Employer of record en PEO 10 min

Waar staat PEO voor en hoe kan het je bedrijf helpen?

Geschreven door Preston Wickersham
Preston Wickersham

Delen

share to linkedInshare to Twittershare to Facebook
Link copied
to clipboard

In een ideale wereld zou je internationaal remote medewerkers werven zonder je zorgen te maken over compliance en payroll buiten de grenzen. In de werkelijkheid is het door de complexiteit van het internationale arbeidsrecht moeilijk voor bedrijven om medewerkers in het buitenland aan te nemen. Bedrijven moeten samenwerken met een tewerkstellingspartner, zoals een employer of record (EOR) of professional employer organization (PEO), om wereldwijd te kunnen werven.

In het kort zijn dit de verschillen tussen een EOR en een PEO:

  • Een employer of record kan medewerkers in andere landen namens jou in dienst nemen zonder dat je een eigen rechtspersoon hoeft op te richten in dat land. Lees meer over wat een employer of record (EOR) doet.

  • Bij PEO's moet je zelf een lokale rechtspersoon in het land of de regio hebben.

  • Zowel EOR's als PEO's beheren personeelstaken als payroll, secundaire arbeidsvoorwaarden en de inhouding en aangifte van belastingen.

  • Een EOR is op papier de juridische werkgever van je medewerkers. Bij een PEO is er een co-werkgeverschapsovereenkomst met je bedrijf, je medewerker en je PEO.

  • Bij een professional employer organization ben je alleen verantwoordelijk voor de naleving van het lokale arbeidsrecht.

  • Als je al een rechtspersoon in het land hebt, is het voordeliger om met een PEO te werken.

  • Als dat niet zo is, is het aanzienlijk voordeliger om met een EOR te werken dan om een nieuwe rechtspersoon op te richten.

Het grootste verschil is dat PEO's je verplichten om een lokale rechtspersoon en een co-werkgeverschapsovereenkomst te hebben, terwijl je bij een EOR in andere landen kunt werven zonder een rechtspersoon en zonder een co-werkgeverschapsstatus. Er zijn nog een aantal andere verschillen, maar die zijn wat lastiger uit te leggen. Begin hier om te weten te komen wat een EOR onderscheidt van een PEO, waarom dat belangrijk is en hoe je erachter komt welk soort partner je bedrijf nodig heeft om wereldwijd online talent te werven.

link to Wanneer moet je een employer of record gebruiken en welke moet je dan kiezen?

Wanneer moet je een employer of record gebruiken en welke moet je dan kiezen?

Als je bedrijf medewerkers in een ander land wil werven, heb je waarschijnlijk een employer of record nodig. Maar hoe kies je de juiste? En wat doet een employer of record precies? In deze gids vind je alle antwoorden.

Wat is het verschil tussen een EOR en een PEO?

Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er een paar belangrijke verschillen tussen PEO's en EOR's. PEO's regelen voornamelijk de personeelstaken voor bedrijven die al een rechtspersoon hebben, terwijl EOR's medewerkers in dienst nemen namens de bedrijven die klant bij hen zijn zonder hen te verplichten een rechtspersoon op te richten.

Als je geen rechtspersoon hebt in het land waar je iemand in dienst wilt nemen, heb je een employer of record nodig en geen PEO. Als je met een wereldwijde tewerkstellingspartner werkt die je verplicht om een eigen rechtspersoon op te richten voordat je medewerkers kunt werven, biedt die partner geen EOR-services, maar alleen PEO-services. Deze bedrijven worden ook wel 'wereldwijde PEO's' of leveranciers van 'wereldwijde PEO-services' genoemd. Dat is prima als je al van plan was om een rechtspersoon te hebben. Zo niet, dan is werken met een EOR sneller en vaak betaalbaarder. Dit geldt vooral als je in een land maar een paar medewerkers wilt werven.

Je employer of record regelt de wettelijke tewerkstelling van je medewerkers in andere landen. Op papier is de EOR de werkgever. In werkelijkheid zorgt de EOR voor het papierwerk, omwille van de naleving. Je blijft met je medewerkers bij de EOR werken zoals je dat ook doet met al je andere medewerkers. Op die manier kun je via een EOR fulltime medewerkers in dienst nemen in landen waar je geen rechtspersoon hebt.

Professional employer organizations (PEO's) kunnen helpen bij het werven van medewerkers in andere landen, maar alleen als je daar een rechtspersoon opricht of al hebt. PEO's bieden meestal dezelfde personeelsdiensten als EOR's, zoals payroll en administratie van secundaire arbeidsvoorwaarden, maar met de aanvullende verplichting van co-werkgeverschap met je plaatselijke rechtspersoon. Daarnaast hebben bedrijven met alleen PEO soms niet dezelfde wettelijke expertise als EOR-leveranciers.

Hierbij is het belangrijk te onthouden dat een EOR ook alle HR-diensten kan leveren die je bedrijf nodig heeft, zoals payroll en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar je EOR is op papier altijd de plaatselijke werkgever van je medewerkers. Als je je bedrijf uitbreidt naar nieuwe landen, kan het hebben van een alles-in-één partner die al deze belangrijke processen uitvoert en ook nog zorgt voor naleving, je leven een stuk makkelijker maken.

Welk soort partner moet je kiezen?

Stel dat je een getalenteerde medewerker wilt werven in een ander land, zoals Duitsland of Frankrijk, maar je hebt in die regio geen andere medewerkers. Misschien heb je daar wel contractanten, maar maak je je zorgen over de kwaliteit van de ervaringen van die medewerkers en of je bedrijf de lokale wetgeving wel naleeft. Bij wie kun je dan terecht?

Remote kent de ins en outs van de verschillende uitdagingen waarmee bedrijven te maken krijgen bij het werven van internationale medewerkers. Ons eigen team heeft honderden mensen in tientallen landen in zes continenten. Als je niet zeker weet welke hulp je precies nodig hebt om internationaal talent te gaan werven, kun je beginnen met een paar standaardvragen.

Heb je een rechtspersoon in het land waar de medewerker woont?

Als je fulltime medewerkers in dienst wilt nemen in een land waar je geen rechtspersoonlijkheid heeft, moet je een employer of record, of EOR, gebruiken. Dat is je enige optie als je geen eigen rechtspersoon wilt oprichten. In sommige gevallen kun je medewerkers betalen als contractanten, maar dan moet je wel voorzichtig zijn bij het vaststellen van de relatie zodat je niet per ongeluk medewerkers verkeerd classificeert als contractanten. Als je geen rechtspersoon hebt, kun je er altijd een oprichten, hoewel je dan meestal duizenden euro's en verschillende maanden verder bent.

Het oprichten van een rechtspersoon kan een tijdrovend en duur proces zijn, zelfs voor grote ondernemingen die al in verschillende landen aanwezig zijn. Tenzij je van plan bent flink te gaan uitbreiden in een bepaald land en het dus wel zinvol kan zijn om voor dat doel een lokale rechtspersoon op te richten, is een EOR de meest logische stap.

Bedrijven die wel een rechtspersoon hebben in de landen waar ze zich op richten, hebben niet altijd de middelen om aan alle behoeften van hun medewerkers tegemoet te komen. In die situaties is een PEO de aangewezen partner. PEO's regelen een scala aan personeelstaken om ervoor te zorgen dat medewerkers hun loonstrookjes krijgen en toegang hebben tot secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals gezondheidszorg en betaald verlof, en kunnen vaak dezelfde services bieden als een EOR binnen een co-werkgeverschapsovereenkomst met je bedrijf.

Maar wees voorzichtig: sommige EOR's werken met derden om medewerkers in andere landen in dienst te nemen, in plaats van dat rechtstreeks zelf te doen. Deze EOR's hebben geen eigen rechtspersoon, maar kiezen ervoor om een extra vergoeding te berekenen bovenop de kosten van hun eigen leveranciers. Dit zorgt niet alleen voor een verwarrende en frusterende situatie voor je medewerkers, maar kan ook snel duur uitpakken voor je bedrijf. Omdat deze partnerafhankelijke EOR's weinig controle over de kosten hebben, bieden ze inconsistente facturering voor inconsistente diensten.

Remote heeft eigen rechtspersonen in alle landen waar we diensten aanbieden. Hiermee garanderen we de beste ervaring voor je team en de beste vaste tarieven voor je bedrijf. Lees meer over een eigen rechtspersoon versus partnerafhankelijke EOR's in onze blog.

Kortom: als je geen eigen rechtspersoon hebt op de plaats waar je beoogde medewerkers werkt, heb je de diensten van een EOR nodig. Als je wel een rechtspersoon hebt maar hulp wilt bij de HR-zaken voor je medewerkers in het land, heb je de diensten van een PEO nodig.

Hoeveel medewerkers wil je aannemen?

De meeste PEO's en veel EOR's werken met een verplicht minimum aantal medewerkers. Het starten van een lokale rechtspersoon loopt al snel in de papieren en bedrijven die deze diensten aanbieden vertellen hun beoogde nieuwe klanten dat ze minimaal een bepaald aantal medewerkers nodig hebben om een samenwerkingsverband aan te gaan. Voor start-ups en kleine bedrijven betekent dit dat het meestal onredelijk duur wordt om internationaal mensen te werven, waardoor ze gedwongen zijn alleen lokaal talent aan te nemen.

Het spreekt voor zich dat Remote geen verplicht minimum voor haar diensten hanteert. We helpen je ook altijd graag als je één enkele medewerker in één enkel land wilt aannemen. Bekijk Remote's garantie van redelijke prijzen voor meer informatie.

Bedrijven die in een nieuw land een rechtspersoon willen oprichten, zijn waarschijnlijk van plan daar een groot aantal medewerkers te werven. In die gevallen kan een lokale PEO helpen bij het regelen van de HR-zaken via een co-werkgeverschapsovereenkomst.

Wil je fulltime medewerkers of contractanten aannemen?

Technisch gezien heb je noch een EOR noch een PEO nodig om met internationale contractanten te werken. Je hebt alleen een oplossing voor het beheren en betalen van de contractanten nodig die voldoet aan de regelgeving. Gelukkig maakt Remote het eenvoudig om contractanten te betalen en beheren over de hele wereld. Als de best geïnformeerde oplossing voor het beheren van internationale contractanten in de branche helpen we bedrijven van elke omvang bij het betalen van contractanten overal ter wereld.

Download een checklist voor het internationaal werven van medewerkers

Ga aan de slag met deze checklist en blijf compliant bij het wereldwijd aannemen van medewerkers.

Is het tijd voor een samenwerking met een PEO of EOR?

Als je de eigenaar van een mkb-bedrijf bent en graag ondersteuning wilt bij je HR-taken, is een PEO de moeite van het overwegen zeker waard. Maar als je je bedrijf internationaal wilt uitbreiden, kan een EOR je meer flexibiliteit geven.

Gelukkig kun je voor beide terecht bij Remote. Wij bieden betrouwbare global payroll en global HRIS-services, waarmee je je globale team eenvoudig kunt beheren.

We bieden ook EOR-services. Je kunt je dan helemaal richten op de uitbreiding van je bedrijf, zonder je bezig te hoeven houden met administratie- en nalevingskwesties.

Wat je global HR-wensen ook zijn, Remote staat voor je klaar. Met ons blijf je de concurrentie voor en ontstaan er nieuwe groeimogelijkheiden.

Als je niet zeker weet welke aanpak het best past bij je bedrijf en meer informatie wilt, bijvoorbeeld over hoe Remote jouw bedrijf kan helpen, neem dan vandaag nog contact op met een van onze vriendelijke experts.