Visa en werkvergunningen 12 min

Remote werk en overplaatsing: 5 stappen om je remote over te laten plaatsen

Geschreven door Rhiannon Payne
Rhiannon Payne

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Droom je ervan om naar een ander land te verhuizen? Of wil je graag naar een andere regio of provincie verhuizen? Misschien zijn je levensomstandigheden veranderd en moet je verhuizen om dichter bij familie te zijn.

Voor veel mensen is een van de enige dingen die een overplaatsing in de weg staan ook een van de belangrijkste dingen: hun baan. Volgens het Global Workforce Revolution Report van Remote zou 81% van de werknemers in de techsector graag overgeplaatst willen worden als dat geen invloed zou hebben op hun werk en carrière.

Door recente veranderingen op de arbeidsmarkt als gevolg van corona, zijn werknemers en werkgevers over de hele wereld bezig om 'werk' opnieuw te definiëren. Werknemers hebben bewezen dat ze niet elke dag van 9 tot 5 op kantoor hoeven te zitten om productief en betrouwbaar te zijn. Remote werken is een bewezen succes en flexibeler werken is eerder een verwachting dan een uitzondering geworden.

Maar hoe zit het met werknemers die willen verhuizen (of die al tijdens de pandemie zijn verhuisd)?

Uit een rapport uit 2021 van vastgoedmarktplaats Zillow blijkt dat meer dan een op de 10 Amerikaanse volwassenen tijdens de pandemie is verhuisd, voornamelijk doordat ze remote konden werken. Maar nu sommige werkgevers werknemers vragen om weer op kantoor te komen werken, vragen werknemers zich af wat er gaat gebeuren.

Moeten werknemers afstand gaan nemen van hun nieuwe levensstijl? Worden ze gedwongen om terug te verhuizen om hun baan te behouden? Sommige remote werknemers zijn uitgebreide reizen naar het buitenland aan het plannen of willen terug verhuizen naar hun thuisland.

Als je je hierin herkent, vraag je je misschien af hoe je een eventuele overplaatsing of reis het best met je werkgever kunt bespreken.

Gelukkig is het mogelijk om je baan remote te houden, zelfs als je naar een ander land verhuist. Het is vooral belangrijk dat je bedrijf hier achter staat en bereid is om een planning te maken, zodat je aan de juridische voorwaarden voldoet en je je goed kunt voorbereiden op je overplaatsing. Remote kan jou en je werkgever helpen om je in staat te stellen vanuit een ander land te werken, zelfs als je bedrijf nog nooit in dat land actief is geweest.

We hebben 5 belangrijke stappen op een rij gezet om te zorgen dat je je baan behoudt en compliant blijft bij een overplaatsing, zodat je weet wat de vereisten zijn en makkelijker onderzoek kunt doen naar de mogelijkheden.

Ontvang de gids over Remote Relocation

Ontdek met deze stapsgewijze gids hoe je overplaatsing makkelijker regelt. We beschrijven de belangrijkste stappen die jij en je werkgever moeten nemen om je overplaatsing compliant, efficiënt en zorgeloos uit te voeren.

1. Zorg dat je het wettelijke recht hebt om te werken.

Praat eerst met je baas over je pakketten en wees bereid om voor jezelf te pleiten om op afstand te blijven. Als je dat nog niet hebt gedaan, bekijk dan onze Choose Remote Toolkit, waarin we 10 stappen hebben beschreven om je te helpen je sterk te maken voor flexibel werk en alle informatie hebben verzameld die je moet weten om remote te gaan werken.

Als je eenmaal tot overeenstemming bent gekomen met je werkgever, moet je nadenken over je recht om te werken op de plaats waar je van plan bent te gaan werken.

Het recht hebben om op een locatie te werken betekent dat je wettelijk gemachtigd bent om daar te werken, als burger of via een ander soort status die je toestemming geeft. Als je ergens woont en werkt, zal dat land, die staat of die provincie belasting willen verzamelen over je loon. Als je ergens werkt waar je niet het wettelijke recht hebt om te werken en niet de juiste belastingen betaalt, kunnen zowel jij als je werkgever een groot risico lopen. Zelfs als je werkgever toestaat dat je werk "overal" gedaan kan worden, is de kans groot dat het belastingkantoor van je nieuwe gemeente andere ideeën heeft.

Als jij of je werkgever vragen hebben over visa of compliance in een ander land, dan staat ons team van Remote klaar om je te helpen. Neem contact op met ons team om jouw specifieke scenario te bespreken.

2. Werk je overeenkomst bij voor volledige compliance.

Als je visum of staatsburgerschap al in orde is, is de volgende stap om naar je overeenkomst te kijken.

Arbeidsrecht is ingewikkeld en kan niet alleen van land tot land verschillen, maar zelfs van staat tot staat of van provincie tot provincie. Dit betekent dat de voorwaarden van je arbeid zeker anders zullen zijn als je naar een ander land verhuist, maar ze kunnen ook veranderen als je naar een andere staat of regio verhuist.

Afhankelijk van de grootte van je werkgever hebben ze waarschijnlijk geen lokale eigen entiteit die je legaal in dienst kan nemen op je nieuwe locatie. De kans is groot dat je werkgever niet bekend is met de unieke lokale vereisten. In dergelijke situaties is de beste aanpak om je overeenkomst over arbeid over te dragen aan een employer of record (EOR).

EOR's zoals Remote nemen de last van compliance, payroll, secundaire arbeidsvoorwaarden en meer van je werkgever over tegen een maandelijkse vergoeding. Dit is de meest stressvrije manier om je arbeid voort te zetten tijdens je overplaatsing.

Het is zo eenvoudig als je baas je aanmeldt bij Remoter en je onboarding als medewerker. De algehele ervaring is naadloos, en ook al ben je op papier legaal in dienst van Remote, je bent nog steeds lid van je team, net als altijd. Je dagelijkse werkzaamheden als lid van je team zullen niet veranderen.

Een andere optie is om als contractor (1099 in de VS) bij je bedrijf te blijven werken. Dit brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee voor jou als medewerker, omdat je nu als zelfstandige je eigen secundaire arbeidsvoorwaarden, verplichtingen en meer moet uitzoeken.

Voor je werkgever kunnen er risico's zijn (zoals misclassificatie of permanente vestiging), afhankelijk van de aard van je arbeid en het land waar je zult verblijven. Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden bij het evalueren van je nieuwe overeenkomst. Om contractor management en betalingen eenvoudig te maken, biedt Remote ook een platform voor contractors dat beschikbaar is voor medewerkers in meer dan 170 landen.

3. Maak een pakket met je team.

Als de juridische zaken eenmaal geregeld zijn, maak dan een pakket om ervoor te zorgen dat de overgang voor jou en je organisatie soepel verloopt. Een van de grootste uitdagingen om rekening mee te houden is een mogelijk tijdsverschil.

Amanda Rock, een customer advocacy manager bij Remoter, besloot om van Hong Kong naar de VS te verhuizen toen ze nog in haar vorige baan werkte. Haar werkgever maakte zich zorgen over haar mogelijkheden om vanuit Philadelphia contact te onderhouden met klanten in Azië, maar ze ontwikkelden een pakket om haar schema zo aan te passen dat ze hen nog steeds kon supporten. Ze zag ook een groeiende zakelijke kans in de Amerikaanse markt en stelde voor dat ze een deel van haar tijd zou besteden aan het werken met die klanten in haar nieuwe tijdzone.

"We hebben de overgang zorgvuldig gepland en dat was belangrijk. Toen ik eenmaal verhuisd was, bleek dat mijn nieuwe rooster zowel voor mij als voor het bedrijf goed werkte en mijn werkgever was gerustgesteld dat ik nog steeds op hoog niveau kon presteren vanuit een ander land. Ik heb zelfs een promotie gekregen!"

Voordat je een overplaatsing maakt, moet je ervoor zorgen dat je begrijpt wat je werkgever verwacht van je rol, je output en wanneer je beschikbaar moet zijn (ervan uitgaande dat je organisatie asynchronous working nog niet omarmt). Probeer dit allemaal op papier te krijgen om alle twijfel weg te nemen dat je goed blijft presteren vanaf je nieuwe locatie.

4. Bereid je nieuwe werkomgeving voor.

Natuurlijk klinkt een tropisch eiland als een geweldige plek om naartoe te verhuizen of te reizen terwijl je op afstand werkt. Maar heb je ook aan de WiFi gedacht? Enkele van de grootste uitdagingen waarmee managers melden te maken te hebben als medewerkers verhuizen, hebben te maken met instabiliteit in hun nieuwe werkomgeving of afleiding.

Zorg dat je antwoord krijgt op deze vragen voordat je in het vliegtuig stapt en vertrekt:

  • Hoe is de internetverbinding daar?

  • Kan ik videogesprekken voeren en effectief werken?

  • Heb ik toegang tot een comfortabele werkomgeving?

  • Zullen sociale afleidingen me verhinderen om te blijven uitblinken in mijn werk?

  • Hoe lang duurt het voordat ik me thuis voel en weer professioneel aan de slag kan?

Als je op zoek bent naar een geweldige plek om naartoe te verhuizen waar je als remote medewerker goed kunt gedijen, bekijk dan onze Beste Bestemmingen voor Remote Werken! We hebben de hele wereld afgezocht om de beste bestemmingen voor remote medewerkers te vinden op basis van zeven van de belangrijkste factoren voor succesvol remote werken. Je kunt je eigen lijst aanpassen op basis van je prioriteiten. Deze bestemmingen zijn speciaal afgestemd op medewerkers op afstand, dus waar je ook naartoe gaat op deze lijst, je zult zeker genieten van een geweldige ervaring met werken op afstand.

5. Bouw een basis om belangrijke relaties te onderhouden.

Je bent dus verhuisd en alles verloopt soepel. De enige vraag die overblijft is hoe je goede relaties kunt onderhouden met je collega's zonder die gesynchroniseerde tijdzone en face-to-face tijd?

Net als bij elke andere relatie gaat het erom dat je je inspant. Je zult nieuwe strategieën moeten gebruiken als je op afstand werkt, vooral als iedereen weer op kantoor is.

Nadia Vatalidis, voormalig VP of people bij Remoter, adviseert dat collega's en managers op afstand gesprekken moeten proberen te leiden met een persoonlijke check-in.

"Begin gesprekken in één-op-één gesprekken of via Slack over familie, weekenden, levensdingen en vraag gewoon hoe het met mensen gaat. Om een gezonde werkomgeving te hebben en relaties op afstand te onderhouden, is het belangrijk om 'people-first' te zijn. Deze ongedwongen check-ins kunnen een groot verschil maken."

Om op afstand te werken kun je ook informele gesprekken aanmoedigen waaraan iedereen kan deelnemen om bij te praten. Je zou ook een aantal virtuele spelletjes, koffiechats of maaltijdpauzes kunnen organiseren.

Als je hengelt naar een promotie in de toekomst, maar bang bent dat je over het hoofd wordt gezien, zijn er ook manieren om dit tegen te gaan. Houd je werk en successen duidelijk gedocumenteerd en doe extra moeite om ze publiekelijk en regelmatig te delen, zodat je erkenning blijft krijgen binnen de organisatie.

Hoe deel je Remote met je werkgever

Bij Remote bouwen we aan de basis voor een toekomst van werk waarin je locatie geen belemmering vormt voor je arbeid. Als je klaar bent om te verhuizen (of dat al gedaan hebt), kan Remote je werkgever helpen om je legaal en compliant in dienst te blijven nemen in je nieuwe land, staat of provincie via onze employer of record (EOR) services. We kunnen zelfs samen met jou je visumopties bekijken!

Wil je naar een nieuw land verhuizen en je huidige baan behouden?

Remote maakt compliant overplaatsing makkelijk. Introduceer je bedrijf anoniem aan Remote en wij sturen een hint.

Meer informatie

Als je klaar bent om met je werkgever over je verhuizing te praten, hebben we een eenvoudige template pitch ontwikkeld waarin de diensten van Remote worden uitgelegd en hoe Remote de overgang voor iedereen naadloos kan laten verlopen:

Zoals jullie al weten, heb ik me voorbereid op een overplaatsing. Ik ben vastbesloten om een manier te vinden om mijn baan te behouden, want ik vind het heel fijn om hier te werken.

Als je bereid bent om mij als remote medewerker aan te houden, dan heb ik een manier ontdekt waarop we dit legaal kunnen laten werken op mijn nieuwe locatie, zonder extra inspanning van de kant van het bedrijf! Remote is een employer of record service die mij namens jou legaal in dienst kan nemen.

Het is eenvoudig om mijn arbeidscontract aan hen over te dragen, je hoeft je alleen maar aan te melden op hun website op Remote.com en mij in dienst te nemen als medewerker. Remoter regelt al het andere, van compliance tot payroll tot secundaire arbeidsvoorwaarden, tegen een maandelijkse vergoeding.

Door met Remote te werken, kon ik mijn functie blijven uitoefenen in plaats van dat jij me moest vervangen.

Ons wereldwijde hiring team is altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden , dus begin nu met je planning en laat Remote je helpen je overplaatsing zo veilig, snel en gemakkelijk mogelijk te regelen. Vergeet niet onze Choose Remote Toolkit te bekijken om je te helpen je sterk te maken voor flexibel werken en alle informatie te verzamelen die je nodig hebt om met Remote te gaan werken.

Internationale werknemers aannemen, betalen en overplaatsen

Maak een account aan bij de door G2 als beste beoordeelde payroll software voor meerdere landen en begin binnen enkele minuten met de onboarding van je eerste werknemers.

Aan de slag

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.