Filipijnen 11 min

Je als zzp'er vestigen in de Filipijnen

Geschreven door Pedro Barros
Pedro Barros

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Als je overweegt om als zzp'er aan de slag te gaan in de Filipijnen, gefeliciteerd: je staat op het punt om aan een avontuur te beginnen dat net zo divers en opwindend is als de koraalriffen van Boracay.

Of je je nu wilt vestigen in de chaotische opwinding van Manilla, de groene rust van Batanes of de dromerige witte zandstranden van El Nido, deze wonderlijke eilanden zijn een ideale locatie om werk en vrijheid te combineren.

Maar voordat je kunt beginnen aan je reis als zelfstandige, moet je op de hoogte zijn van hoe je het volgende doet:

 • Je bedrijf in de Filipijnen registreren.

 • Verkeerde classificatie als werknemer voorkomen.

 • Contracten opstellen die aan de regels voldoen en je beschermen.

 • Betalingen factureren en incasseren vanuit de hele wereld.

In dit artikel bespreken we al deze zaken en helpen we je om je belastingverantwoordelijkheden als zelfstandige te regelen. We gaan ook in op enkele andere risico's en aansprakelijkheden waar je je bewust van moet zijn, dus laten we beginnen.

Eerst is het belangrijk om te verduidelijken hoe de Filipijnen zzp'ers definieert.

Wat is een zzp'er volgens de Filipijnse wet?

Zzp'ers zijn werknemers die betaalde diensten (of producten) leveren aan een andere partij. Ze worden echter anders geclassificeerd dan werknemers en hebben doorgaans geen recht op dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals betaald verlof, ziekteverlof en minimumloon. Aan de andere kant hebben zzp'ers meer vrijheid en flexibiliteit in de manier waarop ze werken.

Zie ook: Waarom bedrijven zzp'ers in plaats van internationale werknemers aannemen

In de arbeidswet van de Filipijnen is geen specifieke sectie gewijd aan zzp'ers. Op basis van de richtlijnen in de wet word je echter over het algemeen als zzp'er beschouwd als je:

 • je eigen werkschema en werkuren bepaalt.

 • werk uitvoert voor andere bedrijven.

 • je eigen tarieven en werkterrein bepaalt.

 • zorgt voor je eigen tools en apparatuur.

 • niet bent geïntegreerd in het bedrijf en de bedrijfsactiviteiten (je hebt bijvoorbeeld geen intern e-mailadres).

 • werk kunt delegeren of uitbesteden.

 • werkt zonder begeleiding of toezicht.

Als je met klanten werkt, is het belangrijk dat je correct geclassificeerd bent om straffen en boetes te voorkomen en ervoor te zorgen dat je de juiste belastingen betaalt.

Als zzp'er in de Filipijnen moet je zorgen dat je verboden werkovereenkomsten vermijdt en de plaatselijke arbeidswetgeving naleeft.

Bedrijfsregistratie in de Filipijnen

Voordat je als zzp'er in de Filipijnen aan de slag kunt, moet je eerst een formele structuur voor je bedrijf kiezen. Een paar van de populairste modellen voor individuen zijn:

 • Eenmanszaak: Een veelvoorkomende eenvoudige structuur die ideaal is voor individuele zzp'ers. Je hebt volledige controle over de onderneming, hoewel er geen juridische scheiding is tussen jou (de eigenaar) en het bedrijf; je bent persoonlijk verantwoordelijk voor alle schulden en verplichtingen.

 • Eenpersoonsvennootschap (OPC): Een formele, juridische entiteit die sinds mei 2019 bestaat. Deze vennootschap staat juridisch los van jou, het individu. Alle inkomsten en verliezen worden toegerekend aan het bedrijf in plaats van aan jou persoonlijk (je bent bijvoorbeeld alleen aansprakelijk voor het kapitaal dat je in je bedrijf investeert). De fiscale en juridische verantwoordelijkheden van een OPC zijn veel veeleisender en complexer dan die van een eenmanszaak; je moet je ook registreren bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

Als je samenwerkt met extra partners (natuurlijke of juridische), kun je ook verschillende soorten bedrijven oprichten of een partnerschap aangaan. Als je niet zeker weet welke structuur het meest geschikt is voor jouw bedrijf, is het een goed idee om met een geregistreerde notaris of accountant te praten.

Als je voor de eenmanszaakstructuur kiest, moet je een aantal stappen doorlopen:

 1. Registreer je bedrijf bij het Department of Trade and Industry (DTI) bij het dichtstbijzijnde DTI-kantoor. Je moet je bedrijfsnaam ook registreren via de Business Name Registration Service (BNRS). Je kunt dit online doen, of het formulier invullen en opsturen wanneer je naar het DTI-kantoor gaat.

 2. Zorg voor een bedrijfsvergunning van je lokale overheid (LGU). Afhankelijk van waar je woont, is dit meestal het kantoor van een burgemeester of een kantoor van een barangay. De vereisten voor het verkrijgen van deze vergunning zijn afhankelijk van je locatie.

 3. Als je er nog geen hebt, vraag dan een fiscaal identificatienummer (TIN) aan bij het Bureau of Internal Revenue (BIR). Hiervoor moet je BIR-formulier 1901 invullen.

 4. Registreer je bij het Social Security System (SSS) (als je dat nog niet hebt gedaan). Om dit te doen, vul je SS-formulier RS-1 in en dien je het in bij je plaatselijke sociale zekerheidskantoor. 

Afhankelijk van je bedrijfsactiviteit moet je je mogelijk ook registreren bij de betreffende regelgevende instantie.

Hoe word ik als zzp'er in de Filipijnen betaald?

Als zzp'er moet je zelf je facturen en de inning van betalingen regelen. Helaas betekent dit dat je elke klant afzonderlijk moet factureren en de betaling moet innen via de betaalmethode van hun voorkeur. Dit kan inefficiënt en tijdrovend zijn.

Enkele van de meest voorkomende manieren om betalingen te innen zijn:

 • bankoverschrijvingen;

 • automatische incasso;

 • papieren cheques;

 • betalingsopdrachten;

 • virtuele wallets;

 • digitale overschrijvingsdiensten, zoals PayPal en Wise.

Al deze methoden hebben hun eigen voor- en nadelen. Bankoverschrijvingen en digitale overschrijvingen kunnen bijvoorbeeld behoorlijk snel zijn, maar hebben vaak hoge servicekosten. En als je klanten hebt in andere landen dan de Filipijnen, kan het incassoproces nog ingewikkelder zijn. 

Je kunt ook een betrouwbare solution zoals Remote gebruiken. Ons platform is een eenvoudige, veilige en betrouwbare manier om snel betaald te worden in Filipijnse peso's, zonder verborgen kosten. Lees meer over wat ons platform voor jou kan betekenen.

Belastingen voor zzp'ers in de Filippijnen

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor het indienen en betalen van je eigen belastingen.

Het goede nieuws is dat je als eenmanszaak in de Filipijnen persoonlijke inkomstenbelasting betaalt over je bedrijfswinst (via je persoonlijke belastingnummer). Dit betekent dat je geen aparte belastingaangifte hoeft in te vullen.

Net als voor de meeste landen geldt in de Filipijnen een progressief inkomstenbelastingsysteem. Afhankelijk van hoeveel je verdient, betaal je een vast bedrag plus 0% tot 35% over wat je daarboven verdient. Als je bruto-inkomen onder de btw-drempel van 3 miljoen Filipijnse peso ligt (ongeveer 49.000 euro), moet je ook een extra bedrijfsbelasting van 3% betalen.

Je moet je belastingaangifte(BIR-formulier 1701) elk jaar vóór 15 april indienen. 

Als je bruto-inkomen hoger is dan 250.000 peso (ongeveer 4.100 euro) maar lager dan de btw-drempel, kun je ervoor kiezen om belast te worden tegen het vaste tarief van 8% (via BIR-formulier 1701A). Dit kan mogelijke gevolgen hebben, dus het is raadzaam om met een deskundige belastingprofessional te praten voordat je een regeling kiest.

Je moet ook elke maand sociale verzekeringsbijdragen betalen aan de SSS. Momenteel zijn deze bijdragen ongeveer 14% van je inkomen, tot een maximum van 20.000 peso per maand (ongeveer 328 euro). Bijdragen aan PhilHealth, het Filipijnse ziektekostenverzekeringssysteen, zijn optioneel.

Op de website van de BIR vind je meer informatie over belastingen in de Filipijnen.

Btw-informatie voor zzp'ers in de Filipijnen

Als je bruto jaarinkomen hoger is dan 3 miljoen peso, moet je je registreren voor btw en je klanten btw in rekening brengen. Je bent deze betalingen elk kwartaal verschuldigd via BIR-formulier 2550Q. Aan de andere kant kun je btw terugvragen over je zakelijke uitgaven, indien van toepassing.

Het standaard btw-tarief op de Filipijnen is 12%, hoewel sommige goederen en diensten tegen het hogere tarief van 18% of het lagere tarief van 0% worden belast.

Aansprakelijkheidsoverwegingen voor zzp'ers in de Filipijnen

Als eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor financiële en belastingschulden, wat betekent dat je privévermogen onder dwang kan worden gebruikt om je zakelijke schulden af te lossen. Veel zzp'ers sluiten een aansprakelijkheidsverzekering af om dit risico te beperken.

Het is ook belangrijk om jezelf in te dekken bij het opstellen en ondertekenen van overeenkomsten met klanten. Onze juridische experts kunnen je voorzien van volledig conforme contractsjablonen voor zowel Filipijnse als internationale klanten.

Boekhoudkundige vereisten voor zzp'ers in de Filipijnen

Als eenmanszaak hoef je geen jaarrekening of boekhouding te publiceren. Je moet echter nog steeds een georganiseerde, nauwkeurige administratie bijhouden van al je inkomsten en uitgaven (inclusief facturen van klanten, inkooporders, bankafschriften en bonnetjes). Zo kun je je belastingen correct indienen, krijg je een beter beeld van je financiële situatie en wordt je leven in het algemeen gemakkelijker als je wordt gecontroleerd door de belastingdienst.

Je kunt deze gegevens zelf bijhouden met een boekhoudprogramma of een professionele boekhouder of accountant inhuren.

De gevaren van verkeerde classificatie van zzp'ers in de Filipijnen

Zoals we al hebben gezegd, worden zzp'ers in de Filipijnen anders geclassificeerd dan werknemers. Veel van de bescherming en secundaire arbeidsvoorwaarden waar werknemers recht op hebben, gelden meestal niet voor zzp'ers.

Als gevolg daarvan kunnen bedrijven je opzettelijk verkeerd classificeren om hun wettelijke verplichtingen te omzeilen. Ook kan dit per ongeluk gebeuren. Of het nu opzettelijk is of niet, verkeerde classificatie kan leiden tot straffen en boetes voor zowel jou als je cliënt.

Als zzp'er kun je er samen met je klanten voor zorgen dat dit niet gebeurt. Bespreek je rol en verantwoordelijkheden met hen en evalueer de werkafspraken regelmatig.

Als je werkrelatie na verloop van tijd verandert en je meer geïntegreerd raakt in het bedrijf van een klant, kun je vragen om te worden omgezet in een werknemer.

Gebruik onze checklist voor compliance van zzp'ers om verkeerde classificatie te voorkomen

Neem deze checklist door om beter te kunnen bepalen of je nieuwe teamlid een zzp'er of werknemer is.

Hoe vraag ik het bedrijf waar ik werk in de Filipijnen om me om te zetten naar een werknemer?

Ga in gesprek met je klant en bespreek de risico's en voordelen van de overstap naar een werkgever-werknemerrelatie zorgvuldig. Wees vooral duidelijk over hoe beide partijen er baat bij hebben, niet alleen jij.

Je kunt hiervoor de hulp inroepen van een oplossing van derden, zoals Remote, om de overgang te vergemakkelijken. Onze wereldwijde arbeidsdiensten helpen beide partijen compliant te blijven door de belangrijkste HR-functies (zoals payrollmanagement en de administratie van secundaire arbeidsvoorwaarden) in lijn met de Filipijnse wet uit te voeren.

4 manieren waarop Remote het leven van aannemers en hun klanten gemakkelijker maakt

Zoals je kunt zien, is er veel om rekening mee te houden als je je vestigt als zzp'er. Remote kan je helpen met veel van deze uitdagingen, zodat jij je kunt richten op de groei van je bedrijf en je werk voor klanten. Dat gaat als volgt:

1. Internationale betalingen in landen over de hele wereld

Navigeren door alle verschillende facturatie-, goedkeurings- en betalingssystemen van je klanten kan ingewikkeld en tijdrovend zijn. En handmatige methoden voor het factureren en innen van betalingen kunnen het risico op kosten, fouten en vertragingen vergroten.

Met Remote krijg je toegang tot een zeer veilig, gestroomlijnd dashboard dat factuurbeheer en internationale betalingen kosteneffectief en efficiënt maakt. Je kunt ons platform gebruiken om betaald te worden in Filipijnse peso's (of andere valuta), zonder verborgen kosten.

2. Gelokaliseerde in-appcontracten en -advies

Wanneer je overeenkomsten en contracten opstelt voor je klanten, loop je het risico dat je de lokale arbeidswetgeving niet naleeft, vooral wanneer je met internationale klanten werkt. Remote biedt gelokaliseerde contracten die zijn afgestemd op de Filipijnse wetgeving, zodat je aan de regels blijft voldoen. Onze juridische experts kunnen ook begeleiding bieden bij complexe kwesties, zoals lokale classificatie en bescherming van intellectueel eigendom.

3. Facturering automatiseren

Met Remote ben je niet langer afhankelijk van spreadsheets en andere handmatige tools om betalingen te factureren; we nemen veel van de onnauwkeurigheden en vertragingen weg die worden veroorzaakt door archaïsche processen en handmatig beheer. Met ons platform kun je facturen maken, deze ter goedkeuring indienen en vervolgens betaald krijgen in je lokale valuta zonder nog een andere tool of software te hoeven gebruiken.

4. Belastingbeheer

Het is algemeen bekend dat belastingbeheer ingewikkeld werk is. Met Remote regel je snel en efficiënt je belastingbeheer. Wij verzamelen namelijk gegevens over je inkomsten op basis van je facturen en ontvangen betalingen.

Je als zzp'er vestigen in de Filipijnen

De vrijheid en flexibiliteit hebben om op je eigen voorwaarden te werken voelt bevrijdend. Maar je administratieve verantwoordelijkheden kunnen je afleiden van wat je echt wilt doen: je klanten helpen, goed werk leveren en facturen innen.

Door gebruik te maken van een stabiel, vertrouwd platform als Remote kun je deze verplichtingen snel en efficiënt beheren, zodat je je kunt richten op je bedrijfsdoelen. We kunnen je specifiek helpen met het volgende:

 • Intermediaire kosten en vertragingen bij internationale klantbetalingen vermijden.

 • Compliant contracten opstellen voor Filipijnse en buitenlandse klanten.

 • Je factuurbeheer verbeteren en handmatige processen voorkomen.

 • Voldoen aan de lokale arbeidswetgeving met betrekking tot werkpraktijken.

Met ons platform ga je snel, eenvoudig en naadloos als zzp'er aan de slag. Kom vandaag nog meer te weten over hoe je tijd en middelen kan besparen met onze expertise.

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.