Verhalen van klanten 10 min

zolar beschermt de planeet met missiegedreven werknemers, met behulp van Remote

Geschreven door Marie Nayaka
Marie Nayaka

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Voor sommigen is duurzaamheid slechts een modewoord. Maar voor anderen, zoals het team bij zolar, is het een passie.

Dit Duitse zonnepanelenbedrijf, dat is opgericht om een zo'n groot mogelijke impact te hebben tegen klimaatverandering, wil werknemers werven met dezelfde missie. Maar zolar moet over de Duitse grens kijken om talent met dezelfde drijfveren en passie te vinden en behouden.

Het bedrijf is begonnen in een kleine werkplaats in Berlijn, maar heeft nu meer dan 450 werknemers in Europa. Dit zijn de redenen waarom zolar op Remote vertrouwt om de complexiteiten van internationale recruitment en naleving op zich te nemen, om zich te kunnen focussen op het redden van ons klimaat, zonnepaneel voor zonnepaneel.

zolar in een notendop

  • Hoofdkantoor: Duitsland

  • Opgericht: 2016

  • Huidige locaties met remote werknemers: Hongarije, Italië, Polen, Spanje, Zweden, Oekraïne en het VK

  • Sector: Hernieuwbare energie, klimaattechnologie

Alex Melzer ging in 2015 op een fietstocht in Patagonia, waarbij hij tot zijn ontzetting het levende bewijs zag van hoe mensen een negatieve invloed hebben op de klimaatverandering, zelfs in de meest afgelegen gebieden van de wereld. Na deze tocht besloot hij om een bedrijf op te richten dat de planeet zou beschermen, en zo is zolar ontstaan.

Een paar jaar later is deze passie voor duurzaamheid en het milieu een aantrekkelijk pluspunt voor mogelijke kandidaten. Marc Woodford, de recruitment manager van zolar, geeft echter aan dat de beste en meest milieubewuste kandidaten zich niet per se in Duitsland bevinden. Daardoor beheert zolar nu een divers team van medewerkers in heel Europa.

Deze internationale benadering is binnen het bedrijf ontstaan, toen een werknemer vroeg om overgeplaatst te worden naar een ander land. Om dit te realiseren ging zolar op zoek naar een employer of record (EOR). En dat werd Remote.

Het klikte meteen, aangezien Remote en zolar zich beide inzetten voor het milieu.

"We willen ervoor zorgen dat onze keuzes een duurzame impact hebben. Dat geldt voor ons bedrijf, onze mensen en ook onze partners", geeft Woodford aan. "Remote is een partner met dezelfde waarden, wat belangrijk is voor onze missie."

Het succes van de samenwerking gaf zolar een belangrijk inzicht. Met de EOR-services van Remote kan het bedrijf nu eenvoudig kandidaten vanuit heel Europa in dienst nemen: kandidaten die gemotiveerd zijn om daadwerkelijk een positieve verandering teweeg te brengen voor de planeet.

"De mogelijkheid om wereldwijd mensen in dienst te nemen vergroot onze talentenpool significant", zegt Woodford. "En Remote biedt geweldige klantenondersteuning en snelle reacties. Dat is precies wat ons bedrijf nodig heeft.

"Deze twee factoren zorgen er samen voor dat we de beste talenten kunnen vinden in een bredere markt en ze efficiënt kunnen onboarden en beheren."

Over de grens talent in dienst nemen (en beheren)

zolar is een remote-first bedrijf, met engineers, designers en logistieke werknemers die verspreid over heel Europa asynchroon werken.

Toegang hebben tot een wereldwijde talentenpool is een enorme bonus voor het bedrijf, maar het is niet te doen om up-to-date blijven met de arbeids- en belastingwetgeving in de verschillende landen.

"Als recruiter voeg ik waarde toe aan het bedrijf doordat ik weet waar ik goede kandidaten kan vinden", legt Woodford uit. "Als ik dan ook nog na moet denken over de complexiteiten van waar mensen wonen, zou dat een enorme belemmering zijn."

Met Remote wordt alles geregeld. Ik kan me richten op de prioriteiten van het bedrijf en talent snel en compliant onboarden.

Woodford geeft aan dat zolar zonder Remote in elk land een advocatenteam en meertalige collega's nodig zou hebben. Daardoor zou hij zijn primaire taak niet kunnen uitvoeren, namelijk het vinden van het talent dat bij zolar past.

"We kunnen realistisch gezien niet op de hoogte zijn van alle arbeidswetgeving in Duitsland, het VK, Italië, Portugal, Spanje en alle andere landen waarin we mensen aannemen", zegt hij. "Dat zou een reusachtige taak zijn. Remote neemt deze last volledig van ons weg, wat enorm helpt."

Onboarding, maar dan simpel

Het onboardingsproces is van cruciaal belang voor een nieuwe werknemer en kan volgens Woodford de werkrelatie maken of breken.

"Iemand kan heel enthousiast worden voor een nieuwe functie door het onboardingsproces, of het kan juist andersom zijn en iemand laten afknappen op het bedrijf", zegt hij. "Daarom is het van cruciaal belang dat je de juiste partner hebt en kunt vertrouwen op hun processen en communicatie."

Recruiters vormen voor nieuwe werknemers het gezicht van een bedrijf, dus Woodford wil dat de onboarding zo soepel mogelijk verloopt voor de mensen die hij in dienst neemt. "De tijd tussen de arbeidsovereenkomst en de eerste werkdag is van groot belang", legt hij uit. "Dit is ook een periode waarin we als bedrijf het risico lopen om een kandidaat te verliezen, als het proces te langzaam verloopt."

Met Remote kunnen we nieuwe werknemers binnen een paar dagen onboarden. "Met Remote als partner is mijn baan een stuk makkelijker", zegt Woodford. "En ook voor ons als bedrijf maakt het dingen een stuk makkelijker, omdat we ons kunnen richten op het opbouwen van het bedrijf en zonnepanelen plaatsen op de daken van onze klanten."

Sterke ondersteuning

Het team bij Remote staat altijd klaar om te zorgen dat de onboarding eenvoudig en snel verloopt, zelfs als er een kink in de kabel is.

"We hebben weleens meegemaakt dat een kandidaat snel documenten moest opsturen, maar niet reageerde op de berichten van Remote", zegt Woodford. "Onze accountmanager bij Remote nam contact met ons op en zei 'als deze kandidaat dit document niet vóór morgen uploadt en ondertekent, kan de geplande startdatum niet doorgaan. Kun jij ook contact opnemen?'

"Dat deden we en uiteindelijk kregen we alles op tijd geregeld. Dat was een goede ervaring voor ons. Ze hadden het ook kunnen vergeten en dan zou onze kandidaat de startdatum gemist hebben. Maar Remote zat er bovenop en dat was erg fijn voor onze interne teams."

Woodford, die in het VK woont, weet uit ervaring hoe eenvoudig het proces kan zijn: hij is zelf ook via Remote aangenomen en heeft de onboarding doorlopen.

"Mijn eigen onboarding verliep snel en soepel", zegt hij. "Ik kreeg mijn contract de dag nadat ik het aanbod had geaccepteerd en ik had een contactpersoon om vragen aan te stellen. Het platform zelf was gebruiksvriendelijk en ik kon alle documenten eenvoudig uploaden.

Een divers team beheren

Het gaat niet alleen om een naadloos onboardingsproces en een solide supportnetwerk. Zoals Woodford aangeeft, gaat wereldwijd werven om meer dan alleen toegang krijgen tot 's werelds beste talent: het betekent ook dat je rekening houdt met het perspectief verschillende culturen en achtergronden. Dit is een enorm pluspunt voor zolar.

"De mogelijkheid om wereldwijd werknemers aan te nemen zorgt voor een veel grotere diversiteit in ons bedrijf", zegt hij. "Ons team is flexibeler, staat er meer voor open om nieuwe dingen te proberen en kan zich sneller aanpassen omdat ze elkaar steeds nieuwe ideeën geven.

"Als je altijd dezelfde mensen hebt die dezelfde dingen zeggen en het met elkaar eens zijn, dan doe je nooit nieuwe inzichten op."

Dankzij ons internationale team hebben we ongetwijfeld een zakelijk voordeel.

Wat komt eraan voor zolar?

Ondanks het bescheiden begin heeft het bedrijf grote plannen voor de toekomst. Er is recent een nieuwe CEO aangesteld en het bedrijf wil de komende paar jaar snel groeien, met een sterk plan voor hernieuwbare energie in nieuwe markten.

Het bedrijf wil echter niet groeien om het groeien.

"We hebben grote ambities voor de toekomst en willen ons richten op efficiënte en duurzame groei", geeft Woodford aan. "We willen zorgen dat meer mensen hernieuwbare energie en zonne-energie in hun huizen gaan gebruiken.

"Hoe meer het bedrijf groeit, hoe meer zonnepanelen we kunnen installeren. En hoe meer uitstoot we kunnen verminderen. Dat is niet alleen voor ons als bedrijf een enorme winst, maar ook voor de klimaatverandering."

Remote zet zich in om zolar in dit traject te ondersteunen en het eenvoudiger te maken om nieuw talent te onboarden en beheren, waar het zich ook bevindt.

"Vanuit HR-perspectief kunnen we naar andere markten gaan kijken en met Remote als onze wereldwijde talentpartner kunnen we daar meteen aan de slag", zegt Woodford.

"Ik ben er trots op dat we een internationaal team van missiegedreven mensen hebben kunnen opbouwen die zich willen inzetten voor het klimaat. Zeven jaar geleden waren we gewoon een paar mensen in een kleine groene werkplaats in Berlijn. Nu zijn we met meer dan 450 mensen en we zijn allemaal enorm enthousiast over wat we samen kunnen bereiken in de toekomst.

"Ik kan niet wachten om te zien waar we over zeven jaar zullen staan."

Wil jij ook een internationaal team opbouwen zonder stress en onduidelijkheid? Neem vandaag nog contact met ons op om een gesprek in te plannen met een van onze experts op het gebied van wereldwijd werven.

Je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag. Maak nu een profiel aan en begin binnen een paar minuten met onboarden over de hele wereld.

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.