Verhalen van klanten 10 min

Hoe de Duitse eenhoorn commercetools internationaal uitbreidt met Remote

Geschreven door Marie Nayaka
11 oktober 2023
Marie Nayaka

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

commercetools is een toonaangevend composable commerce-platform waarmee bedrijven kunnen voldoen aan de voortdurend veranderende eisen voor alle klantkanalen. In de afgelopen tien jaar stond hun cloud-native platform vooraan bij de innovatie en marktuitbreiding van een aantal van de meest toonaangevende merken in de wereld, zoals AT&T, Sephora en BMW.

Dit succes heeft ertoe geleid dat het bedrijf een van de snelst groeiende aanbieders van digitale handel allertijden is geworden en zowel de status van eenhoorn als van centaur heeft bereikt.

Vanwege dit internationale bereik en de voortdurende marktuitbreiding moet commercetools gebruik kunnen maken van het beste talent. Daarom heeft het bedrijf een global HR-partner nodig die gemakkelijk kan schalen, de overplaatsing van werknemers kan ondersteunen en de internationale secundaire arbeidsvoorwaarden die het bedrijf aanbiedt kan verbeteren.

Om die redenen vertrouwt commercetools op Remote voor de ondersteuning van het internationale personeelsbestand en de zoektocht naar nieuwe kandidaten.

commercetools in een oogopslag

  • Hoofdkantoor: Duitsland

  • Opgericht: 2006

  • Werft met Remote in: Canada, Cyprus, Denemarken, Egypte, Georgië, Griekenland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Kenia, Litouwen, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Pakistan, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Zuid-Afrika en Zweden.

  • Sector: software development

commercetools biedt bedrijven alles wat ze nodig hebben om een uitstekende winkelervaring te maken en uitvoeren, en voor de digitalisatie van hun digitale touchpoints.

Sinds het ontstaan in 2006 is commercetools uitgegroeid tot een bedrijf met 650 medewerkers, verspreid over 26 landen. Dit leverde Mona Walther, de senior people operations manager, zijn eigen unieke uitdagingen op.

"Onze vorige EOR-leverancier had een beperkt wereldwijd bereik, wat gevolgen had voor onze operationele efficiëntie en resources", legt ze uit. "Bovendien hadden we ook geen centraal aanspreekpunt voor hulp bij het oplossen van problemen, met name rond de payroll. Daardoor waren onze processen trager en minder efficiënt dan ze hoefden te zijn."

Het bedrijf kon de groei van commercetools niet bijbenen, maar er waren ook andere belangrijke problemen.

"De mogelijkheden voor secundaire arbeidsvoorwaarden in verschillende landen waren inconsistent en we konden onze mensen geen aandelenopties geven", voegt ze toe. Hierdoor ontstond het risico op ongelijkwaardige vergoedings- en beloningspakketten, wat ertoe kon leiden dat het bedrijf toptalent zou mislopen.

Om de wereldwijde uitbreiding te schalen en voort te zetten had commercetools een nieuwe wereldwijde arbeidspartner nodig.

De juiste ondersteuning vinden 

De zoektocht van het bedrijf naar een vervanger omsloeg twee onderdelen.

Ten eerste wilde commercetools de mogelijkheid om virtuele aandelenopties aan te bieden als onderdeel van het beloningsbeleid. Ten tweede moest de toekomstige partner naleving garanderen in een groot aantal landen om aan de ambitieuze wervingsplannen te kunnen voldoen.

Na enkele pittige interne discussies koos commercetools uiteindelijk voor Remote, en het effect was onmiddellijk te merken.

"We hadden 20 mensen in 10 verschillende landen en we wilden ervoor zorgen dat het overgangsproces voor alle betrokkenen zo soepel mogelijk zou verlopen", zegt Walther. "We werkten samen met onze fantastische customer succes manager bij Remote aan een gedetailleerd plan, en elke stap die we moesten zetten werd daarin beschreven.

"Dit omvatte de volledige documentatie over en communicatie met werknemers en de logistiek van zaken als betaald verlof, zwangerschaps- en vaderschapsverlof en regelingen bij ziekte. We hadden ontzettend veel vragen en Remote heeft ze allemaal beantwoord.

"Remote levert het hele pakket, en dan ook nog eens in combinatie met geweldig accountmanagement."

Internationaal werven op schaal

Met de juiste partner kon commercetools nu vlot zijn wereldwijde werving uitbreiden. En naarmate het personeelsbestand van het bedrijf snel groeide, was de ondersteuning volgens Walther cruciaal.

"We hadden dagelijks contact met Remote om er zeker van te zijn dat we niets misten", zegt ze. "Zonder deze ondersteuning zou het onmogelijk zijn geweest om de hoeveelheid nieuwe werknemers intern te beheren."

Het onboarding process was ook snel en effectief. De nieuwe werknemers ontvingen gedurende het hele proces voortdurend begeleiding van het Remote-team. In totaal nam commercetools in de tweede helft van 2022 meer dan 60 nieuwe teamleden in dienst via Remote.

Remote heeft voor elk land alle lokale kennis over naleving en regelgeving in huis. Zonder Remote zouden we drie of vier mensen extra moeten aannemen om zich met alle lokale arbeidswetgeving, belastingen, accounting, vertalingen en payrollverantwoordelijkheden bezig te houden.

Met de mogelijkheid om te werven in nieuwe markten nam ook de talentenpool en de diversiteit van het bedrijf toe, wat voor Walther een groot pluspunt was.

"We hebben de beste engineers, designers en developers ter wereld om aan het platform te werken", zegt ze. "De e-commercemarkt is in elk land verschillend en kooppatronen variëren. Met diversiteit in cultuur, achtergrond en ervaring krijgen we vanuit de eerste hand inzichten in wereldwijde trends, wat ontzettend waardevol is.

Vereenvoudigd personeelsmanagement 

Als ervaren professional in personeelszaken is Walther onder de indruk van de mogelijkheden en het gemak van het Remote-platform.

"We hebben onze managers toegang gegeven tot Remote zodat ze hun directe werknemers kunnen zien en toegang hebben tot basisgegevens, contactpersonen voor noodgevallen en informatie over het dienstverband en het contract", zegt ze. "Ze kunnen ook onkosten beheren, verlofaanvragen goedkeuren of afwijzen en uitgaven verwerken."

De integraties met andere tools zijn een andere waardevolle aanvulling. Zo gebruikt commercetools Greenhouse voor om sollicitatieprocedures te volgen en via de integratie van Remote kan het bedrijf dit blijven doen.

"Dat is gunstig omdat we zo geen informatie hoeven te dupliceren en nieuwe werknemers meteen kunnen worden overgezet naar Remote", aldus Walther. "Het vermindert de complexiteit en is een veel efficiëntere manier van werken als je op grote schaal mensen aanneemt."

Met Remote hebben we alles op één plek, maar de ondersteuning van onze customer success manager is wat alles samenbrengt. Onze samenwerking is echt rechtdoorzee, wat heel anders is dan wat we hiervoor hebben ervaren. Remote heeft een grote rol gespeeld in onze groei.

Gelijkwaardigheid en flexibiliteit

Als internationaal bedrijf begrijpt commercetools hoe belangrijk het is om een tastbare cultuur voor zijn werknemers te creëren en te implementeren.

“We hebben kantoren in Europa, Singapore, Australië en Noord-Amerika”, zegt Walther. "Bij ons werken mensen op kantoor, hybride en op afstand.

Dat betekent dat we ons speciaal moeten richten op het opbouwen van een cultuur voor al onze mensen, ongeacht of ze via Remote of via een van onze eigen entiteiten in dienst zijn."

Door het partnerschap met Remote kan commercetools in dit opzicht flexibeler zijn. Werknemers hebben de mogelijkheid, en worden gemotiveerd, om tot 60 dagen per jaar vanuit een plek ergens anders in de wereld te werken en het bedrijf kan nu ook overplaatsingen van werknemers faciliteren. Dit zorgt voor een flexibelere regeling voor zowel het bedrijf als de medewerkers, en werknemers die eerder waren overgeplaatst kunnen hierdoor terug naar huis gaan als ze dat willen. 

"Met Remote kunnen mensen terugverhuizen naar hun eigen land als ze dat willen, zonder hun baan te verliezen", zegt ze. "En wij hoeven talent niet te laten gaan, wat geweldig is voor onze mensen en voor ons bedrijf." 

Wat is de volgende stap voor commercetools?

Naast het voortdurend verbeteren van de ervaring van de bestaande teamleden, wil commercetools zich richten op werven in belangrijke locaties en een sterke gemeenschap bevorderen voor remote medewerkers. Voor Walther is deze aanpak de weg van de toekomst.

"Ik zou elk bedrijf aanraden om wereldwijd werven te gaan ontdekken", zegt ze. "Het is een fantastische mogelijkheid om getalenteerde mensen te vinden en een meer diverse bedrijfscultuur te creëren."

Naarmate het bedrijf verder floreert, zal Remote bij elke stap aanwezig zijn om ondersteuning te bieden, iets wat Walther ook aanbeveelt.

"Het is een geweldige ervaring om met Remote te werken", zegt ze tot slot. "Wees niet bang om het uit te proberen, want het is een geweldig proces."

Wil jij ook een internationale team zonder stress en onduidelijkheid?

Neem vandaag nog contact met ons op om een gesprek in te plannen met een van onze experts op het gebied van wereldwijd werven.

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.