Verhalen van klanten 10 min

SaaS-bedrijf Semrush neemt snel mensen aan in het buitenland

Geschreven door Marie Nayaka
6 februari 2024
Marie Nayaka

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Als je bedrijf online marketing heeft, ben je waarschijnlijk bekend met Semrush. Sinds de oprichting in 2008 heeft dit beursgenoteerde bedrijf zich gevestigd als de favoriete tool voor online marketing en zichtbaarheid voor miljoenen marketeers en bedrijfseigenaren.

Omdat er zo'n groot team van developers, technisch specialisten en ondersteunend personeel nodig is, moet Semrush een manier vinden om de beste talenten uit de hele wereld te kunnen aannemen, beheren en betalen.

Daarom vertrouwt Semrush op Remote om support te bieden voor HR, belastingen en compliance bij hun activiteiten over de hele wereld.

Semrush in een oogopslag

  • Hoofdkantoor: Massachusetts, VS

  • Opgericht: 2008

  • Neemt via Remote mensen aan in: EMEA en APAC

  • Branche: SaaS

De Semrush-toolkit bestaat uit meer dan 50 bekroonde producten en add-ons, en maakt gebruik van ongekende hoeveelheden data, zodat bedrijven de concurrentie kunnen analyseren, effectieve campagnes kunnen maken en hun online zichtbaarheid kunnen vergroten.

Het zal geen verrassing zijn dat voor het ontwikkelen en onderhouden van zo'n uitgebreid pakket tools veel expertise nodig is. De internationale aanpak van Semrush is hierop afgestemd. Het bedrijf heeft momenteel 13 kantoren (hubs) in de VS en Europa. Deze locaties fungeren als voorkeursbronnen voor talenten.

Maria Shkaruppa, de senior global mobility and remote hiring manager van het bedrijf, vindt het echter essentieel om flexibel te kunnen zijn.

“We zijn erg trots op onze internationale hubs”, zegt ze. “Gelijktijdig beseffen we dat we niet in elk land een juridische entiteit kunnen oprichten. We willen aanwezig zijn waar de talenten zijn, zonder mensen te vragen om te verhuizen.”

Dankzij het partnerschap met Remote kan Semrush de beste kandidaat voor een functie aannemen, ongeacht woonplaats.

“Bij een entiteit heb je over het algemeen meer bronnen, werknemers en tools nodig om alles af te handelen", zegt Shkaruppa. "We hebben nu een team experts bij Remote dat ons helpt bij het internationaal in dienst nemen van mensen.”

We zien Remote als toonaangevende partner op dit gebied. De specialistische support die ze bieden voor lokale belastingen, compliance en HR-activiteiten bieden ons meer kansen.

Matchende culturen

Voor Semrush is de mogelijkheid om remote mensen aan te nemen niet alleen een kans op een grotere talentenpool, maar het past ook perfect bij de hybride werkaanpak van het bedrijf.

“Vóór COVID waren we zeer kantoorgericht en zelfs mensen die waren aangenomen via Remote reisden regelmatig naar het werk om een relatie op te bouwen met collega's”, verklaart ze. “Nu hanteren we een hybride model en die flexibiliteit is absoluut een van de voordelen die onze werknemers waarderen.”

Als organisatie waarin werknemers centraal staan, is dit gevoel van vrijheid cruciaal.

“Het hybride model is geweldig voor het bedrijf en leidt ook tot zeer tevreden werknemers”, zegt Shkaruppa. “Iedereen waardeert de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met mensen die belangrijk voor ze zijn en hun tijd zelf te kunnen indelen.”

Mensen overplaatsen

Semrush heeft nu de mogelijkheid om mensen aan te nemen in landen waar het geen bestaande entiteit heeft, maar kan ook huidige werknemers eenvoudig overplaatsen naar andere landen als het bedrijf dit nodig vindt. 

“Het overgangsproces verloopt altijd soepel en onze mensen worden altijd ondersteund”, zegt HR Ops-specialist, Evgeniia Maksimova. “Remote biedt tijdens het hele proces begeleiding bij visumaanvragen, compliance en belastingen.”

Het was voor ons goed om te weten dat Remote niet alleen een EOR-leverancier is, maar ook immigratieoplossingen kan bieden.

Ook als het gaat om mensen overplaatsen is Maksimova onder de indruk van de beschikbare support.

“Onze account manager en CSM leveren in elke fase van het proces tijdig updates en we kunnen altijd contact opnemen en de informatie krijgen die we nodig hebben”, zegt ze. “Onze CSM legt alles op een heel eenvoudige manier uit en we begrijpen altijd wat er wanneer gedaan moet worden.”

Een rendabele relatie

Voor Maksimova en Shkaruppa is dit type support illustratief voor de bredere relatie.

“We hebben vanaf het begin nauw samengewerkt met Remote”, zegt Shkaruppa. “We hadden een aantal vragen en onze CSM heeft ons geholpen elk aspect van het partnerschap te begrijpen. We hebben maandelijks telefoongesprekken voor doorlopende agenda-items, maar we kunnen ook de telefoon pakken of een bericht sturen voor urgente of moeilijkere zaken wanneer deze zich voordoen.”

Maksimova bevestigt en waardeert de continue communicatie.

“Ik voel dat ik er niet alleen voor sta”, zegt ze. “Onze CSM en eigenlijk het hele Remote-team zijn duidelijk wanneer ze begeleiding geven. Engels is niet mijn moedertaal, maar de communicatiestijl is erg prettig: niet te gedetailleerd en niet te informeel. We komen direct ter zake en dat waarderen we enorm.”

Al vanaf het begin hadden we het gevoel dat ons succes belangrijk is voor Remote en dat er bij de andere partij iemand was die echt luisterde en probeerde om oplossingen voor ons te vinden. We werden niet 'gewoon' doorgestuurd naar een overzicht met veelgestelde vragen op de website.

“Zoals een spelletje op mijn iPhone…”

Deze support wordt enorm gewaardeerd, maar Maksimova houdt ook van het selfservice gemak van het Remote-platform.

“Mijn werk is makkelijker omdat alle informatie voor onze internationale werknemers beschikbaar is in het platform van Remote”, zegt ze. “Ik kan snel personeelscontroles doen voor proeftijden, salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, betaald verlof of aankomende officiële feestdagen. Ook kan ik documenten zoals contracten, visuminformatie en identiteitscontroles makkelijk vinden.”

Ze is ook erg tevreden over de gebruiksvriendelijkheid van het platform.

“Het ontwerp is fantastisch en het is altijd duidelijk waar ik informatie kan vinden”, zegt ze. “We hebben vaak planningmeetings en als ik iets moet controleren, kan ik binnen enkele seconden alles verzamelen en delen met mijn collega's.

“De lay-out is mooi en eenvoudig te navigeren. Het lijkt meer op een spelletje op mijn iPhone dan op een ingewikkeld IT-systeem. Het is geweldig."

Kennis, transparantie en compliance

Wanneer Shkaruppa in een ander land personeel wil aannemen, wil ze graag alle benodigde informatie beschikbaar hebben.

“We krijgen vaak de vraag hoelang het duurt om iemand in een specifieke regio aan te nemen”, zegt ze. “De Landenverkenner is hiervoor erg handig, want het biedt gegevens over termijnen, belasting, wettelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, proeftijden en offboarding.”

Voor Shkaruppa is de kostencalculator van Remote ook zeer waardevol.

“We kunnen de totale personeelskosten zien, en dit is essentieel voor budgetplanning en vergelijkingen”, zegt ze. “Met de tool krijgen we een duidelijke specificatie: brutosalaris, arbeidskosten, verplichte pensioenfondsen en eventuele aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden.

“Het is handig om deze transparantie te hebben en hierdoor worden we in de toekomst niet meer verrast door verborgen kosten.”

Als beursgenoteerd bedrijf op de aandelenbeurs van New York is compliance ook cruciaal. Voor Shkaruppa zorgt het partnerschap voor gemoedsrust.

“Wanneer Remote namens ons mensen aanneemt via hun eigen entiteit, moeten ze ervoor zorgen dat alles compliant is en dat er geen fouten worden gemaakt”, zegt ze. “Compliance is de verantwoordelijkheid van Remote en van ons, en het is goed om te weten dat we hierin allebei een rol spelen.”

Lessen voor Remote

Het partnerschap is gunstig voor beide partijen en dit is ook voor Remote duidelijk. Als beursgenoteerd bedrijf gelden er voor Semrush aanvullende compliance-vereisten waardoor Remote flexibeler moest zijn. Het team moest ook voldoen aan veeleisende onboarding-deadlines. De opgedane lessen tijdens deze eerste fasen hebben bijgedragen aan het vormgeven en verbeteren van de aanpak van Remote over de hele linie.

“Net zoals al onze partners verwacht Semrush grondige expertise in elk onderwerp waarvoor ze ons inschakelen”, zegt David Stanisic, de CSM van Semrush bij Remote. “Hierdoor zijn we allround beter geworden.”

Wat zijn de volgende stappen voor Semrush?

Op korte termijn richt Shkaruppa zich op de transformatie van het aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden van Semrush voor hun internationale werknemers. Hierbij speelt Remote een belangrijke rol. 

“Een van onze belangrijkste doelen op dit moment is het evalueren van onze secundaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers en alle werknemers op alle locaties uitgebreide dekking bieden”, zegt Shkaruppa. “We zijn blij met Remote als partner op dit gebied, zodat we kunnen samenwerken om de pakketten met secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden die we voor onze mensen in gedachten hebben.”

Het doel van het bedrijf is om het succes als marktleider voort te zetten en een tevreden team is hierbij een belangrijk onderdeel.

“Ik heb fantastische mensen om me heen en iedereen heeft een unieke visie. Ze hebben het bedrijf zo veel te bieden”, zegt ze. “Dit zal een grote factor zijn voor onze toekomstige groei.”

Maksimova is het hiermee eens. “Voor mij is het belangrijk dat ik het gevoel heb dat ik mensen kan helpen en dat ik dit snel kan doen”, zegt ze. “Daarom ben ik zo tevreden met Remote. We hebben veel mensen aangenomen en veel waardevolle informatie gedeeld met onze werknemers en collega's.

“Samen realiseren we fantastische dingen.”

Wil je meer flexibiliteit bij het internationaal in dienst nemen van mensen? Plan vandaag nog een informeel gesprek met een van onze experts in internationale arbeid!

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.