als een niet-ingezeten buitenlander. Als de werkzaamheden die de buitenlandse zzp'ers voor je verrichten buiten de VS worden uitgevoerd:

 • hoef je de betalingen niet te melden bij de IRS.

 • hoef je geen in de VS af te dragen belastingen in te houden op betalingen aan niet-ingezeten buitenlanders.

 • dien je te zorgen dat ze een W-8 BEN-E-formulier van de IRS invullen als bewijs van hun status als niet-ingezeten buitenlander om vrijgesteld te worden van het inhouden van belastingen in de VS.

Als je hulp wilt bij het begrijpen van belastingverplichtingen voor buitenlandse zzp'er die werkzaam zijn in verschillende landen, kijk dan hoe Remote je kan helpen bij het werven van internationale zzp'ers zonder gedoe. Remote's contractor platform genereert automatisch de juiste belastingformulieren die je naar de Amerikaanse federale regering moet sturen. Voor buitenlandse zzp'er bieden we compliant contracten op basis van selfservice.

Wat zijn de voordelen van het werven van buitenlandse zzp'ers?

Het meest voor de hand liggende voordeel van het werven van buitenlandse zzp'ers is dat je kunt werken met het beste talent, ongeacht waar dat talent woont. Het is sneller en makkelijker dan een medewerker werven en de kosten van internationale zzp'ers zijn vaak lager.

Een contractuele relatie is ook een goede manier om iemand 'uit te proberen' voor een langdurig dienstverband en biedt de mogelijkheid om de zzp'er later om te zetten in een medewerker. Het grootste voordeel is misschien wel dat internationale zzp'ers meteen inzetbaar zijn en weinig tijd en middelen vergen voordat ze toegevoegde waarde bieden voor je bedrijf.

Meer weten: Lees meer over werken met internationale zzp'ers in onze expertgids over internationale zzp'ers werven.

Wat zijn de verschillen tussen een internationale zzp'er en een medewerker?

Een internationale zzp'er levert als zelfstandige diensten aan je bedrijf. Een medewerker is precies wat het woord zegt: iemand die als deel van je personeel wordt beschouwd en doorgaans niet voor andere bedrijven werkt.

De definitie is helaas niet altijd even duidelijk en kan verschillen per land. De parameters voor wie een zzp'er is en wie een medewerker, zijn vastgelegd in het internationale arbeidsrecht. Het probleem van het verkeerd classificeren van zzp'ers in een ander land kan soms voelen alsof je probeert een reeks bewegende doelwitten te raken.

Een zzp'er die vooral aan één project werkt of langere tijd bij je werkt, kan makkelijk opeens als medewerker geclassificeerd worden. Afhankelijk van de wetgeving in een land kan de wijze waarop je een internationale zzp'er betaalt ook van invloed zijn op de status van het dienstverband.

Medewerkers verkeerd classificeren als zzp'ers heeft consequenties en brengt een flinke financiële sanctie met zich mee, ook als het om een onschuldige vergissing gaat. Het is verstandig om de voors en tegens van het werken met buitenlandse zzp'ers tegen elkaar af te wegen om te bepalen of het zinvoller is iemand rechtstreeks in dienst te nemen.

Wat zijn de verschillende soorten internationale zzp'ers?

Een internationale zzp'er is iemand die werkt als zelfstandige en wordt ook wel freelancer genoemd. Bij zzp'ers worden een aantal werkmodellen gebruikt:

 • Onafhankelijke zzp'ers werken voor je in een ander land, maar zijn geen medewerkers. De relatie wordt geregeld in een aan de lokale situatie aangepast contract, direct met de zzp'er, waarin de parameters voor de relatie en de te verrichten werkzaamheden zijn vastgelegd.

 • Zzp'ers via detachering werken samen met een overkoepelend bedrijf dat optreedt als talentenschakel tussen je bedrijf en de internationale contractanten. Het overkoepelende bedrijf beheert alle vereisten op het gebied van compliance, waaronder de payroll, belastingen, secundaire arbeidsvoorwaarden en inhoudingen. Je bedrijf betaalt voor elke buitenlandse contractant een terugkerend bedrag.

 • Zzp'ers bij een bureau zijn in dienst bij een bureau en gaan van het ene contract naar het andere terwijl ze vast in dienst blijven. Zzp'ers bij een bureau worden meestal ook tussen contracten doorbetaald, dus het bureau moet werk voor ze vinden. Het bureau zorgt ervoor dat de kwaliteit van het werk gewaarborgd is, maar rekent hiervoor ook een aanzienlijk bedrag, naast elk declarabel uur of het vaste projecttarief.

Als je gaat kiezen welke overeenkomst de beste is voor je bedrijf, is het de moeite waard om de voor- en nadelen van het werken met de verschillende soorten internationale zzp'ers tegen elkaar af te wegen.

Wat zijn de voor- en nadelen van internationale zzp'ers?

Een van de voornaamste redenen voor het werken met internationale zzp'ers is dat je flexibel kunt zijn bij het aannemen van talent voor je project, met name als je iemand voor de korte termijn nodig hebt. Met een onbeperkte pool van talenten is het makkelijker om een buitenlandse zzp'er te werven dan om een medewerker in te werken.

Er zitten ook nadelen aan het werken met internationale zzp'ers. In de eerste plaats zijn dat de mogelijke kosten bij langdurige samenwerking. Je intellectueel eigendom wordt niet op dezelfde wijze beschermd als in de VS, of misschien zelfs helemaal niet. Als je buitenlandse zzp'ers uit meerdere landen aanneemt, wordt het risicobeheer in elk land waar je team werkt ingewikkelder.

Voordat je besluit welk model geschikt is voor je bedrijf, moet je de voors en tegens van internationale zzp'ers goed uitzoeken.

Hoe kan ik op een compliant manier internationale zzp'ers werven?

Als je overweegt om onafhankelijke internationale zzp'ers te werven, moet je nagaan wat er nodig is om in elk land waar je actief bent aan de regels te voldoen. Enkele aspecten die je moet uitzoeken zijn:

 • Welke buitenlandse belastingverplichtingen heb je?

 • Welke belastingformulieren moet je overleggen aan de IRS?

 • Hoe stel je op de lokale situatie toegespitste contracten op voor elk land?

 • Heb je toegang tot juridisch advies in het land waar je buitenlandse zzp'ers wonen?

 • Zijn er lokale HR-experts van wie je erop aan kunt dat ze goed advies geven?

 • Wat zijn de wettelijke voorschriften voor het betalen van mensen?

 • Heb je standaard recht op je intellectueel eigendom en hoe moet je je vooraf beschermen?

 • Geldt er een minimale of maximale duur voor zzp'ers in het land?

 • Moet je bedrijf lokaal aanwezig zijn of een lokale vestiging hebben om in het land actief te zijn?

 • Welke valuta kun je gebruiken voor betalingen?

 • Hoe ga je om met de wisselkoersen?

Hoe meer je weet voordat je een contract aangaat, hoe beter je uitgangspositie voor een vruchtbare relatie met je wereldwijde team is en je onnodige juridische problemen of kosten kunt vermijden. Remote maakt het makkelijk om overal ter wereld met internationale zzp'ers te werken.

Wat zijn de straffen voor het verkeerd classificeren van medewerkers?

In de meeste buitenlandse wetgeving voor arbeidsverhoudingen wordt geen rekening gehouden met de intentie. Ook als je je echt vergist, krijg je met dezelfde zware consequenties te maken. Nieuw zijn in het internationale arbeidsrecht is geen excuus. Medewerkers verkeerd classificeren als zzp'ers kan leiden tot straffen en boetes, toetsing van je bedrijf door de buitenlandse overheid en kan gevolgen hebben voor de mogelijkheid om nu en in de toekomst in een land actief te zijn. Ook kun je je uitvindings- en intellectueel eigendomsrechten kwijtraken.

Gelukkig hoeft contractor management niet moeilijk of duur te zijn. Je hebt alleen maar een goede partner als Remote nodig om de angels eruit te halen en je te helpen, zodat jij verder kunt met het uitbreiden van je bedrijf.

De juiste software voor contractor management

Als je op zoek bent naar een snelle en eenvoudige manier om je contractor management te automatiseren, is het maken van een account bij Remote een goede eerste stap. Je kunt binnen een paar minuten beginnen met de onboarding van je zzp'ers en makkelijk in meerdere landen werken.

Je kunt je zzp'ers in hun lokale valuta betalen, wat in veel landen verplicht is. Met geautomatiseerde software voor contractor management neem je ook een deel van de lasten voor de compliance met de regelgeving weg.

Met Remote's platform voor Contractor Management kun je met een gerust hart zzp'ers werven in compliance met het lokale arbeidsrecht en tegelijkertijd de administratieve lasten van belastingformulieren invullen beperken.

En dit is het beste deel: je kunt een wereldwijd personeelsbestand opzetten, facturen goedkeuren en zzp'ers betalen over de hele wereld. Je kunt eenmalige en terugkerende facturen eenvoudig beheren en goedkeuren met het Remote-platform en één betaling instellen voor alle zzp'ers in je eigen valuta.

Meer informatie: Expertgids over werken met remote zzp'ers

Wereldwijd zzp'ers met één klik onboarden, beheren en betalen

Meld je aan bij Remote voor contracttemplates die voldoen aan de lokale regelgeving, voor slechts 28,00 per zzp'er per maand, zonder verborgen kosten.

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.