Visa en werkvergunningen 8 min

Werkvergunningen en visums in Qatar: een gids voor werkgevers

Geschreven door Sally Flaxman
Sally Flaxman

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

Qatar, een land in het Midden-Oosten, heeft zich onlangs ontpopt tot een belangrijke bestemming voor remote en overgeplaatste werknemers van over de hele wereld. En dat is geen verrassing. Het land heeft relatief lage kosten voor levensonderhoud, snel internet en investeert in technologie, waardoor het een bijzonder aantrekkelijke bestemming is geworden voor digital nomads en techwerkers. Bovendien is het immigratiesysteem van Qatar veel eenvoudiger dan dat van veel andere landen. 

Toch moeten bedrijven die remote werknemers willen aannemen in Qatar, of bestaande werknemers willen overplaatsen naar Qatar, de relevante Qatarese immigratie-, belasting- en arbeidswetten begrijpen en naleven. Hoewel het vereenvoudigde immigratiesysteem van Qatar redelijk rechttoe rechtaan is, moeten werkgevers zonder eigen entiteiten in Qatar zich toch bewust zijn van de relevante verblijfswetgeving, anders riskeren ze boetes, straffen en personeelsverlies. 

Deze gids is een uitstekend hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je volledig compliant bent met de Qatarese wetgeving bij het aannemen van werknemers die in Qatar wonen of tijd doorbrengen. De gids heeft betrekking op:

  • Hoe neem je een kandidaat aan in Qatar zonder eigen entiteit?

  • Hoe neem je een niet-burger van Qatar aan?

  • Hoe plaats je een bestaande werknemer over naar Qatar?

  • Hoe kun je als digital nomad in Qatar wonen en compliant blijven met de Qatarese wet?

Het belang van compliance met immigratie in Qatar

Werknemers die remote werken vanuit Qatar, moeten er nog steeds voor zorgen dat ze een relevant visum en werkvergunning hebben. 

Schendingen van de immigratiewetgeving in Qatar kunnen leiden tot boetes of gevangenisstraf voor de werknemer. Bedrijven die een werknemer in Qatar hebben aangenomen zonder dat deze het recht heeft om er te werken, kunnen boetes krijgen en specifieke zakelijke privileges volgens de Qatarese wet verliezen. 

Vooral in Qatar is het belangrijk dat werkgevers de immigratiewetten van Qatar naleven. Niet-burgers in Qatar die een werkvisum willen aanvragen, moeten namelijk gesponsord worden door hun werkgever.

Als blijkt dat een bedrijf de Qatarese immigratiewetgeving niet naleeft, kan het veel moeilijker worden om nieuwe werknemers te vinden om te sponsoren. Qatar staat er ook om bekend dat het zijn arbeidsrecht strikt handhaaft, en gaat zelfs zo ver dat het willekeurige inspecties van werkplekken uitvoert om schendingen aan het licht te brengen. 

Ontvang de gids over Remote Relocation

Ontdek met deze stapsgewijze gids hoe je overplaatsing makkelijker regelt. We beschrijven de belangrijkste stappen die jij en je werkgever moeten nemen om je overplaatsing compliant, efficiënt en zorgeloos uit te voeren.

Wie moeten een 'right-to-work' check doen in Qatar?

Inwoners van Qatar hebben geen specifieke werkvergunning nodig om voor een buitenlands bedrijf te werken. De belangrijkste vereisten voor een werkvisum voor Qatar voor niet-Qatari burgers zijn een legale verblijfsvergunning en werkvergunning. 

Werknemers met een werkvergunningen, hoeven niet ook nog een 'right-to-work' check te doen. Een Qatarese werkvergunning is iets anders dan een gewone verblijfsvergunning. Als je niet-Qatari burgers wilt aannemen in Qatar, moet je checken of ze een geldige werkvergunning hebben naast hun verblijfsvergunning. 

De meeste mensen komen Qatar binnen met een gewoon toeristenvisum. Qatar heeft echter ook andere typen visums voor verschillende omstandigheden. Familieleden van Qatarese burgers kunnen een familievisum aanvragen en bedrijven kunnen een zakenvisum aanvragen. 

Als werknemers in Qatar echter een specifieke werkvergunning willen aanvragen, hebben ze specifieke sponsoring nodig van een werkgever. Als werkgever moet je bedrijf je werknemers registreren bij het ministerie van Immigratie om het aanvraagproces voor een werkvergunning in gang te zetten. 

Hebben niet-burgers een werkvisum of werkvergunning nodig in Qatar?

Niet-Qatari burgers die lid zijn van de andere staten van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) kunnen een GCC-visum krijgen om in Qatar te wonen en te werken. Dit geldt voor burgers van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Bahrein en Koeweit. Niet-burgers van andere landen hebben een werkvisum nodig om legaal in Qatar te kunnen werken. 

Door de specifieke wetten in Qatar kunnen er voor vrouwelijke werknemers extra regels gelden om een werkvergunning aan te vragen. Hoewel een man die in Qatar woont op grond van een familieverblijfsvergunning zelf een werkvergunning kan aanvragen, kan het zijn dat een getrouwde vrouw die in Qatar woont op grond van een familieverblijfsvergunning officiële toestemming van haar man nodig heeft. 

Alle niet-Qatari burgers van buiten de GCC moeten vooraf gesponsord worden om een werkvergunning aan te kunnen vragen.

Wat zijn de vereisten om in aanmerking te komen voor een werkvisum in Qatar?

Of je in aanmerking komt voor een werkvisum onder de Qatarese wet hangt grotendeels af van of er al een arbeidscontract is. Wanneer een niet-burger een werkvisum aanvraagt in Qatar, moet hij of zij een arbeidscontract hebben met een bedrijf, dat kan worden ingediend bij het Qatarese ministerie van Immigratie. 

Daarnaast moet de aanvrager een geldig paspoort uit een ander land hebben en een medische gezondheidsverklaring kunnen overleggen. Als een getrouwde vrouw die in Qatar woont op een familieverblijfsvergunning een werkvergunning wil aanvragen, moet ze naast haar arbeidscontract ook toestemming van haar echtgenoot overleggen. 

Wat zijn de typen visums voor langdurig verblijf in Qatar?

Zoals eerder vermeld, heeft Qatar een paar verschillende typen visums voor lang verblijf voor niet-staatsburgers. Het werkvisum is afhankelijk van het werk van de aanvrager in Qatar en duurt meestal zolang het arbeidscontract duurt. Daarnaast biedt Qatar verschillende soorten langetermijnvisums. Deze omvatten:

Investeerdersvisum

Met een Qatarees investeringsvisum kunnen buitenlanders die in specifieke Qatarese bedrijven hebben geïnvesteerd de status van langdurige ingezetene verkrijgen zonder sponsoring van een werkgever. Om een investeringsvisum aan te vragen, moeten aanvragers het eigendom van een relevant aandeel of eigendom aantonen, een gezondheidsverklaring overleggen en slagen voor een antecedentenonderzoek. 

Visum voor vastgoed

Dit visum is vergelijkbaar met een investeerdersvisum en biedt langdurig ingezetenschap in Qatar voor buitenlanders die vastgoed in Qatar hebben gekocht of erin hebben geïnvesteerd. De aanvraagvereisten voor een visum voor vastgoed zijn dezelfde als die voor een investeringsvisum. 

Familievisum

Het Qatarese familievisum is bedoeld voor familieden (inclusief echtgenoten) van inwoners van Qatar die een ander type langdurig visum hebben. 

Hoe krijg je een werkvisum voor Qatar?

Naast sponsoring door een Qatarese werkgever heb je voor een Qatarees werkvisum het volgende nodig:

  • Een ingevuld aanvraagformulier

  • Een geldig paspoort

  • Betaling van aanvraagkosten

  • Biometrische informatie

  • Gezondheidsverklaring

  • Bewijs van werkkwalificaties

Wat is het proces voor sponsoring van een werkvisum in Qatar?

Het sponsoringsproces in Qatar begint wanneer een werkgever voor het eerst een arbeidscontract aanbiedt aan een buitenlandse werknemer. Dit contract dient als tijdelijke werkvergunning waarmee de werknemer legaal Qatar kan binnenkomen zonder een apart toeristen- of familievisum aan te hoeven vragen. 

Zodra de werknemer in Qatar aankomt, moet hij binnen twee weken een medisch onderzoek en een vingerafdrukscreening ondergaan. Tijdens deze periode mag de werknemer Qatar niet legaal verlaten. Zodra de aanvraag voor het werkvisum is goedgekeurd, krijgt hij of zij een Qatarese ID-kaart met het werkvisum. 

Wat zijn de visumvereisten voor digital nomads in Qatar?

Qatar heeft geen speciale visums voor digital nomads.

Er zijn echter een paar manieren om legaal als remote zzp'er te werken terwijl je in Qatar woont met een werkvisum. De meest gebruikelijke manier om legaal remote te werken in Qatar is om als gedetacheerde te werken.

In dit geval wordt de werknemer officieel gesponsord door een Qatarese werkgever, maar krijgt hij of zij toestemming van zijn of haar werkgever om voor een tweede bedrijf te werken. Dit kan zowel fulltime werk zijn als parttime werk naast de hoofdbaan van de medewerker. 

Over het algemeen hebben deze detacheringscontracten een looptijd van zes maanden, maar ze kunnen verlengd worden. Als je remote teamleden wilt inhuren in Qatar zonder een legale aanwezigheid in Qatar, kun je het beste een 'gedetacheerde' in dienst nemen die onder een werkvisum voor een Qatarese onderneming werkt. 

Hoe Remote compliance in Qatar zoveel makkelijker maakt

Bij het aannemen van remote werknemers in Qatar of het overplaatsen van werknemers naar dit land, moet de werkgever visums, immigratiedocumenten, arbeidscontracten, medische gegevens en diverse andere documenten beheren. Als dit niet correct gebeurt, kan dat leiden tot juridische of financiële problemen voor de werkgever.

Als je liever geen juridische entiteit in Qatar wilt openen en managen en geen zin hebt in de stress van het in dienst nemen, betalen en managen van werknemers in het buitenland, kun je ervoor kiezen om samen te werken met een employer of record zoals Remote.Remote kan je helpen met het naleven van arbeids- en immigratiewetten en het beheren van een globaal team, van international payroll en belastingen tot secundaire arbeidsvoorwaarden.

Als je meer wilt weten over het proces van internationale overplaatsing van werknemers, download dan de handige Remote Relocation Guide. Als je vragen hebt over het opzetten van een internationaal team of het overplaatsen van je werknemers, neem dan contact op met ons vriendelijke team van global HR-experts die je graag verder helpen.

Internationale werknemers aannemen, betalen en overplaatsen

Maak een account aan bij de door G2 als beste beoordeelde payroll software voor meerdere landen en begin binnen enkele minuten met de onboarding van je eerste werknemers.

Aan de slag

Abonneer je en ontvang de laatste blogposts en updates van Remote in je inbox.